Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rotko centrs ziemu atklāj ar septiņām jaunām izstādēm

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs iekāpis ziemas sezonā, skatoties uz to caur kustības dinamiku, jo tieši kustības jēdziens ir vienojošais motīvs septiņām jaunām izstādēm, kas centrā būs skatāmas līdz pat janvāra otrajai pusei.

Jauno izstāžu sezonu iezīmēs ievērojamu latviešu un ārvalstu mākslinieku glezniecības, grafikas, tekstilmākslas un videomākslas izstādes, kuras parāda dažāda veida kustību ūdens straumes vijumā, klusuma transformācijās un plūdumā, kustībā kā nenoslēgtā un nepabeigtā procesā.

"Kustības jēdziens izstādēs ir klātesošs dažādās dimensijās - filosofiskā, praktiskā, atraktīvā formātā, laikā un telpā. Plānojot ekspozīcijas, vienmēr piedomājam, kāds būs to noskaņas vienojošais motīvs. Kad idejas saliktas pa plauktiņiem, ir jāskatās uz tām kā vienotu kopumu," skaidro Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka.

Izstādes ir atšķirīgā stilistikā, atšķirīgās tehnikās un laika posmos veidotas, tām ir atšķirīgi stāsti. Izstāde Stiprais ūdens. Oforta ģildei - 5 gadi, ar kuru cieši saistās arī Neles Zirnītes personālizstāde Origin jeb Pirmsākums, ir veltījums visiem biedrības Oforta ģilde māksliniekiem, kuri līdzās Nelei turpina kopt ofortu un piešķirt šai senajai tehnikai jaunu elpu, vienlaicīgi saglabājot tradīcijas.

Manuels Šrēders (Vācija) savas izstādes Izstrādes procesā/Pēdējā brīdī fotogrāfijās bieži tikai ar neierastas perspektīvas un atlases starpniecību ikdienišķo un sen pazīstamo parāda jaunā gaismā. Atmiņas un realitātes sajaukums sacenšas līdzsvara meklējumos, kas īpaši intensīvi notiek vietās, kurās pašreiz mainās to funkciju nozīme. Tieši uztveres dažādo kvalitāšu fenomens ir dzinulis mākslinieka darbā. Viņa uzmanības centrā ir šķietami acīmredzamā simboliskais spēks, caur arhitektonisku, urbānu vidi portretējot postpadomju laiku Latvijā un Vācijā.

Savukārt Dzidras Ezergailes darbu izstādē Saules dziesma centrālais motīvs ir tautasdziesmās izteiktā latviskā poētika un Saule kā mātišķās mīlestības, gaismas, siltuma un dzīvības uzturētājas simbols. Tas bieži ir bijis centrālais tēls mākslinieces darbos, kam raksturīga stingra, racionāla līniju ritmika un darbu kompozīcijas.

Aijas Meisters (ASV) darbi ciklā Bērie zirgi ir mērojuši tālu ceļu, simboliski atgriežoties mākslinieces dzimtajā pilsētā, un ar kustības ekspresiju rada skaudras enerģijas noskaņu.

Rotko centrā skatāmi arī 2. starptautiskā tekstilmākslas simpozija Fortress man izstāde un Ineses Lieckalniņas darbi ekspozīcijā Klusuma skaņa. "Ūdens jau pats par sevi ir kustīgs elements un informatīvi, estētiski ļoti ietilpīgs, tieši tāpat kā skaņa un saules klātesamība, bez kuras nebūtu iedomājama mūsu esamības iespējamība," par visās septiņās izstādēs skatāmo prāto M. Čačka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja