Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Karalis vienmēr zirgā. Maikls Džeksons – laikmetīgās mākslas zvaigzne

Nacionālajā portretu galerijā Londonā līdz 21. oktobrim būs skatāma Maiklam Džeksonam veltītā izstāde On the Wall. 29. augustā popmūzikas karalis būtu svinējis 60 gadu jubileju

Izstādei Michael Jackson: On the Wall ir precīzs fokuss – ekspozīcija, kurā apkopoti četrdesmit astoņu mākslinieku darbi, pēta Maikla Džeksona (1958–2009) lomu laikmetīgajā mākslā. Daži darbi tapuši speciāli šai izstādei, kuras kurators ir Londonas Nacionālās portretu galerijas direktors Nikolass Kalinens.

Maikla Džeksona ieguldījums mūzikas, videoklipu, dejas un modes jomā ir neapstrīdams, taču viņa ietekme uz laikmetīgo mākslu līdz šim nav bijusi pietiekami labi izzināta un atspoguļota. Šis ir viens no izstādes uzdevumiem – parādīt, kā Maikls Džeksons ir iedvesmojis un turpina iedvesmot dažādu paaudžu māksliniekus. Viens no pirmajiem viņa tēlu "augstajā mākslā" ir izmantojis Endijs Vorhols 1982. gadā. Ekspozīcijā Londonā iekļauti arī Izas Genckenes, Maikla Kreiga-Mārtina, Gerija Hjūma, Kīta Heringa, Aizeka Džūljena, Deivida Lašapela, Pola Makartija, Klāras Lidenas, Greisona Perija un citu autoru darbi.

Izstādē tiek eksponēts pēdējais Maikla Džeksona pasūtītais portrets, kuru gleznojis afroamerikāņu mākslinieks Kehinde Vailijs. Šajā lielformāta darbā dziedātājs atveidots kā jātnieks – par iedvesmu kalpojis Rubensa darinātais Spānijas karaļa Filipa II portrets.

Kehinde Vailijs sācis gleznot Maiklu Džeksonu neilgi pirms viņa nāves. "Viņa zināšanas par mākslu un mākslas vēsturi bija daudz dziļākas, nekā es varēju iedomāties. Viņš runāja par atšķirībām Rubensa agrīno un vēlīno darbu otas triepienos," sadarbību ar Maiklu Džeksonu atceras Kehinde Vailijs. Šis mākslinieks ir slavens ar to, ka atveido tumšādainos modeļus, izmantojot Eiropas mākslas vēstures vizuālo valodu. Kehinde Vailijs ir bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas oficiālā portreta autors (glezna tika svinīgi atklāta Smitsona Nacionālajā portretu galerijā Vašingtonā 2018. gada februārī).

Īru un britu mākslinieks konceptuālists Maikls Kreigs-Mārtins izveidojis Maikla Džeksona portretu speciāli izstādei Londonā – ar vienkāršu, smalku līniju viņš uzzīmējis mūziķi jaunībā, kāds viņš bija redzams uz mūzikas žurnāla Rolling Stone vāka 1971. gada aprīlī. "Šajā attēlā Maikls Džeksons vēl ir bērns, taču jau izcils dziedātājs. Skaists zēns, nepārprotami tumšādains, bērns zvaigzne. Visa viņa dzīve izvērtās par skumjiem un bezcerīgiem bērnības meklējumiem. Tā bija bērnība, kuru viņam tā arī nav izdevies piedzīvot," saka Maikls Kreigs-Mārtins.

Izstādē Londonā var aplūkot gleznas, zīmējumus, fotogrāfijas, kolāžas, skulptūras un videoinstalācijas. Mākslinieku darbos Maikls Džeksons pārvēršas par varoni, mocekli, gigantu un svešinieku. Viņa mistiskā personība ir nenotverama – interpretējot Maikla Džeksona tēlu, mākslinieki runā par cerībām un bailēm, gaismu un tumsu, ideāliem un izvirtībām.

Drīz pēc izstādes atklāšanas to kopā ar saviem bērniem apmeklēja Maikla Džeksona vienaudze Madonna, kura arī šā gada augustā svinēs 60 gadu jubileju. Nesatricināmā popmūzikas karaliene Nacionālajā portretu galerijā jutās aizkustināta un iedvesmota, par ko ziņoja savā Instagram kontā. Kamēr Madonnas bērni aizrautīgi dejoja, baudot konceptuālās videomākslas darbus ar Maiklu Džeksonu galvenajā lomā, viņa pati droši vien reflektēja par mirstīguma un nemirstīguma tēmu.

Kā jūtas Madonna, būdama pēdējā popkultūras ikona, kura vēl ir dzīva un aktīva? Maikla Džeksona, Vitnijas Hjūstones, Prinsa, Deivida Bovija un Džordža Maikla vairs nav. Viņu vieta tagad ir laikmetīgās mākslas muzejā. To pierāda gan Deivida Bovija mantojumam veltītā izstāde David Bowie Is, gan šī Maiklu Džeksonu kanonizējošā ekspozīcija.

Izstāde Michael Jackson: On the Wall organizēta sadarbībā ar dziedātāja mantojuma pārvaldniekiem. No Londonas tā dosies uz Parīzes Lielo pili, kur būs skatāma no 2018. gada novembra līdz 2019. gada februārim, un uz Espo Modernās mākslas muzeju Somijā, kur būs skatāma no 2019. gada augusta līdz 2020. gada janvārim.

Informācija: www.npg.org.uk

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja