Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izjūtiet laika ritējumu meksikāņu arhitektes Frīdas Eskovedo vasaras paviljonā Londonā

Kensingtonas dārzos Londonā pie mākslas galerijas Serpentine atklāts vasaras paviljons, kuru projektējusi meksikāņu arhitekte Frīda Eskovedo. To varēs apmeklēt līdz 7. oktobrim

Arhitekte Frīda Eskovedo dzimusi 1979. gadā, dzīvo un strādā Mehiko. Iedvesmu objekta radīšanai viņa smēlusies Meksikas un Lielbritānijas arhitektūras tradīcijās un materiālos. Frīda Eskovedo ir izveidojusi būvi ar Meksikai tipisko iekšpagalmu, kurā var vērot gaismas, ēnas un ūdens saspēli. Konstrukcijā ir ievērots sākummeridiāns jeb Griničas meridiāns, kas iet caur Karalisko Griničas observatoriju Londonā.

Paviljona sienas arī ir veltījums Meksikas tradīcijām, taču tās veidotas no Lielbritānijā ražotiem materiāliem – cementa flīzēm, kas parasti tiek izmantotas jumtu klāšanai. Paviljonā ir iemiesota Frīdas Eskovedo darbības pamatideja – laika plūduma atspoguļojums arhitektūrā, izmantojot novatoriskus ikdienas materiālus un vienkāršas formas. Paviljona konstrukcijā integrētie spoguļpaneļi un baseins pārvērš objektu par dzīvu pulksteni, kas mēra laiku un maina izskatu atkarībā no saules stāvokļa. Apmeklētāji tiek aicināti vērot šīs pārmaiņas un izjust laika ritējumu.

Savu biroju Mehiko Frīda Eskovedo dibinājusi 2006. gadā. Viņa īstenojusi vairākus nacionālas nozīmes projektus Meksikā (sociālās dzīvojamās mājas, sabiedriskie centri, viesnīcas, galerijas u. c.). Arhitektes darbi tikuši iekļauti Venēcijas biennālē, Lisabonas triennālē un citās izstādēs pasaulē, viņa ieguvusi daudzus apbalvojumus.     

Veidot paviljonu galerija Serpentine katru gadu aicina nozīmīgu arhitektu, kuram tajā laikā nav īstenots neviens liels projekts Anglijā. No pasūtīšanas brīža līdz objekta nodošanai ekspluatācijā paiet tikai seši mēneši – šī ir viena no unikālajām iniciatīvas īpašībām. Paviljons, kas tiek būvēts zālienā pie galerijas Serpentine vēsturiskās ēkas – tējas namiņa –, darbojas četrus mēnešus, tas kļūst par iecienītu tikšanās vietu Kensingtonas dārzu vidū. Šādā veidā Serpentine katru vasaru iepazīstina divsimt tūkstošus apmeklētāju ar laikmetīgās arhitektūras sasniegumiem. Pagaidu ēka tiek būvēta par sponsoru līdzekļiem, pēc demontāžas tā tiek pārdota un nogādāta pie jauna īpašnieka.

Jau divus gadu desmitus mākslas, arhitektūras un dizaina sabiedrība visā pasaulē ar nepacietību gaida galerijas Serpentine paziņojumu, kam tiks pasūtīta nākamā paviljona projektēšana, – arhitektam tas ir godpilns meistarības apliecinājums. Paša pirmā paviljona autore 2000. gadā bija Zaha Hadida.

Frīdas Eskovedo paviljonā notiks plaša pasākumu programma (diskusijas, koncerti, performances, darbnīcas), kurā piedalīsies mākslas, arhitektūras, mūzikas, literatūras, kino, dejas, zinātnes un kulinārijas pārstāvji. Uz īpašiem notikumiem ir jāiegādājas biļetes, taču dienas laikā paviljonu var apmeklēt bez maksas.

Informācija: www.serpentinegalleries.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja