Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Otrdien sākas Rīgas Modes nedēļa. Gaumes karuselis

Rīgas Modes nedēļas (tā norisināsies no 30.oktobra līdz 3.novembrim) dalībnieki pierādīs, ka nākamā gada pavasara un vasaras sezona ļaus dzīvot krāsainiDzīve kā atrakcija, dzīve kā lidojums, dzīve kā prieks – savu zīmolu BeCarousell uz modes lielās skatuves ir gatava pieteikt modes dizainere Dace Krieviņa-Bahmane, kura šogad ir vienīgā debitante Baltijas valstu reģionā nozīmīgākajā modes festivālā Riga Fashion Week, kas notiks no 30.

oktobra līdz 3. novembrim izstāžu zālē _Rīgas mākslas telpa _un citās vietās. Tajā latviešu un ārvalstu modes dizaineri piedāvās 2013. gada pavasara un vasaras kolekcijas, dodot impulsu idejām, ar ko papildināt savu garderobi nākamajā sezonā.

Nākotnē ļaus ielūkoties Natālija Jansone, Katja Šehurina, Anna Ledskalniņa, Dāvids, Gints Bude, zīmoli QooQoo, Narciss, One Wolf, SockBox un slavenais tandēms Mareunrol’s, kurš savu kolekciju Epizode 2 prezentēs Latvijas Nacionālajā operā. Biļetes uz šo modes skati ir nopērkamas Biļešu servisa kasēs, pārējās var tikt ar ielūgumiem. Par modes nedēļas programmu un jaunumiem var uzzināt mājaslapā www.rfw.lv.  

Greznais minimālisms

Natālija Jansone Rīgas modes nedēļā piedāvās kolekciju Castle/Pils. Vācijas braucienā šogad pavasarī viņai esot izdevies īstenot savu sapni – pārnakšņot pilī. "Man bija vislielākā istaba ar tādu skatu, kas paliks atmiņā uz visu mūžu," atceras dizainere. Pilī piedzīvotās sajūtas dizainere ieskicējusi savā kolekcijā: "Es iedomājos meiteni, kura šajā pilī varētu dzīvot mūsdienās, un kā viņa izskatītos, staigājot pa zālēm un kāpjot pa kāpnēm." Runājot par nākamā gada pavasara vēsmām, Natālija norāda, ka galvenās tendences būs tās, kurām būs izdevies pārziemot: "Tas, kas nebūs apnicis, pāries uz vasaru," vienu no modes pasaules likumsakarībām atklāj dizainere, kura liek likmi uz kleitām un baroka tēmas uzplaukumu pavasarī, kuras aizmetņus var vērot Annas dello Ruso kolekcijā apģērbu tirdzniecības uzņēmumam H&M. "Visi dizaineri aizraujas ar faktūru maisījumu," piebilst Natālija Jansone, kura pati jau domā par nākamo rudens un ziemas kolekciju, kas ir jāuztaisa līdz 15. janvārim.

Tautiskā atblāzma

Alises Trautmanes zīmols Narciss prezentēs kolekciju Austra, kas radīta, iedvesmojoties no baltu mitoloģijas. "Kolekciju caurvij izšūti ornamentāli Austras koka simboli, audumi izvēlēti ar metālisku spīdumu un sudrabaini zeltainiem rakstiem," saka dizainere, kurai ārvalstu kolēģu piedāvājumā nākamā gada pavasara un vasaras sezonai ir patikusi amerikāņa Aleksandra Vanga kolekcija – tajā viņš ir pārveidojis vairākas garderobes bāzes lietas, vīles aizstājot ar caurspīdīgu audumu ielaidumiem. Vairāki dizaineri šajā sezonā turpinājuši jau iepriekš tik populāro sport luxe tendenci, šoreiz izvēlētos šim stilam neraksturīgus dabiskus un dārgus materiālus un papildinot ar sarežģītiem izšuvumiem un dekoriem. "Patika arī audumu ar metālisku spīdumu izmantošana ikdienas tērpos – elegantās žaketēs, vieglos putekļmēteļos, kleitās," piebilst Alise Trautmane, kura šajās simpātijās atzīstas arī savos tērpos.

Uz operas skatuves

Modes dizaineru Mārītes Mastiņas un Rolanda Pēterkopa zīmols Mareunrol’s Rīgas modes nedēļā izrādīs kolekciju Epizode 2, kura jūnija beigās tika prezentēta Parīzē. 3 novembrī tā tiks demonstrēta uz Latvijas Nacionālās operas skatuves.

"Mūsu radītā mode nesaistās ar tendencēm," norāda mākslinieki, kuri katrā savā kolekcijā un tērpā iešuj jaunas idejas un enerģijas – pēdējai epizodei iedvesmu guvuši 80. gadu Latvijā. Jautāti par nākamā gada pavasara vēsmām, dizaineri atbild, ka ar savām kolekcijām gandrīz vienmēr spēj pārsteigt Henriks Vibskovs, Riks Ouenss, Žans Pols Lepaņārs, KTZ, Rafs Simonss. Savukārt Mārīte un Rolands centīsies pārsteigt jau šīs nedēļas nogalē: viņi veidojuši kostīmus operai Jevgeņijs Oņegins Sanktpēterburgas Mihaila teātrī (operas pirmizrāde notika 26. oktobrī).

Džinss pret negācijām

Dizaineres Agneses Narņickas zīmola One Wolf jaunā kolekcija Breaking News atspoguļo masu mediju uzmācīgo pievēršanos pasaulē notiekošiem nemieriem, kārtējām nesaskaņām valstu un cilvēku starpā. "Ar šo kolekciju cenšos pievērst uzmanību katra cilvēka individualitātei un iekšējai drošsirdībai veidot sevi un līdz ar to visu pasauli labāku," saka dizainere, kuras konceptu palīdz paust koncentrēta krāsu pāreja, militāras detaļas, lakoniski un spēcīgi silueti. Materiālu izvēlē dominē gan zīmola One Wolf stūrakmens – džinss, gan arī viskozes, kokvilnas un smalkvilnas audumi. Agnese uzskata, ka nākamā gada pavasaris atnesīs spilgtas krāsas, kontrastainus rakstus, brīvāka silueta un piegriezuma apģērbu. "Mani pašu jaunās vēsmas saista ar lakonismu gan krāsās, gan detaļās,» piebilst māksliniece, kura jau janvārī dosies uz starptautisko modes izstādi Who’s Next, lai prezentētu One Wolf rudens un ziemas kolekciju.

Holivudas dīvas iznāciens

"Holivudas zelta laikmeta sapņainā, noslēpumainā un pat mazliet mistiskā dīva mūsdienu pasaulē," sava zīmola BeCarousell kolekcijas tēlu raksturo Rīgas modes nedēļas debitante Dace Krieviņa-Bahmane, kura iepriekš šajā pasākumā ir piedalījusies kā viena no dizaina grupas Paviljons pārstāvēm. "Liela atbildība un neliels satraukums," sajūtas pirms skates atklāj dizainere, kuras kolekcijai piemīt izteikta sievišķība – zīda audumi, ziedu izšuvumi un niansēts auduma krāsojums, sākot no bēši rozā līdz pat tīri baltam. Tam pretstatīts izteikti vīrišķīgais, kas kā kontrasts dominē tērpa detaļās un materiālā (āda). Uz jautājumu, kādas tendences raksturos nākamā gada pavasari un vasaru, viņa atbild: "Maigi pasteļi un superkoši toņi!" Viens no Daces Krieviņas-Bahmanes favorītiem ir modes nams Balmain, jo viņai ļoti patīk šim zīmolam raksturīgais it kā seksīgi nevīžīgais stils.

Foto – Polīna Viljuna




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja