Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mākslinieks ir miris, bet Parīzes Triumfa arka tiks ietīta, par spīti visam!

Svētdien, 31. maijā, savās mājās Ņujorkā 84 gadu vecumā dabiskā nāvē miris leģendārais mākslinieks Kristo, kurš partnerībā ar sievu Žannu Klodu (1935–2009) radījis XX un XXI gadsimta iespaidīgākos brīvdabas mākslas darbus. Tie ir sajūsminājuši miljoniem cilvēku visā pasaulē

Kristo un Žanna Kloda ir ietinuši Berlīnes Reihstāgu, Parīzes Jauno tiltu un kalnu grēdas Austrālijas piekrastē, kā arī veidojuši monumentālas, videi draudzīgas instalācijas daudzās pilsētās, dabas parkos, uz ūdens (projektos izmantoti dažādi audumi, karogi, vārti, lietussargi, milzu aizkari, mucas un citi materiāli). Mākslinieku sapņiem nav bijis robežu, un viņi ir pierādījuši, ka nekas nav neiespējams.

Par land art klasiķiem uzskatīto Kristo un Žannas Klodas projekti ir bijuši tik sarežģīti, ka to īstenošana, formalitāšu kārtošana un nepieciešamo atļauju saņemšana bieži prasījusi vairākus gadu desmitus. Kristo uzsvēris, ka visi sarežģītā procesa posmi – vienošanās ar valdību, pašvaldību, zemes īpašniekiem, vietējiem iedzīvotājiem, vides aizsardzības biedrībām, inženieriem, būvniekiem un strādniekiem, kuriem bieži nav nekādas intereses par mākslu, – veido darba estētiku un kļūst par tā sastāvdaļu.  

Kristo un Žannas Klodas jutekliskajos, brīžiem sentimentālajos darbos ir tikusi akcentēta cilvēka un dabas mijiedarbība – tā allaž ir bijusi skaista, drosmīga iejaukšanās pilsētas vai dabas ainavā. Poētiskā veidā mākslinieki pieskārušies arī tādām tēmām kā cenzūra, vara, politiskie un psiholoģiskie ierobežojumi. Viņu brīvdabas mākslas darbi vienmēr ir bijuši aplūkojami bez maksas un samērā īsu laiku (dažas nedēļas), turklāt visus projektus autori realizējuši, principiāli nepiesaistot sponsoru līdzekļus, grantus un publisko finansējumu, bet izmantojot pašu līdzekļus un banku aizdevumus. 

Mākslinieks Kristo Vladimirovs-Javačefs ir dzimis Bulgārijā, kuru atstāja 1957. gadā. Gadu vēlāk Parīzē viņš satika franču mākslinieci Žannu Klodu Denā de Gijbonu, kura kļuva par viņa sievu un darbu līdzautori. Sava mūža pēdējos 56 gadus Kristo dzīvoja Ņujorkā. 2016. gadā viņš īstenoja aizraujošu projektu Izeo ezerā Itālijas ziemeļos: grandiozā instalācija Peldošais mols ļāva apmeklētājiem staigāt pa ūdens virsmu.

Šogad ir paredzēta ambicioza Kristo projekta realizācija – audumā tiks ietīta Parīzes Triumfa arka. Ja viss notiks, kā plānots, šis mākslas darbs, kuru autors iecerējis 1962. gadā, būs aplūkojams no 18. septembra līdz 3. oktobrim. Tajā tiks izmantoti 25 000 kvadrātmetru sudraboti zila polipropilēna auduma un 7000 metru sarkanas virves. Savukārt no 1. jūlija līdz 19. oktobrim Pompidū centrā notiks izstāde, kas būs veltīta Kristo un Žannas Klodas Parīzē pavadītajam laikam un tur īstenotajiem projektiem. Kristo un Žanna Kloda vēlējušies, lai iesāktie mākslas darbi tiktu pabeigti pēc viņu nāves.

Vairāk par Kristo un Žannas Klodas daiļradi, kā arī viņu 2018. gadā Londonā tapušo instalāciju The Mastaba lasiet šeit.

Informācija par visiem mākslinieku projektiem: christojeanneclaude.net

Top komentāri

spriidiic
s
Kas jādara , tas jādara . Vairāk ietinamā izlietots , vairāk miskastē liekamā .
solon
s
Visu cieņu, protams, bet par spīti kam? Vai Ķīnas armija ir piedraudējusi apturēt šo pēc apmēriem grandiozo bet savā būtībā absolūti bezjēdzīgo darbību?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja