Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šapiro pārnākšana un desmitniekā trāpījušie. Marka Rotko Mākslas centrā sākas pavasara izstāžu sezona

Sākot pavasara izstāžu sezonu, Daugavpils Marka Rotko Mākslas centrs aicina uz sešām jaunām un spilgtām mākslas ekspozīcijām, tai skaitā uz Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Žaka Šapiro darbu izlasi.

Izstādes skatāmas no šīs nedēļas nogales līdz 21. maijam.

Gleznotājs Žaks Šapiro, īstajā vārdā Jakovs Šapiro, ir dzimis Daugavpilī vēl Krievijas impērijas laikā. 1925. gadā viņš pārcēlās uz Franciju un pievienojās Parīzes mākslinieku kolonijai La Ruche (Spiets), kur XX gs. 20.–30. gados dzīvoja un strādāja tādi nākamie mākslas ģēniji kā Modiljāni, Pikaso, Šagāls un Ležē. Visi kopā viņi veidoja t. s. Parīzes skolu, bet Šapiro izdevās radīt pašam savu neatkārtojamu mākslas pasauli ar neparastām formām un spilgtām krāsām. Rotko centra kūrētā izstāde Pārnākšana: Žaks Šapiro ir tapusi sadarbībā ar ASV mākslas kolekcionāru Šmuelu Tacu, apliecinot mākslinieka nozīmīgo vietu pasaules mākslas vēsturē un atgādinot par viņa izcelsmi.

Rotko centra kuratoru interese par Žaka Šapiro daiļradi aizsākās brīdī, kad radās iespēja papildināt centra krājumu ar diviem viņa oriģināliem un vienu no tiem eksponēt kolekcijas izstādē Atrasts kolekcijā. Pavasara sezonā būs skatāma jauna kolekcijas izstāde Saprātīga būtne, izceļot gaismā arī citas Rotko centra krājumā atrodamās mākslas pērles.

Latgales reģiona mākslinieku konkursa izstāde šogad aizrit ar nosaukumu Trāpīts desmitniekā, jo tiek rīkota jau desmito reizi un aizsāk Rotko centra desmit gadu jubilejas svinības. Konkursa kārtībā izstādei izvēlēti 48 mākslinieku darbi, kas, pēc žūrijas vērtējuma, bez jelkādiem ārējiem vai iekšējiem cenzūras žņaugiem un ar tiem intelektuālajiem impulsiem, kas māksliniekam pieejami, pravietiski "trāpījuši desmitniekā".

Poļu mākslinieks Pjotrs Skovrons abstrakti reprezentatīvās grafikas izstādē Interferences nododas radošai un eksperimentālai telpas izpētei, uz ko viņu iedvesmojušas savulaik apgūtās inženierzinātnes.

Savukārt fotogrāfs un mākslinieks no Austrālijas Ralfs Kerle savā izstādē Netveramais cildenums fotogrāfijā pēta Sidnejas ostas ūdensceļus. Autors fiksē dabā vērojamos un dabas radītos veidojumus, konceptuāli tos pārstrādājot par abstraktu mākslas fotogrāfiju. Abstrakcijā un interesē par arhitektūru sakņojas arī franču fotogrāfa Uriela Morgenšterna daiļrade. Viņu sajūsmina mākslinieku Marka Rotko un Pjēra Sulāža darbos vērojamais gaismas lietojums un melnās krāsas dziļi atstarojošās īpašības. Izstāde Par Rotko un Sulāžu: klusuma krāsa iezīmē savstarpējās saskares punktus Rotko, Sulāža un Morgenšterna daiļradē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja