Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Totāls mākslas darbs koku ielokā

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls no 20. septembra līdz 17. novembrim būs aplūkojama Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) simtgades ekspozīcija ar nosaukumu Academia. "Mēs izvēlējāmies nedaudz izaicināt priekšstatus par jubilejas izstādēm un parādīt nevis hronoloģisku atskatu uz Mākslas akadēmijas dibināšanu un veidošanos, bet gan to, kas mēs esam tagad, kas ir tie cilvēki, kuri veidos Latvijas mākslas ainu nākotnē," sarunā ar laikrakstu Diena saka Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra programmas vadītāja Antra Priede.

Ekspozīcijas tapšanā iesaistījušies vairāk nekā četrdesmit LMA studentu un pēdējo gadu absolventu, kuru jaunradītajos darbos atspoguļojas viņiem aktuālas tēmas un koncepcijas, kas kopā veido kaleidoskopisku rezultātu. "Visa izstāde ir tāds gesamtkunstwerk jeb totāls mākslas darbs, bet tajā pašā laikā jauno mākslinieku darbos parādās kontrastējošas līnijas un nokrāsas," paskaidro LMA Maģistra programmas vadītāja. 

Ar savu nepiespiesto un radošo atmosfēru Academia atgādinās par vārda "akadēmija" izcelsmi un sākotnējo nozīmi (par Platona akadēmiju Senajā Grieķijā, kurā īpaša nozīme ir bijusi brīvajai gaisotnei olīvu dārza ielokā, lai sarunu un viedokļu apmaiņas rezultātā nonāktu pie filosofiskām tēzēm un spriedumiem). Šajā izstādē darbosies vairāki jaunie mākslinieki, kuri papildinās vai pārveidos savus darbus, tajā skaitā – ar apmeklētāju līdzdalību. Te notiks publiskās lekcijas, diskusijas, sarunas ar Latvijas Mākslas akadēmijas absolventiem, meistarklases LMA mācībspēku vadībā un pa dienu noritēs studiju process Mākslas akadēmijas studentiem, kuriem varēs pievienoties arī ikviens interesents.
 
Lai palīdzētu uzburt nepieciešamo noskaņu, Arsenālā izveidota īpaša arhitektūra, kuras autors ir Raivis Austriņš un kuras radīšanā izmantots neapstrādāts koks, lai piepildītu telpu ar tā smaržu. "Arhitektūras ienešana šajā izstādē sasaucas ar Latvijas Mākslas akadēmijas vīziju par arhitektūras studiju iekļaušanu savā programmā. Jau oktobra sākumā ar šo ideju sīkāk iepazīstinās viens no tās īstenotājiem arhitekts Austris Mailītis," atklāj Antra Priede. Plānots, ka pēc ekspozīcijas beigām konstrukcija tiks demontēta un pārvietota uz scenogrāfa un gleznotāja Jāņa Kugas (1878–1969) celto, Latvijas Mākslas akadēmijas īpašumā nodoto māju Ikšķilē, kur šobrīd notiek restaurācijas un rekonstrukcijas darbi, lai izveidotu tajā zinātnes un radošās pētniecības centru. 

Informācijai var sekot līdzi interneta vietnēs www.lnmm.lv un www.lma.lv.5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja