Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ventspils teātra namā Jūras vārti viesosies performanču māksliniece Anda Lāce

Sestdien, 18. decembrī, plkst. 16 Ventspils teātra namā Jūras vārti notiks mākslinieces Andas Lāces performance Pēc lēkmes, kas skatītājiem tiks rādīta pirmo reizi, informēja SIA Kurzemes filharmonija pārstāve Antra Lācberga.

Kad pret sienu sistā piere vēl asiņo, bet aizvien spēcīgāk pārņem viegls, saulains miers, – tā performanci Pēc lēkmes raksturo idejas autore, māksliniece Anda Lāce.

Tas ir kinētiska sūkļu figūru objekta, gaismas un skaņas kopums. Uz skatuves Anda Lāce performēs kopā ar komponisti Oļesju Kozlovsku, kā arī ar mūziķiem Elīnu Saveļjevu (flauta) un Tomu Timofejevu (kontrabass). Tehnisko risinājumu autors ir Ansis Bergmanis.

Performances tapšana saistīta ar pieredzi, ko Anda Lāce guvusi Sansusī labklājības rezidenču programmā, ilgstoši strādājot Aknīstes psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Darbam iedvesmojusi arī kolumbiešu rakstnieka Gabriela Garsijas Markesa Simts vientulības gados pieminētā "vidējās istabas" ideja, kuru māksliniece uztver kā paplašinātās brīvības telpu starp normālību un galēju ārprātu (un nāvi). Darba pamatā ir arī personisko un pasaules "lēkmju" pieredzes atblāzma.

Anda Lāce (dz. 1982) ieguvusi maģistra grādu, absolvējot Latvijas Mākslas akadēmijas Figuratīvās glezniecības Meistardarbnīcu (2008). Apmaiņas programmā studējusi Mančesteras Metropolitēna universitātē (2005). Personālās un grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs piedalās kopš 2003. gada, savukārt kopš 2010. gada notiek Andas Lāces performances.

Māksliniece vairākkārt nominēta Purvīša balvai. 2017. gadā izvirzīta Purvīša balvas finālam ar performanci Atindēšana.

Sadarbībā ar komponisti Alisi Rancāni šogad tapusi instalācija Valsi dejo tā!. Līdzīgi kā radot performanci Pēc lēkmes, arī šim darbam ierosme gūta Sansusī labklājības rezidencē, tiekoties ar senioriem sociālās aprūpes centrā un iepazīstot drosmīgu, nedaudz neprātīgu, brīvu garu. Savukārt šī gada oktobrī, sadarbojoties ar vēl vienu jaunās paaudzes latviešu komponisti – Eviju Skuķi, Rīgā, Doma laukumā norisinājās Andas Lāces performance Grūti nošķirt, vai tā ir orģijas apjoma liekulība vai patiesi visi te pēkšņi kļuvuši labāki. Tā radīta, reflektējot par un konfrontējoties ar Austrijas avangarda klasiķa Hermaņa Niča personālizstādi Orģiju un mistēriju teātris Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un procesiem Latvijas sabiedrībā.

Andas Lāces performance Pēc lēkmes ir bezmaksas pasākums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja