Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tev ir liekas veikalu akciju uzlīmes?

Dubultu stacijas mākslas telpā skatāma divdesmitgadnieku izstāde Studentu dienasgrāmatas

Neinterpretēt – ar tādu domu aizsākās izstāde – par pagājušās nedēļas nogalē Dubultu stacijas mākslas telpā atklāto ekspozīciju Studentu dienasgrāmatas teic izstādes kuratore Inga Šteimane. Neapslāpēt mākslinieku radošo būtību ar skaļiem nosaukumiem, kas ekspozīcijas apmeklētājiem traucētu sadzirdēt katra autora subjektīvās izpausmes, – sarunā ar KDi stāsta izstādes kuratore. Ļaut māksliniekiem izstāstīt savus stāstus, lai cik neikdienišķi, trausli, nepieradināti vai pašiem autoriem neskaidri tie būtu. "Esmu kā caurspīdīgs stikls, kas viņiem dod iespēju runāt skaļāk," uzsver Inga Šteimane.

Kuratore piebilst, ka vienīgā interpretācija ir autoru izvēle, kuru ir palīdzējis izdarīt Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras pedagogs profesors Kaspars Zariņš. "Viņš bija kā aģents," raksturo Inga Šteimane, kura pirmo reizi sadarbojoties ar tik jauniem māksliniekiem. Dubultu stacijā apskatāmajā izstādē var iepazīties ar piecpadsmit Latvijā studējošiem autoriem – divdesmitgadniekiem, kuriem līdz šim nav bijušas lielas un rezonējošas ekspozīcijas viņu radošajā biogrāfijā (sestdien, 19. martā, plkst. 14 Dubultu stacijas mākslas telpā būs iespējams satikties ar vairākiem jaunajiem māksliniekiem).

Līdz 15. maijam atvērtajās Studentu dienasgrāmatās ir eksponēti Dārtas Lotes Bērziņas, Sabīnes Verneres, Kristīnes Kutepovas, Martas Veinbergas, Sabīnes Moores, Alises Bēržvades, Sintijas Gādigas, Dainas Šteinertes, Talitas Vālodzes, Alvīnes Bautras, Agates Lielpēteres, Annas Pabērzas, Lauras Āboliņas, Envijas Mednes un Dāvja Ozola darbi, kas pārstāv dažādus mākslas veidus. "Glezniecība man ir kā nebeidzama nieze, kura nemitīgi ir jāapmierina, un to nekādi nevar apstādināt," atklāj Dārta Lote Bērziņa, kuras trīs pašportreti noraugās no vienas mākslas telpas sienas.

Izstādes nosaukumā ietvertais vārds "dienasgrāmatas" dod skaidru mājienu uz to, ka šīs ekspozīcijas veidotājus ir interesējis ne tikai galarezultāts, bet arī apstākļi un domas, kas saistītas ar jauno autoru darbu tapšanas procesu, kurš nebeidz turpināties arī pēc ekspozīcijas atklāšanas. "Vai tev ir liekas veikalu akciju uzlīmes? Arī vecas un jocīgas formas. Noderēs mākslai. Mīļš paldies!" izstādes apmeklētājus uzrunā spilgti oranžs uzraksts pie Martas Veinbergas darba Otrā iespēja, kas komentē labas dzīves standartus, kurus kādreiz noteica padomju ideoloģija, bet mūsdienās – patērnieciskuma kultūra.

Inga Šteimane stāsta, ka sadarbība ar studentiem ir daudz ko atklājusi arī par šīs paaudzes autoriem. "Kā jūtas Latvijas jaunais mākslinieks starp laikmetīgās mākslas universālajām paradigmām un savu ģeogrāfisko sāpi Latviju?" vaicā izstādes veidotāji. Un kāda ir atbilde? Pārsteidzoša! – atzīst kuratore. "Mēs gaidām, ka divdesmit piecus gadus pēc Latvijas neatkarības atgūšanas jaunie cilvēki būs izveidojušies par ļoti brīviem pasaules pilsoņiem un apzināsies lokālās ierobežotības mītus, – viņi ir atvērti savā uztverē, taču viņu radošajās izpausmēs redzama arī piesātinātība ar iepriekšējo laiku patiesībām."

Izstāde Studentu dienasgrāmatas
Dubultu stacijas mākslas telpā līdz 15. maijam
Katru dienu no plkst. 7.15 līdz 18.45
Ieeja bez maksas 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja