Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Plašāka ģeogrāfija – īpaši Baltijas virzienā

Latvijas Starptautiskajā keramikas biennālē – daudz izstāžu

Šī nedēļa rit II Latvijas Starptautiskās keramikas biennāles zīmē. Salīdzinot ar pirmo reizi pirms pāris gadiem, šogad biennāles norises ir ar plašāku vērienu – gan tāpēc, ka šis notikums ir daļa no Latvijas simtgades svinību programmas, gan tāpēc, ka daudz nopietnāk iesaistītas visas trīs Baltijas valstis, uz kuru keramiķu veikumu likts īpašs akcents, stāsta Valentīns Petjko no biennāles organizatoru komandas. Apjomīgo pasākumu rīko Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko Mākslas centru. Lai gan biennāle, kurā plānota arī zinātniska konference, mākslinieku performances, instalācijas un citi pasākumi, ilgs no 2. līdz 6. jūlijam, vairāk nekā 10 tajā atvērtās keramikas izstādes būs apskatāmas vēl krietni ilgāk, turklāt dažādās vietās – Rīgā, Ogrē, Daugavpilī, Rēzeknē, Lūznavā un šogad arī Lietuvas pilsētā Panevēžā, uz kurieni aizceļojusi ekspozīcija Ķīpsalas keramika.

Biennāle trijās lielās izstādēs ļaus iegūt priekšstatu par to, kas patlaban notiek Latvijas, Lietuvas un Igaunijas laikmetīgajā keramikā. "Raksturot, kāda tā katrā valstī ir, gan ir sarežģīti, jo arī pašas izstādes ir ļoti atšķirīgas," atzīst V. Petjko. Viņš stāsta, ka no Lietuvas uz izstādi Dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā atvesta Panevēžas Starptautisko keramikas simpoziju kolekcija, kas veidojusies pēdējo 25 gadu garumā no lielformāta darbiem, kādi šajos simpozijos top. Savukārt mūsu ziemeļu kaimiņi šajā pašā muzejā apskatāmajā izstādē Igaunijas laikmetīgā keramika. Kas mani saista piedāvā pavisam svaigus, pēdējos pāris gados tapušus darbus, kuri turklāt veidoti speciāli šai izstādei un kā veltījums Igaunijas valsts simtgadei. Abas šīs ekspozīcijas būs atvērtas līdz 26. jūlijam. Latvijas laikmetīgās keramikas izstāde, kas līdz 6. augustam būs skatāma viesnīcā Pullman Riga Old Town Vecrīgā, aptvers pēdējos piecos gados radīto. No katras Baltijas valsts biennālē piedalās vairāk nekā 30 mākslinieku.

Līdztekus tam visu jūliju Siguldas tornī būs atvērta pasaulslavenā latviešu keramiķa Pētera Martinsona (1931–2013) keramikas un grafikas darbu izstāde Torņi, Lūznavas muižā – nīderlandiešu mākslinieces Žakomeinas Stēnas izstāde Mana ciema ļaudis, savukārt Ogres Vēstures un mākslas muzejā līdz 19. augustam būs aplūkojama Valdas Podkalnes un Haralda Jegodzienska skulptūru un gleznu izstāde Atspulgi.

Biennāles galvenais notikums tomēr ir starptautiskā konkursa izstāde Martinsona balva, kurā ar 100 darbiem pārstāvēti 94 autori no 29 valstīm. "Varēs uzzināt, kas notiek keramikā pasaulē, teju visos kontinentos,»" aicina V. Petjko. Šī izstāde tiks atklāta 6. jūlijā Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrā un būs skatāma līdz 9. septembrim.

Sīkāk par biennāles programmu un izstādēm: www.rothkocenter.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja