Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vējš: Kultūras galvaspilsētas gada programma atgādināja caurvēju

Slīps koka dēļu tunelis, kurā izstādītas latviešu strēlnieku fotogrāfijas (jo augstāk, jo vairāk līķu), - šī Monikas Pormales instalācija (sadarbībā ar Rūdolfu Bekiču) izstādē 1914 izstāžu zālē Arsenāls laikam bija iespaidīgākais no mākslas darbiem, ko piedāvāja Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Kopumā gada programma atgādināja caurvēju - daudz labu mākslas darbu tika atvests uz Rīgu un aizvests atpakaļ, bet daudzo vizīšu (sākot ar Viju Celmiņu pavasarī un beidzot ar ORLAN rudenī) ietekme uz vietējo mākslas klimatu vēl tikai būs vērtējama. Visas vadošās mākslas institūcijas un kuratores nāca klajā ar saviem grand projektiem. To vidū izcēlās izstāde Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam Nacionālajā bibliotēkā (kuratore Ieva Astahovska), kurā bija izdevies organiski sasaistīt pasaules un latviešu mākslas parādības pāri laikmetiem.

Norišu blīvumā mediji sastapās ar jaunu izaicinājumu ģenerēt kompetentus viedokļus un atšķirt tos no PR materiāliem, lai atvieglotu auditorijas orientēšanos informatīvajā kņadā. Tikmēr latviešu mākslinieki darbojās pēc sava kalendāra, iezīmējot arī jaunu trendu - veidot izstādes ārpus Rīgas (Liepājā, Cēsīs, Daugavpilī, Madonā), kas neatkārto galvaspilsētā notikušās. Ievērojami individuāli sasniegumi - Artūra Virtmaņa darbs izstādē Grafika-S, Kaspara Teodora Bramberga personālizstāde, Ginta Gabrāna jaunie biomākslas projekti, Katrīnas Neiburgas kārtējā, taču atšķirīgā videoinstalācija LMC rīkotajā festivālā Survival Kit.

Nepārejošas izdzīvošanas grūtības radošajos kvartālos komplektā ar kampaņveidīgām sadarbības mākslas formām sauktin sauca pēc ilgtspējīgiem risinājumiem. Apsveicami, ka beidzot, iesaistoties investoriem, no bezcerīgas neizlēmības ir izkļuvis Laikmetīgās mākslas muzeja projekts. Ēkai un kolekcijai būs nepieciešams arī teorijas pamats. Apgādā Neputns iznākusi Jāņa Taurena grāmata Konceptuālisms Latvijā/Domāšanas priekšnosacījumi par konceptuālismu Latvijā. Savukārt Mākslas akadēmijas pētnieki sākuši darbu pie Latvijas mākslas vēstures.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja