Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sinfonietta Rīga un Latvijas Radio koris nominēti Grammy

Kamerorķestris Sinfonietta Rīga un Latvijas Radio koris nominēti prestižākajai mūzikas balvai Grammy par dalību igauņu komponista Arvo Perta opusa Adam's Lament ierakstā, kuru laidusi klajā prominentā Vācijas kompānija ECM.

Latvijas ansambļi līdzās diriģentam Tenu Kaljustem, solistiem, Igaunijas filharmonijas kamerkorim, Tallinas kamerorķestrim un kolektīvam Vox Clamantis balvai izvirzīti kategorijā Labākais kora sniegums. Skaņdarbs Adam's Lament nominēts arī Labākās laikmetīgās klasiskās mūzikas kompozīcijas kategorijā.    

Šo opusu Latvijas klausītāji varēja dzirdēt Arvo Perta mūzikas koncertā Rīgas Domā 2011. gada rudenī. Adam's Lament ir 2009. gadā komponēts darbs korim un stīginstrumentiem. To pasūtināja Stambula kā 2010. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta un Tallina kā 2011. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta. Arvo Perts izmantojis tekstu, ko radījis Svētais Siluans (1866–1938) no Atosa kalna, leģendārs pareizticīgo baznīcas pārstāvis. Siluana uzmetumiem un rakstiem piemīt milzīgs dzejas spēks, viņa tekstus uzskata par vienu no krievu dzejas virsotnēm.

Arvo Perts saka: "Man pašam Ādams – tas ir kopīgs termins, ne tikai lai nosauktu visu cilvēci, bet arī lai apzīmētu katru indivīdu, neraugoties uz laikmetu, sociālo stāvokli vai reliģisko piederību. Šis kolektīvais Ādams cietis un žēlojies uz šīs zemes gadu tūkstošiem. Mūsu priekštecis Ādams paredzēja cilvēces traģēdiju un piedzīvoja to, juzdamies vainīgs un atbildīgs par savu grēkā krišanu. Cilvēces kataklizmas viņš izcieta visdziļākajā izmisumā un mokās, kam nav remdinājuma."

Grammy ieguvēji visās 82 nominācijās tiks paziņoti 56. ikgadējā ceremonijā Losandželosā, kas notiks 2014. gada 26. janvārī. Balvas pasniedz ASV Skaņu ierakstu akadēmija. Šogad uz Grammy varēja pretendēt ieraksti, kas tika izdoti no 2012. gada 1. oktobra līdz 2013. gada 30. septembrim. Nominācijas tika paziņotas piektdien, 6. decembrī. Deviņās kategorijās izvirzīts hiphopa mūziķis Džejs Zī. Septiņām balvām nominēti Farels Viljamss un Džastins Timberleiks. 

Pirms 12 gadiem par Grammy laureātu kļuva vijolnieks Gidons Krēmers un viņa vadītais kameransamblis Kremerata Baltica par albumu After Mozart.

Pilns nominantu saraksts – www.grammy.com


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja