Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mūžībā aizgājis metālmākslinieks Juris Gagainis

Svētdien, 12. novembrī, mūžībā aizgājis metālmākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas Metāla dizaina apakšnozares dibinātājs un profesors Juris Gagainis, aģentūru LETA informēja Latvijas Mākslinieku savienībā.

Gagainis 1973. gadā beidzis Tallinas Mākslas institūta Metālmākslas nodaļu. 1985.gadā viņš stažējies Tallinas Mākslas institūtā, bet 1992. gadā ieguvis mākslas maģistra grādu.

No 1977.-1996. gadam Gagainis strādājis kā metālmākslinieks Dekoratīvās mākslas kombinātā. No 1971. līdz 1973. gadam viņš bijis metālmākslas pedagogs Tallinas Mākslas institūtā, bet no 1980. gada līdz 1992. gadam - pedagogs un docents Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā. No 1992. gada Gagainis bijis vadītājs un dibinātājs LMA Metāla Dizaina meistardarbnīcai, no 1994. gada - LMA profesors.

Par LMA biedru Gagainis kļuva 1975. gadā, bet Latvijas Dizaineru savienības biedrs viņš bija kopš 1991. gada. Izstādēs un simpozijos Latvijā, Ungārijā, Igaunijā, Somijā, Vācijā un citās valstīs mākslinieks piedalījies kopš 1970. gada.

Gagaiņa mākslas darbi atrodas LMA muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Krievijas kultūras ministrijā Maskavā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, ASV, Dānijā, Somijā un citur.

"Juris Gagainis ir ļoti savdabīga personība: 20.-21. gadsimtam neiedomājami rūpīgs, pamatīgs darinātājs un reizē sapņotājs, romantiķis, varbūt pat dzejnieks. Divu pretmetu neierobežotas, fantastiskas iztēles un dzelžainas loģikas auglīgs apvienojums. Viņš fanātiski atdod sevi izvēlētajai profesijai, bezgalīgi tic metāla izteiksmes iespēju neizsmeļamībai un nemitīgi to pierāda", saka mākslas zinātniece Rūta Muižniece.

LMA izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieka tuviniekiem un kolēģiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja