Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izdota skaņuplate ar izstāžu cikla Skaņai vajag mākslu skaņdarbiem

2018. gada vasarā MVT vasaras mājā norisinājās izstāžu cikls Skaņai vajag mākslu, kas bija starpdisciplinārs mākslas projekts, kurā tika aktualizēts mūzikas un vizuālās mākslas simbiozes nozīmīgums un arī kā katru gadu izcelts prožektoru gaismā 20. gs. otrās puses mākslas mantojums. Šī gada decembrī fonds laiž klajā skaņuplati, kurā pieejamas visas muzikālās kompozīcijas, ko radījuši mūziķi mākslas projekta ietvaros, informēja izstāžu cikla organizatore Katrīna Jaunupe.

Vinila platē iekļautas sešas muzikālās interpretācijas: Instrumentu eksperimentālā kompozīcija par Džemmas Skulmes mākslas darbu Putnubiedēklis, sapņainais Mumiy Troll skaņdarbs, kas tika radīts iedvesmā no Bruno Vasiļevska darba Klusā daba – saules stars, Imanta Kalniņa komponētais darbs Māra Ārgaļa gleznai (bez nosaukuma) Kārļa Auzāna apdarē, Intara Busuļa interpretācija par Dainas Riņķes Mūsu māja, Vestarda Šimkus virtuozā kompozīcija Māra Ārgaļa gleznai Mūzika, kā arī Prāta vētras muzikālā ainava Rūdolfa Piņņa gleznai Dārgakmeņi. Mūziķi tika uzaicināti izvēlēties vienu mākslas darbu no Zuzānu kolekcijas, kurai vēlāk tapa skaņuplatē pieejamās muzikālās interpretācijas.

2018. gada MVT vasaras mājā jaunie mākslinieki Marija Ulmane, Krišjānis Elviks, radošā apvienība GolfClayderman, Madara Kvēpa, Jānis Šneiders un Jānis Krauklis radīja atbilstošas mākslas instalācijas, kurās viņi apvienoja savu interpretāciju par izvēlētajiem 20. gs. otrās puses mākslas darbiem ar mūziķu muzikālajām ainavām. Radītās instalācijas bija scenogrāfiski risinājumi, īpaši veidoti MVT vasaras mājai,  kuri vairāk netiks atkārtoti, līdz ar to ir šī projekta izgaistošā daļa, kamēr muzikālās interpretācijas ir paliekoša vērtība. Tāpēc fonds nolēmis laist klajā baltas vinila skaņuplates Skaņai vajag mākslu. Skaņuplates dizainu veidojis mākslinieks Miķelis Mūrnieks, kas bija arī izstāžu cikla vizuālās identitātes veidotājs.

Skaņai vajag mākslu bija unikāls laikmetīgās mākslas projekts, kas reflektēja par vizuālās mākslas mantojumu, savienojot vizuālo mākslu ar mūziku un scenogrāfiju. Tā bija neparasta pieredze kā mūziķiem, tā jaunajiem māksliniekiem, kā arī pašiem skatītājiem. Projekta līdzautors Jānis Šipkēvics par pagājušā gada pieredzi darbā pie izstāžu cikla: "Man bija liels gods sasaukt kopā savus amata brāļus, lai no mūzikas pasaules skatupunkta pievērstu uzmanību mākslas telpas (20. gs. otrās puses un mūsdienu mākslas muzeja) iztrūkumam  Latvijā. Un vēl lielāks mans prieks ir par gala rezultātu - sešām jaunām skaņugleznām, kas tagad iemūžinātas arī skaņuplatē. Lai šis vēstījums ir kā liecība nākotnei, ka, smeļoties radošas svārstības mūsu glezniecības mantojumā, var tapt jēgpilna un mākslinieciski bagātīga augsne jauniem darbiem; var tapt jauna, svaiga tagadne."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja