Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Medicīnas vēstures muzejā diskutēs par vientulību un mākslu

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja Facebook kontā 26. oktobrī plkst. 18.00 tiešraidē notiks sestā MVM saruna Kā izstāstīt neizstāstāmo? Vientulība un māksla.

Sarunā sociālantropoloģe Anna Žabicka, ārste psihoterapeite Agnese Sperga un režisore Adriāna Roze diskutēs par faktoriem, kas veicina vientulības sajūtu un mākslas dziedinošo potenciālu.

Pētījumi liecina, ka ieilgusi vientulības sajūta, ko parasti rada nozīmīgu un dziļu attiecību trūkums vai to nepietiekama intensitāte, nopietni ietekmē cilvēka veselību un var veicināt dažādas slimības. Tas ir paaugstināts risks piedzīvot depresiju, trauksmi, demenci un insultu, lielāka iespēja slimot ar sirds un asinsvadu slimībām un pāragri nomirt.

MVM noslēdzošajā sarunā saistīsim kopā cilvēku psihisko un emocionālo veselību ar mākslu. Diskusijā noskaidrosim, cik liela nozīme vientulības sajūtu apzināšanai, izteikšanai un nosaukšanai vārdā ir mākslai un kultūrai? Vai mākslas darbi var dziedināt gan plaisas sabiedrībā, ko rada problēmas apzināšanās, gan vientuļos?

Vientulība skar visas vecuma grupas, taču pēdējā laikā jo īpaši runā par jaunu cilvēku vientulību. Kādi sociāli un kulturāli faktori veicina cilvēku vientulības sajūtu? Vai un kā ir iespējams pamanīt otra vientulību un cik liela atbildība un loma pieaugošā vientulībā ir mums kā sabiedrībai?

MVM sarunu cikla vadītāja ir sociālantropoloģe Anna Žabicka, šoreiz uz sarunu par vientulību un mākslu aicinot ārsti psihoterapeiti Agnesi Spergu un režisori Adriānu Rozi. 

MVM sarunu cikla centrā ir diskusija par veselības jēdzienu. Veselība, ko mēs izdzīvojam, ir daudzslāņaina un mainīga atkarībā no to ietekmējošiem faktoriem, kas ne vienmēr ir medicīniski. Sarunu cikla ietvaros kopā ar medicīnas un sociālo zinātņu ekspertiem un jomas profesionāļiem pievērsīsimies tādām tēmām kā veselības nevienlīdzība Latvijā, narkotikas lietojošu cilvēku vieta sabiedrībā un viņu piekļuve veselības aprūpei, pilsētvides ietekme uz veselības uzvedību, ēdienu un pārtikas ķēdēm, kā arī vientulība, seksuālā veselība un seksualitāte.  

MVM sarunu cikls tiek īstenots ar Frīdriha Eberta fonda atbalstu. 

Pasākuma tiešraidei var pieslēgties muzeja Facebook kontā.

Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejs pirmo reizi durvis apmeklētājiem vēra 1961. gadā un šobrīd ir viens no apmeklētāju iecienītākajiem muzejiem Latvijā. Jubilejas gads, kas sakrita ar ārkārtas situāciju pandēmijas apstākļos, mudina noskaidrot, kāds ir paša muzeja veselības stāvoklis un ko šajā kontekstā saprast ar veselības jēdzienu. Šiem jautājumiem veltīta Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja 2021. gada norišu programma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja