Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vienā izstādē būs aplūkojami Franciska Varslavāna un Frančeskas Kirkes darbi

Svētdien, 25. februārī, plkst. 14.30 mirkli pirms desmitās latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks Latgales vēstniecības _Gors_Mākslas galerijā tiks atklāts zīmīgs projekts–izstāde Francisks un Frančeska, kurā vienas dzimtas divu paaudžu radošo personību dialogu atklās ievērojamā Latgales mākslinieka Franciska Varslavāna un viņa mazmeitas, gleznotājas Frančeskas Kirkes darbi, informēja Gors pārstāve Edīte Husare.

 Izstāde būs simboliska mākslinieku satikšanās, jo dzīvē viņiem tas nebija lemts.

Franciska Varslavāna (1899–1949) un Frančeskas Kirkes (1953) darbu kopizstāde ir zīmīga vairākos aspektos. Izstādi vecmeistara dzimtajā pilsētā Rēzeknē sarīkojusi viņa mazmeita Frančeska Kirke, kura šoreiz ir uzņēmusies arī kuratores pienākumus, rūpīgi pārdomājot kā savu, tā vectēva darbu atlasi. Līdz ar to pēc Frančeskas Kirkes ieceres skatītājiem tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar aizraujošu dialogu divu paaudžu radošu personību starpā, akcentējot kopīgo un atšķirīgo vienu un to pašu tēmu atklāsmē.

Francisks Varslavāns mīlēja savu dzimto Latgali. Par to liecina viņa gleznotās ainavas, portreti, klusās dabas, reliģiska satura kompozīcijas, kam piemīt klusi smeldzīgas noskaņas, apcerīgums un apgarotība, kas apliecina vēlmi saglabāt klasiskās mākslas tradīcijas. Tomēr viņa daiļrades attīstībā tikpat būtiski bija Itālijā, Francijā, Vācijā 20. gs. 20.–30. gados gūtie iespaidi. Tas veicināja mākslinieka interesi par 20. gadsimta modernisma mākslai raksturīgu krāsu piesātinājumu un faktūru. Daiļrades vēlīnajā posmā gleznotājs vairāk gleznoja tonāli, ar fasinējošu meistarību panākot sev tik raksturīgo krāsu slāņa caurspīdīgumu un vieglumu.

Izstādes apmeklētājiem būs reta iespēja skatīt Franciska Varslavāna izcilākās kompozīcijas – Mūķene, Krucifisks un Ormanis no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kā arī gleznas Bukmuižas iela un Akts un II Pasaules kara gados Altajā tapušās skices no mākslinieka ģimenes kolekcijas.

Izstādē eksponētās mākslinieka Franciska Varslavāna dažādu gadu skices dod iespēju iepazīties ar mākslas darba tapšanas sākuma stadiju, kad autors fiksējis pirmos iespaidus dabā, skicējot pilsētas un lauku ainavas, vai arī skatā no mugurpuses iemūžinājis sievietes ķermeņa plastiskumu, kas tiek akcentēts ar virtuozu līniju plūdumu. 

Frančeska Kirke izstādei atlasījusi savas pēdējā desmitgadē radītās kompozīcijas Apokalipses jātnieki un konfeti, Citas debesis, Venēra un  komiksu meitene, Vilema Kalfa un Endija Vorhola  tikšanās.  Tie ir tie paši klasiskie glezniecības žanri – reliģiskas un figurālas kompozīcijas, ainava, akts, klusā daba. Sev raksturīgā manierē māksliniece rada pazīstamu mākslinieku gleznu atkārtojumus, kurus papildina ar mūsdienu patērētāju sabiedrībā plaši pielietotām vizuālām zīmēm, ikonām vai simboliskām, zīmīgām, labi atpazīstamām detaļām.

Dialogā ar vectēva darbiem, konfrontācijā ar skatītāja mākslas vēstures zināšanām un pieredzi māksliniece aicinās pārdomāt pasaules kultūras mantojuma nozīmi un uzdevumus šodienas sabiedrībā. Mākslinieces vecāki – tērpu māksliniece Večella Varslavāne un plakātists Gunārs Kirke savu vienīgo meitu nosauca par Frančesku par godu vectēvam Franciskam Varslavānam, kuru dzīvē viņai nebija lemts iepazīt. Tā nu šajā izstādē satiksies Francisks un Frančeska. Vienas dzimtas dažādas paaudzes, kurus, nenoliedzami, vieno ne tikai radniecības saites, bet arī atbildība par savu laiku un savu glezniecību, kuru abi mākslinieki apveltījuši ar visu sava talanta spēku un dziļumu.

Projekts-izstāde Francisks un Frančeska Latgales vēstniecības Gors Mākslas galerijā būs skatāma no 25. februāra līdz 22. aprīlim. Izstāde aplūkojama katru dienu no plkst. 10 līdz 20, kā arī pasākumu laikā, ieeja bez maksas. 

 

 

 

 

Top komentāri

Maijiņa
M
Tad un jābrauc uz Rēzekni, kur sen nav būts! Kaut nu saliņš mazinātos, lai rodas lielāka degsme!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja