Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Komponists Andris Dzenītis

Andris Dzenītis raksta skaņdarbu Bostonas simfoniskajam orķestrim

2018. gada rudenī kā veltījumu Latvijas simtgadei Andra Nelsona vadītais Bostonas simfoniskais orķestris un Leipcigas Gewandhaus orķestris pirmatskaņos komponista Andra Dzenīša skaņdarbu, kas rakstīts īpaši šiem orķestriem, informēja Latvijas Radio preses sekretāre Ilze Zvaigzne.

"Pagājušā gada nogalē kā zibens spērienu no skaidrām debesīm saņēmu Bostonas simfoniskā orķestra ģenerālmenedžera un Leipcigas Gewandhaus orķestra menedžeres e-pastu ar piedāvājumu abiem orķestriem radīt jaundarbu, kura pasaules pirmatskaņojums gaidāms 2018. gada rudenī,” sajūsmu neslēpj Andris Dzenītis.

Andra simfonisko mūziku jau iepriekš spēlējuši un arī pasūtījuši dažādi orķestri, tajā skaitā arī Berlīnes Radio simfoniskais orķestris, Amsterdamas Radio simfoniskais orķestris, Beļģijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Zārbrikenes-Keizerslauternas Vācu radio simfoniskais orķestris, un tā skanējusi Berlīnes filharmonijā, Amsterdamas Concertgebouw, Briseles Bozar un citviet.

Tomēr saņemt pasūtījumu uzreiz no diviem tik elitāriem pasaules orķestriem ir katra komponista sapnis. "Zinot, cik Latvijā un pasaulē ir daudz interesantu skaņražu, esmu patiesi saviļņots un priecājos, ka Andris Nelsons nolēmis sniegt ieguldījumu savas zemes mūzikas popularizēšanā pasaulē. Mūsu kaimiņu igauņu un somu mūzikas veiksmes stāsts ir tieši viņu izcilo diriģentu atbildība par savas tautas mūzikas sludināšanu visā plašajā pasaulē. Faktiski jau cita ceļa nav," uzskata komponists.

Kā atklāj Klasikas direktore Gunda Vaivode, Andris Nelsons jau pirms krietna laika neformālās sarunās paudis vēlmi vienu no jaundarbu pasūtījumiem uzticēt latviešu autoram, kurš runā mūsdienīgā, bet vienlaikus emocionālā valodā un spētu iedarbināt liela orķestra sviras. Un tieši tāds izrādījies divkārtējais Lielās mūzikas balvas laureāts Andris Dzenītis.

Bostonas un Leipcigas Gewandhaus orķestriem komponētās, aptuveni 15 minūšu garās kompozīcijas pasaules pirmatskaņojums Leipcigā notiks nākamā gada septembrī, savukārt Bostonā – novembrī. Orķestru preses materiālos jaundarbs tiek pieteikts kā veltījums Latvijas simtgadei, turklāt 2018. gadā komponistam apritēs četrdesmitā gadskārta. "Tieši tāpēc esmu nolēmis skaņdarbu veltīt savām etniskajām saknēm, skaņu audumā un saturā ietverot mūsu zemes spēcīgo tūkstošgades mantojumu – vērību un svarīgo ticību dabas spēkiem, kas neticamā veidā iekodēti zīmju valodā un dainās. Darbs ir iesākts, un tā veikšana ir īpaša atbildība," uzsver Andris Dzenītis.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja