Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Katrā reportāžā redz karavīra dvēseli. Spīķeru kvartālā – NBS fotoizstāde Latvijas armija fotogrāfijās

Šajā novembrī – patriotu mēnesī – militāro sasniegumu demonstrācija Daugavmalā izpalika, bet Spīķeru kvartālā skatāma Nacionālo bruņoto spēku (NBS) brīvdabas fotoizstāde Latvijas armija fotogrāfijās.

Bildēs ir stāsti par Latvijas bruņoto spēku kaujas spēju attīstību un gatavību aizsargāt Latviju. Fotogrāfiju autori ir Aizsardzības ministrijas fotogrāfi virsseržants Gatis Indrēvics, seržants Ēriks Kukutis, Gatis Dieziņš un Armīns Janiks. Viņi dokumentējuši NBS karavīrus un militāro tehniku gan militārajās mācībās, gan dažādos publiskos pasākumos Latvijā un aiz robežām. Izstādi veido fotogrāfijas, ko militārie fotogrāfi uzņēmuši laikā no 2015. līdz 2019. gadam.

Viens no fotogrāfiem, virsseržants Gatis Indrēvics, fotografē kopš 2005. gada 5. maija, kad pats bijis Irākas misijā. Uz jautājumu, kas ir smagāks – ierocis vai fotosoma –, Gatis Indrēvics viennozīmīgi atbild, ka kājnieka, ierindas karavīra ekipējums. "Viņam noteikti būs grūtāk nekā man," Gatis piebilst. Bet fotogrāfam jābūt klāt visur – gan mācībās poligonā, gan parādē. "Jo lietaināks un dubļaināks laiks, jo man kā fotogrāfam tas patīk labāk," viņš atklāj. "Saulainās dienās tik labas bildes nesanāk. Drūmā laikā karavīri norūdās. Es pats tam visam esmu gājis cauri. Bruņotajos spēkos esmu jau deviņpadsmito gadu." Pirms tam Gatis dienējis dažādās kaujas vienībās, un tur iegūtā pieredze lieliski noder. "Pamats veiksmīgai militārajai fotogrāfijai ir personīgā pieredze. Armijas mācībās saprotu, kas notiks, kas sagaidāms, spēju paredzēt, kurā vietā man labāk atrasties, lai būtu veiksmīgāks kadrs. Tā ir mana prioritāte, un līdz ar to arī manas fotogrāfijas atšķiras no citām. Es pievienoju individuālo redzējumu un vēlmi nodot stāstu, parādīt latviešu karavīra tēlu. Ja fotogrāfs no malas situāciju redz savādāk, tad man liekas, ka es varu izstāstīt patiesāk. Katrā reportāžā var redzēt karavīra dvēseli. Karavīri ir noguruši, skatieni ir patiesi, emocijas īstas. Mācības nav iestudētas." 

Nacionālie bruņotie spēki tika izveidoti 1994. gada 24. novembrī, apvienojot Aizsardzības spēkus un Latvijas Republikas Zemessardzi. NBS veido Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, Jūras spēki, Gaisa spēki, Mācību vadības pavēlniecība, Nodrošinājuma pavēlniecība, Militārā policija, Speciālo operāciju pavēlniecība, Štāba bataljons, Zemessardze ar tās četrām brigādēm un NBS rezerve. Latvijā rotācijas kārtībā uzturas arī ASV karavīri mācību operācijas Atlantic Resolve ietvaros. Lai veicinātu NATO īstenoto atturēšanas politiku un stiprinātu alianses aizsardzību, no 2017. gada Latvijā izvietota NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa – to Latvijā vada Kanāda, un grupu veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja