Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Mūžībā aizgājis mākslinieks Oļegs Skarainis

Mūžībā aizgājis viens no Salaspils memoriālā ansambļa veidotājiem mākslinieks Oļegs Skarainis, aģentūru LETA informēja biedrības Latvijas Mākslinieku savienība pārstāvis Igors Dobičins.

Mākslinieks Skarainis dzimis 1923.gada 5.augustā Krievijā, 1958.gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu ar diplomdarbu Latviešu strēlnieki. Diplomdarba vadītājs bijis Teodors Zaļkalns.

Skarainis izstādēs piedalījās kopš 1956.gada. No 1973.gada bija Latvijas Mākslinieku savienības biedrs.

Kā pastāstīja Dobičins, Skarainis strādājis stājtēlniecībā, monumentālajā un memoriālajā tēlniecībā. Mākslinieka nozīmīgāko darbu vidū ir Salaspils memoriālais ansamblis, pie kā izstrādes Skarainis darbojies vairāku autoru kolektīvā, 1905.gada revolūcijai veltītais ansamblis Dobelē, kura izveidē Skarainis darbojies kopā vēl ar arhitektiem.

Mākslinieks veidojis arī rakstnieka un publicista Rūdolfa Blaumaņa pieminekli, kas atrodas Brakos, Madonas rajona Ērgļos, kapa pieminekli režisoram Alfredam Amtmanim-Briedītim, kapa pieminekli kinorežisoram Jurim Podniekam un arī bronzas skulptūras.

Skaraiņa darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, muzejos Maskavā un Taganrogā, Krievijā, Dinas un Jāņa Zuzānu mākslas kolekcijā, kā arī citās privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Mākslas zinātniece Gundega Cēbere uzsvēra, ka Skaraiņa ieguldījums mākslā ir regulāra piedalīšanās izstādēs jau no 1956.gada, līdzdalība un apbalvojumi pieminekļu konkursos un darbu īstenojumi vidē. Skarainis sevi aktīvi pieteicis, meklējot jaunus formveides principus, ar tēlniecības izteiksmes līdzekļiem tiecoties atklāt kustības un viegluma izjūtas gan strādājot autoru kolektīvā pie Salaspils memoriālā ansambļa izveides, gan citiem monumentālajiem darbiem.

"Ar vērtējošo pozīciju, izteikti novatorisko skatījumu viņš daudzkārt ietekmējis tēlniecības attīstības kopainu kopš pagājušā gadsimta vidus, bet dažādu iemeslu dēļ nereti palicis savrupi no oficiālās mākslas dzīves situācijām. Viņu vienmēr saistīja radoši eksperimenti, piemita unikāla spēja ieraudzīt jaunas formu dimensijas un struktūras, materiālu faktūras, veidojot gan monumentālos un memoriālos darbus, gan mazo formu tēlniecībā, kas savā veidā arī šobrīd iederas aktuālās mākslas kopainā. Savā radošajā dzīvē mākslinieks vienādi atbildīgi attiecies kā pret maziem, tā lieliem uzdevumiem, nesavtīgi savu laiku ziedojot arī sabiedriskajam darbam Latvijas Mākslinieku savienībā, piedalījies pats un vadījis kādreiz tik populāros mazo formu tēlniecības simpozijus Latvijā un ārvalstīs. Māksla bija Skaraiņa darbs un dzīve - vienmēr nedalīta harmoniska vienība, iekšējas nepieciešamības radīta sava laika un vides atspulgs," sacīja Cēbere.

Atvadīšanās no mākslinieka notiks 16.decembrī Engures novada Ragaciema Skarās plkst.12 un Ragaciema kapos ap plkst.13.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieka Skaraiņa tuviniekiem un kolēģiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja