Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Šimkus un Šneiders MVT Vasaras mājā interpretēs Māra Ārgaļa darbu Mūzika

Fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājā, Kalnciema ielā 36/38 16. augustā plkst. 18 tiks atklāta pirmspēdējā izstāde projekta Skaņai vajag mākslu ietvaros, piantists un komponists Vestards Šimkus veidos dialogu ar mākslinieka Māra Ārgaļa gleznu Mūzika, kuru telpā pārnesīs jaunais gleznotājs Jānis Šneiders, informēja pasākuma pārstāve Katrīna Jaunupe.

Tumsas ieskāvumā iemirdzas zeltaina ņirboņa un griežas plašu atskaņotājs. Šimkus jaunradītā klavierdarba ritmā, ventilatora kustinātas, vijās zelta lentas, kas kā triepieni Māra Ārgaļa gleznā, iezīmē muzikālo dzīslu.

Ārgalis uzskatāms par vienu no dumpinieciskākajiem un novatoriskākajiem savas paaudzes autoriem, bijis izcils zīmētājs. Viņa darbos allaž dominējušas sirreālisma ietekmes, kas konkrētajā darbā ar nosaukumu Mūzika (darbs atrodas Zuzānu kolekcijā) ienāk ne tikai tematiski, bet arī formāli. Citplanētiešiem līdzīgi radījumi, it kā spraucoties caur blīvu masu, tver pēc tajā klātesošā zelta dzīslojuma vai kosmosa putekļiem. Tas, šķiet, līdzīgi kā uz grupas Joy Division leģendārā albuma Unknown Pleasures vāciņa, vizualizē skaņas viļņu pulsāciju. Mākslinieks Jānis Šneiders šo, ar acīm taustāmo materialitāti, pārvērš kustīgā skulptūrā, līdzīgā mūzikas video klipam.

Zelta vinils ir tieša atsauce uz Voyager Golden Record – diviem ierakstiem, kas līdzīgi kā laika kapsula tika nosūtīti izplatījumā līdz ar Voyager 1 kosmoskuģi 1977. gadā un sevī iekļāva vizuālu un audiālu informāciju par planētu Zeme – par dzīvi uz tās un tās iedzīvotājiem, un viņu augstākajiem sasniegumiem. NASA palaistais projekts saturiski paredzēts “nākotnes cilvēkam” vai kādai inteliģentai, visumā mītošai būtnei, kas desmitiem tūkstošu gadu laiku posmā varētu uziet izplatījumā dreifējošo kuģi. Tajā līdzās datiem par cilvēka anatomiju, DNS, matemātiku un fiziku atrodami tādu komponistu kā J.S. Baha, Mocarta un Igora Stravinska gara darbi.

MVT Vasaras mājas izstāžu zālē Šneiders, it kā sastapies ar šī unikālā ieraksta saturu, kas šajā gadījumā ietver Vestarda Šimkus mūziku, hologrammā projicē pilnīgu saplūšanu ar tās būtību – kā citplanētieša tēls izjusti dejojot tās ritmā. Kā vējš vizualizējas koku zaru kustībā, tā mūzika materializējas dejā, kas pēc Šneidera vārdiem ir šīs būtnes izjustā eiforija, tumšā izplatījumā sastotopies ar vinilā iespiesto, nekad nedzirdēto mūziku.

Izstāde skatāma līdz 27. augustam, bet 23. augustā plkst. 18 vakarā MVT Vasaras mājā norisināsies māksliniekam Mārim Ārgalim veltīta saruna ar izstādes mākslinieku dalību un to vadīs Ieva Kalniņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja