Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viļņā atklās mākslinieka Jāņa Avotiņa personālizstādi Svētki

Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros 13. februārī Viļņas laikmetīgās mākslas galerijā Vartai tiks atklāta latviešu mākslinieka Jāņa Avotiņa personālizstāde Svētki, informēja izstādes kurators Māris Vītols.

Tā būs līdz šim plašākā mākslinieka personālizstāde Baltijas valstīs un sniegs mākslas interesentiem unikālu iespēju iepazīties ne tikai ar pēdējos gados, bet galvenokārt īpaši šai izstādei radītām gleznām, skulptūrām un zīmējumiem.

Jānis Avotiņš (dzimis 1981. gadā, Rīgā) ir viens no nozīmīgākajiem un spilgtākajiem pēdējās desmitgades Baltijas valstu laikmetīgās mākslas pārstāvjiem, kura darbi ir kļuvuši aktuāli pasaules laikmetīgās mākslas kontekstā. Mākslinieks regulāri piedalās grupu izstādēs un kopš 2003. gada ir sarīkojis vairāk nekā trīsdesmit personālizstādes muzejos un galerijās ASV, Austrijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Šveicē, Vācijā un citās pasaules valstīs.

Mākslinieks Jānis Avotiņš daudzu gadu garumā iedvesmu un motīvus saviem darbiem ir smēlies nesenās pagātnes vizuālajā mantojumā – valsts un privātos arhīvos atrastās fotogrāfijās, retušētajos padomju laika preses attēlos un pilsētu ceļvežos. Kultūrvēsturiskās liecības Avotiņš ne vien izmanto kā “celtniecības materiālu” jaunradei, bet kā rūpīgs arheologs savās gleznās un zīmējumos tiecas atbrīvot attēlus no nevajadzīgiem semantiskiem uzslāņojumiem, nereti dzēšot norādes, kuras liecina par viņa darbos attēloto figūru novietojumu kādā konkrētā laiktelpā. Attēli no pagātnes Avotiņa darbos tiek pārcelti citā izplatījumā – tādā laika dimensijā, kāda piemīt vienīgi mākslas darbam – mākslas pašlaikā. Figūras viņa monohromajos darbos pārvēršas svinīgos atmiņu tēlos, kuri iznirst mūsu apziņas virspusē no tālākas vai nesenākas pagātnes. Avotiņa darbiem ir raksturīga īpaša intimitāte, sastapšanās ar viņa radītajiem tēliem izstādes apmeklētājiem ļauj mākslinieka veikumu papildināt ar savas pieredzes motīviem.  Vienlaikus tie ir arī atvērti maksimāli plašai uztveres pieredzei un interpretācijas iespējām, aizpildot tukšās vietas un veidojot atmiņu kopizjūtu. Izteikta kopīgos atmiņu tēlos, Jāņa Avotiņa māksla līdzīgi svētkiem mums piedāvā vienojošo.

Izstāde notiek, biedrībai Latvijas kultūras projekti sadarbojoties ar mākslas galerijām Vartai (Viļņa), Ibid Gallery (Londona / Losandželosa), Rüdiger Schöttle (Minhene) un Vera Munro (Hamburga). Tās kurators ir Māris Vītols. Izstāde top ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas Latvijai-100 atbalstu un tā būs aplūkojama no  līdz 23. martam laikmetīgās mākslas galerijā Vartai. Adrese: Vilniaus g. 39, Viļņa, Lietuva, http://www.galerijavartai.lt.

Jānis Avotiņš ir arī Dienas gada balvas kultūrā 2017 laureāts. Mākslinieks balvai tika nominēts par izstādi Laiktelpas klejotāji Mūkusalas mākslas salonā no 2017. gada 3. februāra līdz 11. martam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja