Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 13. jūnijs
Uva, Ainārs, Zigfrīds

Podnieks transvestīts aicina uz Visu laiku populārāko mākslas izstādi

No 8. jūnija līdz 10. septembrim Londonas galerijā Serpentine notiks Greisona Perija izstāde The Most Popular Art Exhibition Ever!/Visu laiku populārākā mākslas izstāde!.

Greisons Perijs ir pazīstams kā "provokatīvais podnieks transvestīts": publiskos pasākumos 57 gadus vecais mākslinieks, kuram ir sieva un meita, parādās sievietes tēlā – viņa alter ego ir kolorītā Klēra.

Viņš ir viens no nozīmīgākajiem britu māksliniekiem: Greisons Perijs ir Karaliskās mākslas akadēmijas biedrs, Britu impērijas Komandiera ordeņa īpašnieks un 2003. gada Tērnera balvas ieguvējs. Skatītājiem vislabāk zināmie Greisona Perija objekti ir atraktīvas keramiskas vāzes un tekstilmākslas darbi, kurus mākslinieks "uzlādē" ar aktuāliem vēstījumiem. Mākslā viņš allaž pievērsies identitātes, sievišķības un vīrišķības, sociālās politikas, seksa un reliģijas pētījumiem.

Viņš veido grafikas darbus un skulptūras, zīmē, rīko performances, raksta grāmatas un uzņem dokumentālās filmas par mūsdienu dzīvi. Pēdējā no tām Lielbritānijā tika demonstrēta maija beigās un bija veltīta Brexit sašķeltajai britu sabiedrībai gadu pēc referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Starp citu, jaundarbu vidū izstādē galerijā Serpentine tiks eksponētas divas Greisona Perija darinātās vāzes: viena domāta tiem, kuri balsoja par izstāšanos no ES, otra – tiem, kuri balsoja pret. Gan filmās, gan mākslas darbos Greisons Perijs inteliģenti, smalki un asprātīgi komentē norises sabiedrībā un kultūrā.   

Savā jaunākajā projektā Visu laiku populārākā mākslas izstāde! galerijā Serpentine viņš cenšas izzināt, kā laikmetīgā māksla spēj uzrunāt visplašāko auditoriju. "Es darbojos komunikācijas nozarē un vēlos komunicēt ar iespējami lielāku skatītāju skaitu," uzsver Greisons Perijs. "Izstādēs man vislabāk patīk satikties ar cilvēkiem, kurus muzeju pārstāvji uzskata par tādiem, kas parasti neapmeklē mākslas pasākumus. Jaunie darbi, kas tapuši izstādei, satur idejas par popularitāti. Kāda māksla cilvēkiem patīk? Kādas tēmas viņus uzrunā? Kāpēc cilvēki apmeklē galerijas? Kāda ir mākslas saikne ar sociālajiem medijiem? Mākslas pasaulei ir divējāda attieksme pret to, kas ir populārs. No vienas puses, šī pasaule vēlas būt noslēgta un ekskluzīva. No otras puses, tā vēlas piesaistīt lielu apmeklētāju skaitu, lai attaisnotu publiskā finansējuma saņemšanu," piebilst mākslinieks.

"Galerijas apmeklējumu nevajag uztvert kā mājasdarba pildīšanu. Tā ir atpūta, izklaides aktivitāte. Cilvēki vēlas saņemt intelektuālu stimulu, taču viņi grib arī baudīt mākslu. Viens no maniem uzdevumiem ir iepriecināt skatītājus. Ja paralēli izdodas nodot viņiem kādas ne tik ērtas idejas, lai tā būtu," saka Greisons Perijs.   

Informācija: www.serpentinegalleries.org
 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja