Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

20 gadu jubilejas koncertā varēs iepazīt gan eksperimentālo, gan klasisko kori "Kamēr..."

Ar koncertu Latvijas Nacionālajā operā 2010. gada 3. aprīlī plkst. 19.30  jauniešu koris "Kamēr… " ar koncertu atzīmēs savu divdesmitgadi. Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir kora ilggadējais diriģents Māris Sirmais, režiju veido Margita Zālīte, scenogrāfiju Andris Freibergs, savukārt māksliniecisko tēlu Ilmārs Blumbergs, informēja kora menedžere Kristīne Zvirbule.

Koncerta pirmajā daļā būs jaunās komponistes, bijušās kora "Kamēr…" dziedātājas Līgas Celmas vokāli instrumentālā darba „Jersikas derība” pirmatskaņojums korim ar orķestri, saksofonu kvartetu un sitaminstrumentiem. Kā norādīja K.Zvirbule, tas būs pirmais lielformāta skaņdarbs, kas latgaliešu valodā skanēs uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. Skaņdarba pamatā ir stāsts par tautu „lati”, kas dzīvo tagadējā Latgales teritorijā, par cilvēku veidošanos, par kļūdām, kas likumsakarīgi atspēlējas. Stāstu veido šādas daļas: akmeņi, valoda, lati, zirgu iejāt, lielais ūdens, ceļa gals, derība. Skaņdarbs veidots pēc latviešu rakstnieces Elitas Franciskas Cimares grāmatas „Jārsokys dereiba”.

Koncerta otrajā daļā skanēs vairāki latviešu autoru jaundarbi līdzās pazīstamiem renesanses skaņražiem, kopā veidojot ciklu „Mīlas madrigāli”. Mīlas madrigālus īpaši korim "Kamēr… "veltījuši Renārs Kaupers, Zigmars Liepiņš, Kārlis Lācis, Artūrs Maskats, Ēriks Ešenvalds, Valts Pūce, Rihards Dubra, Juris Vaivods. Mūsdienu komponistu sabiedrību koncertā papildinās madrigāla žanra klasiķi: Klaudio Monteverdi, Karlo Džezualdo, Džons Fārmers, kā arī Marģeris Zariņš.


Visu vienā konceptā apvienos koncerta režisore -  bijusī kora "Kamēr…" dziedātāja, patlaban Berlīnē dzīvojošā Margita Zālīte, kura sola, ka vienā koncertā varēs izbaudīt gan jauneklīgo un eksperimentālo, gan arī klasisko "Kamēr..." Koncerta divas daļas režisore veidos simboliskā virzībā no tumsas uz gaismu, no pasaules radīšanas un pūļa, līdz personībai un tās spožumam. Pastāvēšanas laikā koris izcīnījis daudzas uzvaras dažādos konkursos, piedalījies festivālos, strādājis ar lieliskiem kolektīviem un diriģentiem pasaulē un Latvijā. Kopā ar kori "Kamēr…" no izveidošanas brīža ir tā dibinātājs, diriģents un mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais. Kopš 2006. gada kora otrais diriģents ir Jānis Liepiņš, bet vokālie pedagogi jau ilgus gadus  ir Aina Bajāre un Ansis Sauka.

Biļetes uz koncertu var iegādāties „Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja