Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rīgā ar lekciju viesosies kultūras un biznesa inovāciju pētnieks Mišels Bauenss

Rīgā no 4. līdz 6. oktobrim festivālā Māksla+Komunikācija 2012 viesosies pasaulē pazīstamais vienādranga (P2P - peer-to-peer) tīklu teorētiķis Mišels Bauenss, kas aktīvi raksta un lasa lekcijas par tehnoloģijas, kultūras un biznesa inovācijas tēmām.  Mišels Bauenss savā lekcijā Rīgā iepazīstinās ar Četriem scenārijiem globāli-lokālai vienādranga (P2P) nākotnei, kurā aplūkos vairākas alternatīvas nākotnes sabiedrības attīstībai.

Bauenss norāda, ka arvien pieaugošā tendence pievērsties dalītu jeb izplatītu (distributed) vērtību radīšanai un ražošanai, liecina, ka nākotnē izvairīties no vienādranga (P2P) infrastruktūrām būs teju neiespējami. Tomēr Bauenss uzskata, ka sabiedrībai būs jāizvēlas: vai infrastruktūra, kas padarīs iespējamu vērtību horizontālu veidošanu, būs pārvaldāma centralizēti – jeb, vai tā būs sadalīta. Citiem vārdiem sakot: vai tā būs orientēta uz peļņas maksimālu palielināšanu – jeb, vai uz kopēja īpašuma veidošanu.Tā kā šī izvēle ir saistīta ar cilvēkiem un tehnoloģijām, tad lekcijā Bauenss pievērsīsies četriem galvenajiem scenārijiem. Pirmais no tiem ir saistīts ar "tīkloti-arhaisko" kapitālismu, kurā pastāv centralizēta kontrole peļņas palielināšanas nolūkos. Otrs scenārijs – dalītais kapitālisms – ir saistīts ar liberālisma sapni, kā apiet esošo varu. Trešais scenārijs ir saistīts ar globālo apstākļu pasliktināšanos, kā rezultātā par svarīgāko attīstības virzienu kļūst lokālo kopienu pielāgošanās vai pat izdzīvošanas stratēģijas. Un visbeidzot, ceturtais scenārijs piedāvā vīziju, kā attīstīt un uzplaukt sabiedrībai, kas ir globāla, bet pilnībā pārstrukturēta un balstīta uz vienādranga un kopīpašuma principiem.

Mišela Bauensa lekcija notiks piektdien, 5. oktobrī plkst. 14 laikmetīgās mākslas centrā kim? Rīgā, Maskavas ielā 12/1. Ieeja bez maksas.

Mišels Bauenss ir dibinājis Vienādranga (P2P – Peer To Peer) fondu, kas sadarbojas ar globālu pētnieku grupu vienādranga ražošanas, pārvaldes un īpašuma pētījumos. Viens no producentiem trīs stundu dokumentālajam raidījumam Technocalyps kopā ar Frenku Teisu, bijis redaktors divu sējumu izdevumam par digitālās sabiedrības antropoloģiju kopā ar Salvino Salvadžio. Mišels pašlaik ir Primavera izpētes biedrs Amsterdamas Universitātē un ārējais eksperts Pontifikālajā Sociālo zinātņu akadēmijā (2008, 2012).

Plašāka informācija: http://rixc.lv/12.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja