Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Māksla darbojas kā pulkstenis. Londonā ir skatāma Kristiana Mārkleja 24 stundu filma

Londonas muzejā Tate Modern līdz 2019. gada 20. janvārim tiks demonstrēta amerikāņu multimediju mākslinieka Kristiana Mārkleja unikālā 24 stundu filma Pulkstenis/The Clock (2010), kura tiek uzskatīta par XXI gadsimta mākslas šedevru un populārāko konceptuālās mākslas darbu

Filma ieguvusi 2011. gada Venēcijas biennāles Zelta lauvu. Kristiana Mārkleja darbs atbilstoši nosaukumam darbojas kā laikrādis – videonstalācija samontēta no desmit tūkstošiem kino un televīzijas filmu kadru, kuros ir redzams pulkstenis, kas rāda noteiktu laiku. Tas ir veltījums kinomākslai, modernās pasaules vēsturei un laika plūdumam. Katrā muzejā un galerijā, kurā tiek demonstrēta filma, tā tiek sinhronizēta ar vietējo laiku – tādējādi mākslīgais kino laiks kļūst par reālu laiku.

Instalācijā ir iekļauti kadri gan no slavenām, gan mazpazīstamām filmām, kas tapušas 100 gadu garumā, – drāmām, trilleriem, vesterniem, zinātniskās fantastiskas darbiem. Skatītāji redz pilsētas pulksteņus, rokas pulksteņus, modinātājus, digitālos pulksteņus, norādes uz laiku televīzijas ziņās, kā arī dzird aktieru balsis, kuras paziņo laiku. Kinomāni atpazīs fragmentus no Orsona Velsa un Kventina Tarantīno filmām.     

Muzejs Tate Modern piedāvā apmeklētājiem vienreizēju iespēju: Kristiana Mārkleja instalāciju varēs izbaudīt ne tikai muzeja darba laikā, bet arī trijos īpašos 24 stundu seansos, kuros filmu varēs noskatīties no sākuma līdz beigām. Tie notiks 6. oktobrī, 3. novembrī un 1. decembrī (sākums plkst. 10). Londonā šī instalācija būs pieejama pirmo reizi un bez maksas. 2012. gadā muzejs Tate Modern iegādājās Pulksteni kopā ar Pompidū centru (Parīze) un Izraēlas muzeju (Jeruzaleme), taču saskaņā ar Kristiana Mārkleja norādi darbu nedrīkst demonstrēt vienlaikus vairāk kā vienā vietā.   

"Gandrīz katrā filmā ir ainas, kurās ir atsauces uz laiku, piemēram, kāds skatās pulkstenī restorānā. Man ir svarīga visbanālāko situāciju dokumentēšana. Mēs redzam cilvēku, kurš kaut ko gaida un nervozē, – tas rada satraukumu," saka Kristians Mārklejs.

Radīt Pulksteni viņam palīdzējusi asistentu un pētnieku komanda, viņi skatījušies simtiem filmu un atlasījuši nepieciešamos kadrus. Sarunā ar britu laikrakstu The Guardian mākslinieks atklāj, ka visgrūtāk ir bijis atrast fragmentus, kuros būtu attēlots laiks no pusnakts līdz saullēktam, – šī ir arī tā filmas daļa, kuru redz vismazāk skatītāju (naktīs vairākums muzeju un galeriju nestrādā). "Viss, kas notiek līdz pusnaktij, ir vienkārši. Pusnakts, protams, ir pati virsotne. Pēc tam filmu varoņi dodas ārā, pulksten divos un trijos tiek pastrādāti noziegumi. No četriem līdz pieciem ir sarežģīts posms. Neviens neaplaupa banku pulksten četros. Savukārt piecos jau mostas maiznieks un sētnieks," piebilst Kristians Mārklejs.

Viņš neuzskata, ka publikai būtu jānoskatās viņa filma pilnā garumā: "Nē, nē, nē! Izbaudiet mirkli. Izbaudiet to tik ilgi, cik varat. Ja ir laiks doties ēst vai uz tualeti, mierīgi ejiet! Jūs vienmēr varat atgriezties, un viss jau izskatīsies citādi."  

24. septembrī muzeja Tate Modern kinoteātrī Starr notiks tikšanās ar Kristianu Mārkleju. Viņš ir viens no nozīmīgākajiem multimediju māksliniekiem, kurš sevi pieteicis arī mūzikas pasaulē. Kristians Mārklejs (1955) sāka karjeru 70. gados Ņujorkā kā dīdžejs. Viņš daudz eksperimentēja ar vinilatskaņošanu, veidoja skaņas un vizuālo tēlu kolāžas. 

Informācija: www.tate.org.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja