Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Savstarpēja nepretošanās

Par Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 Zelta ananass ieguvēju ir kļuvis Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas renovācijas projekts, kura autore ir arhitekte Ilze Mekša (SIA Wonderfull).

"Mūsdienu izglītības idejas ir ieviesušas izmaiņas kopējā izglītības konceptā, tāpēc uzdevums vēsturisko ēku pielāgot esošajai situācijai ir bijis sarežģīts. Šī projekta realizācijā ir skaidri redzams, cik produktīvas bijušas attiecības starp arhitektu un klientu. Arhitektu pieeja esošajai ēkai un vēsturiskajai situācijai, kurā tā atrodas, parāda, cik liela uzmanība tika pievērsta jaunu ideju radīšanai vēsturiskajā kompleksā. Tas darīts tādā veidā, ka tagadne un pagātne savstarpēji nepretojas viena otrai. Šī ēka ir lielisks piemērs tam, ka pagātne nav jādzēš, lai radītu radikālus un mūsdienīgus uzlabojumus," raksturoja Fināla žūrija, kurā darbojās jomas profesionāļi no dažādām valstīm un izvērtēja Atlases žūrijas izvēlētos deviņus nominantus. Šī ir jau sestā reize pēc kārtas, kad augstāko novērtējumu saņem kultūras būve (pagājušajā gadā Zelta ananasu ieguva Šaoliņas lidojošo mūku teātris Sunšaņa kalnā Ķīnas vidienē).

"Pēc šī objekta apmeklējuma žūrija bija nonākusi viseiforiskākajā stāvoklī un par arhitektūras kritērijiem sāka minēt tādas lietas kā mīlestība, pazemība, cieņa un citas cilvēciskas īpašības," atklāja viens no Atlases žūrijas pārstāvjiem mākslinieks Andris Eglītis, kurš kopā ar Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāju Gundegu Laiviņu pievienojās arhitektiem Austrim Mailītim, Kārlim Melzobam, Pēterim Blūmam, Dagnijai Smilgai un Jurim Lasim, lai izraudzītos izcilākos. Jāatzīmē, ka Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas renovācijas projekts ieguva arī skatītāju simpātiju balvu. "Es nedomāju, ka tur ir kaut kas tik brīnišķīgs, – tam vajadzētu būt normai visās Latvijas skolās," savā pateicības runā Ilze Mekša norādīja uz īpašo attieksmi no visām projektā iesaistītajām pusēm: no skolas direktora Helvija Valča līdz arhitektoniski mākslinieciskās izpētes veicējiem Kristīnei Veinbergai un Jurim Zviedrānam un būvniekiem.

Pagājušajā piektdienā K. K. fon Stricka villas dārzā notikušajā Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 svinīgajā ceremonijā tika pasniegti arī trīs Sudraba ananasi. Tos izpelnījās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas rekonstrukcija un A korpusa jaunbūves 1. kārta, bērnu rotaļlaukums Labirints Doma laukumā pie baznīcas un daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku rekonstrukcija Ģertrūdes ielā 121. "Es ļoti ceru, ka šis piemērs Ģertrūdes ielas tālajā galā var vedināt cilvēkus domāt par to, ka nebraukt ārpus pilsētas un netaisīt savus savrupmāju ciematus, bet apdzīvot Rīgas vēsturisko centru un neatstāt to novārtā," sacīja viena no projekta autorēm arhitekte Agnese Lāce.

Kopumā šī gada Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursam tika iesniegti 46 darbi. Atlases žūrijas pārstāvis Austris Mailītis akcentēja jau ierasto rekonstrukciju, renovāciju un restaurāciju projektu lielo skaitu un augsto līmeni, bet attiecībā uz jaundarbiem viņš norādīja, ka nākotnē gribētos redzēt arvien lielāku domas tīrību, koncepcijas skaidrību. Vairāk informācijas (tajā skaitā Arhitektūras nedēļas lekciju ierakstus) var gūt Latvijas Arhitektu savienības lapā www. facebook.com/latarh.

Top komentāri

Bravo
B
Tā būtu jābūt visās skolās, un ne tikai izglītības un kultūras būvēs, bet poliklīnikās, bankās uc. Var tikai apskaust ģimnāzijas darbiniekus un audzēkņus, jo tā ir tā saucamā - ikdienas dzīves kvalitāte kā Nacionālajā bibliotēkā, kur patīkami uzturēties un, domājams, arī strādāt, radīt, būt. Apsveikumi balvas ieguvējiem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja