Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Nevis neglīta, bet interesanta vieta

Divus urbānās fotogrāfijas projektus, kas tapuši Zviedrijā, līdz 3. martam iespējams aplūkot Latvijas Fotogrāfijas muzejā.

Zviedrijā dzīvojošais vācietis Tobiass Hofsess, kas šobrīd darbojas fotogrāfijas un žurnālistikas jomā, izstādē Mīlu Slusenu piedāvā savu skatu uz pērnā gadsimta 30. gados būvēto sabiedriskā transporta centru Stokholmā, par kura turpmāko likteni joprojām rit spraigas diskusijas. Savukārt zviedru mākslinieks Matss Eriksons savā piecu fotogrāfiju sērijā Šērholmena, Zviedrija fiksējis šodien vairs neeksistējošu treileru parku Birojs (The Office), kuru Stokholmas priekšpilsētā pirms dažiem gadiem radīja bezpajumtnieku grupa.

Slusenas identitāte

Hamburgā dzimušais Tobiass Hofsess ir politologs, kurš pašlaik strādā par žurnālistu un pašnodarbināto fotogrāfu. Studiju gaitas viņu aizveda uz Berlīni un Atlantu ASV. Kopš 2006. gada T. Hofsess dzīvo Stokholmā, kur ir notikušas vairākas viņa darbu izstādes, tajā skaitā Mīlu Slusenu - 2010. gadā fotogrāfijai veltītajā mākslas telpā Galleri Kontrast.

Savā fotogrāfijā T. Hofsess apvieno dokumentālo un māksliniecisko stilu, un tāds ir arī viņa stāsts par Slusenu - sabiedriskā transporta centru Zviedrijā, kas apvieno metrostaciju, dzelzceļa mezglu, autobusu termināli un gājēju ceļus. 2009. gada pavasarī pilsētas lēmums Slusenu nojaukt un aizstāt to ar jauna dizaina būvi izraisīja debates sabiedrībā. T. Hofsess atzīst, ka līdz šim brīdim nosvērtajā zviedru sabiedrībā viņam bija ārkārtīgi pietrūcis spraigu, kontroversiālu diskusiju. Komentējot savus pirmos iespaidus par Stokholmas "neglīto pīlēnu" Slusenu, viņš stāsta: "Slusena tik ļoti atšķīrās no pārējās pilsētas - cilvēki pārvietojas, nodūruši skatienu, paātrinātā gaitā, noķer autobusu, vilcienu, lai ātrāk tiktu prom uz mājām vai darbu. Daudzi man bija teikuši, ka tā ir neglīta vieta. Man tā šķiet interesanta."

Debates T. Hofsesu iedvesmoja, un viņš sāka piedalīties diskusijā ar fotogrāfiju palīdzību, cenšoties pasargāt un dokumentēt rajonu tādu, kāds tas ir šobrīd. Viņš stāsta, ka pats gluži vai pazudis Slusenas tuneļos, tverdams neparastas krāsas, gaismu, formas un citas interesantas detaļas, kuras, fiksētas fotogrāfijās, ļauj uz Slusenu paskatīties no cita skatpunkta. Būves liktenis joprojām nav skaidrs. Mākslinieks uzskata, ka piemiņu par šo vietu vajag saglabāt - ja nepieciešams, uzlabot arhitektūras dizainu, bet ne iznīcināt, jo ar jebkurām radikālām vietas izmaiņām tiek zaudēta arī daļa no tās identitātes. Visā Eiropā ir daudz vēsturisku celtņu, kuras atšķirībā no šī gadījuma bieži vien atsauc atmiņā nepatīkamus notikumus, tomēr no vēstures nevar tikt vaļā, vienkārši nojaucot arhitektūras celtnes. Tāpēc fotogrāfa ieteikums ir "divreiz padomāt, pirms no kaut kā atbrīvojas".

Atbildīgi par neiederīgo

Izstādē Šērholmena, Zviedrija skatāmi Matsa Eriksona darbi no viņa projekta, kas saistīts ar viņa doktora darbu Lundas Universitātes Tēlotājmākslas fakultātē. Fotogrāfijas atklāj mākslinieka pētniecisko darbu interešu loku, kurā ietilpst arhitektūra, dzīves telpa un sociālie apstākļi.

Stokholma līdzīgi kā citas lielpilsētas mūsdienās arvien izteiktāk tiek pakļauta tādām pārmaiņām kā mājokļu reformas, īres maksas paaugstināšana, komerciālisma izplatība un citiem faktoriem, kas norobežo atsevišķas sociālās grupas no pilsētas. Ironiskā kārtā šo izstumto grupu eksistence kļūst no tās atkarīga. M. Eriksons stāsta par treileru parku Birojs, kas, bezpajumtnieku izveidots, funkcionēja priekšpilsētā trīs gadus līdz brīdim, kad 2011. gadā tas tika likvidēts un iedzīvotāji - izklīdināti. M. Eriksons tajā saskata alternatīvu sabiedrību, kas būvēta kā pretestība neredzamajām "pilsētas" telpas robežām. Fotogrāfijās nav redzami cilvēki, vienīgi dzīvojamās zonas, tādējādi liekot domāt par mūsu atbildību telpu veidošanā, kuras klasificējam kā neiederīgas. Dialogu ar fotogrāfijām veido videoeseja ar kāda nometnes iemītnieka dzīvesstāstu, bet pats runātājs ekrānā nav redzams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja