Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Malmes Mākslas muzejā tiks atklāta izstāde Latvijas kolekcija

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) sadarbībā ar Malmes Mākslas muzeju Zviedrijā šī gada 2. decembrī atklās izstādi Latvijas kolekcija, informēja LLMC pārstāvji.

Izstādē Latvijas kolekcija pirmo reizi kopš 20. gadsimta 50. gadiem kolekcija tiks izstādīta pilnā apjomā kopā ar astoņiem jauniem darbiem, ko veidojuši mākslinieki, kuri pētījuši kolekciju. Izstāde būs skatāma no 2. decembra līdz 16. aprīlim.

1939. gadā Malmes Mākslas muzejs kā dāvinājumu saņēma Latvijas mākslas kolekciju, kura līdz 1958. gadam bija apskatāma muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Tajā atrodamas ainavas, portreti, klusās dabas, kara ainas un scenogrāfiju skices, galvenokārt no 20. gadsimta 30. gadiem. Kolekcija bija iecerēta kā tā laika Latvijas laikmetīgās mākslas izlase un 50 mākslas darbu kopums iemieso noskaņu, kurā caur mākslu tiek meklētas atbildes uz jautājumu par Latvijas identitāti. Darbu kopums iezīmē Latvijas dabu un kultūru cildinošas idejas, kas raksturīgas prezidenta Kārļa Ulmaņa autoritārā režīma kultūrpolitikai, kas tika ieviesta pēc 1934. gada apvērsuma.

Izstādes veidotāji aicina domāt par jautājumiem:

  • Kā muzeji piedalās nacionālu valstu naratīvu veidošanā, un kā to dara mākslinieki?
  • Kā kolekcijas veidošana ir saistīta ar kultūru diplomātiju un valstu politiku?

Izstādes jaunie darbi izceļ nepamanītos naratīvus kolekcijā un pievēršas plašākiem jautājumiem, kas saistīti ar nacionālismu un nacionālas valsts veidošanu Baltijas reģionā, tajā pašā laikā tiek atzīts šo nelielo valstu trauslums un tā loma kā pretmets imperiālismam. Pieaicināto mākslinieku izejas punkts bija aplūkot kolekciju un izpētīt veidus, kā domāt ārpus nacionālo valstu robežām. Sapņot par jauniem veidiem, kā organizēt kaut ko tik fundamentālu kā nacionālās valstis nav viegls uzdevums, un, ņemot vērā Krievijas masveida iebrukumu Ukrainā 2022. gada 24. februārī, tas ir kļuvis gandrīz neiespējami.

Jaunradītie darbi kļūs par daļu no Malmes Mākslas muzeja pastāvīgās mākslas kolekcijas, un kalpos kā esošās Latvijas kolekcijas paplašinājumi un interpretācijas, paverot nākotnes kuratoriem, māksliniekiem un apmeklētājiem ieskatu tajā, kā tā tika uztverta 2022. gadā. Šādā veidā kolekcijas veidošanas process paplašinās gan laikā, gan sniedzas pāri Latvijas nacionālās valsts robežām.

Izstādē piedalīsies mākslinieki no Latvijas, Zviedrijas, Ukrainas, Igaunijas, Dānijas un Lietuvas: Ieva Epnere, Ieva Kraule-Kūna, Santjago Mostins (Santiago Mostyn) & Susanna Jablonska (Susanna Jablonski), Makda Embaje (Makda Embaie), Lada Nakonečna (Lada Nakonechna), Jānuss Samma (Jaanus Samma), Asbjerns Skous (Asbjørn Skou) un Anastasija Sosunova (Anastasia Sosunova).

Izstādes kuratores - Inga Lāce un Lote Lēvholma (Lotte Løvholm).

Mākslinieki Latvijas mākslas kolekcijā Malmes Mākslas muzejā: Jānis Aižēns, Augusts Annuss, Arturs Apinis, Jēkabs Apinis, Kārlis Baltgailis, Jānis Cielavs, Jānis Cīrulis, Elza Druja, Erna Dzelme-Bērziņa, Eduards Dzenis, Otomija Freiberga, Jāzeps Grosvalds, Arvīds Gusārs, Eduards Kalniņš, Kārlis Krauze, Valdemārs Krastiņš, Jānis Kuga, Ludolfs Liberts, Milda Liepiņa, Jānis Liepiņš, Jūlijs Madernieks, Marija Induse-Muceniece, Oskars Norītis, Jānis Plēpis, Janis Rozentāls, Pēteris Rožlapa, Arijs Skride, Oto Skulme, Uga Skulme, Jānis Šternbergs, Arvīds Štrauss, Niklāvs Strunke, Erasts Šveics, Leo Svemps, Zelma Tālberga, Jānis Tīdemanis, Valdemārs Tone, Konrāds Ubāns, Johans Valters (Johann Walter), Vilis Vasariņš, Ernests Veilands, Sigismunds Vidbergs, Vilhelms Purvītis, Kārlis Zāle, Teodors Zaļkalns, Rihards Zariņš.

Izstāde Latvijas kolekcija tiek rīkota sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru (LLMC) Rīgā. Tā ir arī daļa no projekta No sarežģītās pagātnes uz kopīgu nākotni, ko Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs veido sadarbībā ar Nacionālās mākslas galeriju Viļņā, OFF-Biennāli Budapeštā, Lodzas mākslas muzeju un Malmes mākslas muzeju Eiropas Savienības programmas Radošā Eiropa ietvaros. Šis projekts pievēršas jautājumiem, kas saistīti ar pagātnes un šodienas samezglotajām attiecībām, alternatīvām pieejām auditorijas iesaistē, mākslas mediācijā un starpdisciplinārās sadarbībās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja