Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars

Rīgā viesosies franču laikmetīgās mākslas ikona ORLAN

No 8. novembra līdz 2015. gada 25. janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma vērienīga Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāde _ORLAN – Francijas laikmetīgās mākslas ikona. Le plan du film un citi scenāriji, _informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

6. un 8. novembrī mūsdienu mākslas cienītājiem būs unikāla iespēja Rīgā tikties ar pašu skandalozo slavu ieguvušo franču mākslinieci ORLAN.

Ceturtdien, 6. novembrī, plkst. 16 Latvijas Mākslas akadēmijas Lielajā aulā tiek rīkota publiskā lekcija ORLAN par ORLAN, ko sniegs pati meistare. Lekcijā viņa stāstīs par savas daiļrades galvenajiem kredo, analizēs nozīmīgākos pēdējo gadu darbus, kā arī iepazīstinās klātesošos ar nesen atklāto izstādes projektu Michel Rein galerijā Parīzē ORLAN maskas. Pekinas opera, sejas dizains un paplašinātā realitāte. Pasākuma laikā tiks nodrošināts sinhronais tulkojums no franču valodas uz latviešu. Ieeja brīva visiem interesentiem.

Sestdien, 8. novembrī, plkst. 15 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs aicina apmeklēt publisko diskusiju Māksla & kino, kas norisināsies uz ekspozīcijas fona Lielajā zālē. Sarunā piedalīsies pasaulslavenā franču māksliniece ORLAN, mākslas un kino eksperti no Latvijas – Inese Baranovska, Kristaps Ģelzis, Jānis Putniņš un citi. Pasākuma moderators – Arnis Rītups (Rīgas Laiks). Saruna notiks latviešu un franču valodā ar sinhrono tulkojumu. Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – 3,56 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2,13 eiro). Pasākuma tiešraide www.riga2014.org.

Izstāde pirmo reizi Latvijā piedāvā plašāk iepazīties ar vienu no mūsdienu mākslas scēnas strīdīgākajām un izaicinošākajām personībām ORLAN, kas pasludinājusi savu ķermeni par mākslas instrumentu un identificējas tikai un vienīgi ar pašradīto pseidonīmu, bet 1971. gadā iesvaidījusi sevi svētās ORLAN kārtā.

Mākslinieces daudzšķautņaino daiļradi (performance, akcijas, fotogrāfijas, video darbi, instalācijas, skulptūras, biotehnoloģiskie eksperimenti, literārie teksti, multimediju projekti) nav iespējams viennozīmīgi klasificēt un ierindot kādā konkrētā plauktiņā, viņas māksla veikli balansē starp klasiskajām tradīcijām un novatoriskiem izaicinājumiem, vēsturisko mantojumu un visjaunākajiem zinātnes sasniegumiem, intelektuālās mākslas augstumiem un popkultūru.

"Visu dzīvi es mēģinu sagraut stikla sienas, kas pastāv starp dzimumiem, paaudzēm, rasēm un etniskām grupām, kultūrām, reliģijām, filozofijām. Starp tiem, kas tic un netic. Starp dažādiem mākslas radīšanas veidiem," stāsta māksliniece (intervija KDi 17.01.2013).

Kino ir viena no ORLAN stihijām un pētniecības objektiem. Tādēļ likumsakarīgi, ka skatītājiem Latvijā tiek piedāvāts unikāls projekts Le plan du film un citi scenāriji, kas ir iesākts 20. gadsimta pēdējā desmitgadē, bet mākslinieces vadībā piedzīvojis jaunas metamorfozes Rīgā, izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Apmeklētāji varēs izsekot līdzi ORLAN neparastajiem meklējumiem vizuālās mākslas un kino sintēzes laukā, kuru pamatā statiskais un kustīgais attēls, realitāte un fikcija, mākslinieka personības autonomijas glorifikācija un ironija par reklāmas pasaules mārketinga mašinērijas standartiem. ORLAN – visu darbu centrālais un galvenais personāžs – it kā levitē starp realitāti un izdomu, pagātni un tagadni, cēli pasludinot, ka visa dzīve ir filmas scenārijs vai arī filmas scenārijs – kā dzīve.

Izstāde norisināsies ne tikai muzejā, bet arī pilsētvidē – ar provokatīviem reklāmas plakātiem un speciālu video performanci festivāla Staro Rīga laikā.

Projekts tapis sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lauris Reiniks izdod vasaras dziesmu 90. gadu noskaņās

Mūziķis Lauris Reiniks šo vasaru ievada ar jaunu un melanholisku dziesmu Kaila nakts. Šis skaņdarbs ir īpašs ar to, ka oriģinālā to vairāk kā pirms 20 gadiem sakomponēja viņa tēvs Artūrs Reiniks.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja