Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tallinas ielas kvartālā atklāta Latvijas un Igaunijas atkritumu mākslas izstāde

Sestdien, 5. septembrī, Tallinas ielas kvartālā atklāta laikmetīgās mākslas izstāde PROM no acīm, PROM no prāta, kas aktualizē atkritumu un pārmērīga patēriņa problēmu. To organizē Vides risinājumu institūts kopā ar projekta WasteArt partneriem no Latvijas un Igaunijas, informēja izstādes rīkotāji.

Starptautiskā izstāde 17 mākslinieku sastāvā atgādina, ka atkritumi pēc to izmešanas neizgaist. Tie krājas milzīgos kalnos un nesadalās vēl simtiem gadu. Izstāde rosina Latvijas un Igaunijas iedzīvotājus pārdomāt savus ikdienas lēmumus, mazināt saražoto atkritumu daudzumu, kā arī apsvērt atkārtotas izmantošanas un pārstrādes iespējas.

Mākslas darbi variē no diskrētām vīzijām un publiskas nepakļaušanās līdz pat metafiziskām pārdomām, dokumentāliem attēlojumiem un praktisku risinājumu meklējumiem. Piedāvājot dažādu mākslinieku interpretācijas par atkritumos iegūto materiālu izmantošanas iespējām, izstāde aicina apmeklētājus paraudzīties uz atkritumiem no cita skatu punkta – kā uz materiālu un resursu jaunu produktu un pakalpojumu attīstīšanai.

Tallinas ielas kvartāls ir jau sestā un noslēdzošā ceļojošās izstādes pieturas vieta. Divu gadu laikā izstāde būs paviesojusies sešos mākslas, kultūras un vides izglītības centros Latvijā un Igaunijā. Kopš 2019. gada tā jau izstādīta Zinātnes un mākslas centrā Brūzis Cēsīs, Tartu Dabas mājā, Dabas un tehnoloģiju parkā Urda Daibē, Kondas naivās mākslas centrā Vīlandē, Igaunijas Ceļu muzejā Varbuses pasta stacijā.

Izstādes nonākusi Rīgā, pateicoties sadarbībai ar kustību FREE RIGA, kas šo viesošanos padara vēl īpašāku. Gandrīz katra piektā ēka Rīgas centrā ir tukša. Kustība FREE RIGA tās atdzīvina - pārvērš tukšās ēkas par sabiedrībai noderīgu, publisku telpu. Vienojoties ar ēku īpašniekiem, kustības iniciatori atver ēkas, kas attiecīgajā brīdī netiek izmantotas, radošu un sabiedrisku iniciatīvu darbībai uz laiku. FREE RIGA palīdz iniciatīvām iegūt telpas par simbolisku samaksu un piedalīšanos ēkas uzlabošanā, bet īpašniekiem - atbalstu ēkas uzturēšanā un iedzīvināšanā.

Izstādē piedalās: Varvara un Mars (EE); Jākobs Kirkegārds (DK); Marta Murats (EE); Kiwa (EE); Ansis Starks (LV); Andrē Avelas (NL/PT); Mikroklimatu laboratorija Annehīne Meijera & Gerts Jans Gerlačs (NL); Johanna Lorengele (DE) un Gatis Kreicbergs (LV); Ieva Krūmiņa (LV); Džeraldīne Huarez (SE/MX); Džastins Tailers Teits (CA); Vilems Boels (BE); Timo Tots (EE); Elēna Redaellī (NO/IT).

Izstāde Tallinas ielas kvartālā būs skatāma līdz 17. oktobrim.

Izstāde apmeklētājiem atvērta no trešdienas līdz sestdienai plkst. 16-20. Izstādē ieeja bez maksas, savukārt kvartālā no ceturtdienas līdz sestdienai no plkst. 18 ieeja 1 eiro.

Izstāde tapusi projekta Otrreizēja atkritumu izmantošana, pielietojot mākslu un amatniecību (WasteArt) Nr. Est-Lat 65 ietvaros, ko finansiāli atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), Igaunijas – Latvijas pārrobežu programmas Interreg V-A ietvaros, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un projekta partneri. Izstādē izmantotie atkritumi sagādāti ar Poligona Daibe, Swedbank Igaunijā, Latvijas un Igaunijas vietējo kopienu atbalstu.

Vides risinājumu institūts (VRI) ir starptautiska pētniecības, attīstības un inovāciju organizācija. Tajā apvienojušies dažādu nozaru eksperti un speciālisti, kas, pielietojot jaunākās tehnoloģijas un zināšanas, izstrādā risinājumus ar dabas resursu apsaimniekošanu saistītiem izaicinājumiem. Kopš 2013. gada VRI ir Cēsu Vecā alus brūža īpašnieks un saimnieks. VRI tajā attīsta Zinātnes un mākslas centru Brūzis – starptautisku platformu zinātniekiem, māksliniekiem, inženieriem un citu jomu speciālistiem, kas kopīgiem spēkiem risinās kompleksas vides problēmas un veidos nākotnes attīstības scenārijus.

Vairāk par projektu iespējams uzzināt šeit.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja