Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bahs un XXI gadsimta ērģeļu skaņa

Iepazīt unikālu parādību starp šodienas ērģelniekiem piedāvā Liepājas koncertzāle Lielais dzintars sērijas Pasaule Lielajā dzintarā koncertā 26. aprīlī (plkst.19).

Ekscentriskais amerikāņu mūziķis Kemerons Kārpenters (Cameron Carpenter), kurš Liepāju iekļāvis savā kārtējā pasaules turnejā, lauž priekšstatus par ērģelēm kā baznīcas mūzikas instrumentu un ērģelnieka imidžu. 

"Liepājā ir senas klasiskās mūzikas, operas, teātra un arī ērģeļmūzikas tradīcijas – kā zināms, pilsētas Svētās Trīsvienības katedrālē pat atrodas vislielākās nepārbūvētās mehāniskās ērģeles pasaulē. Vēloties iepazīstināt ar ērģeļu un ērģeļspēles attīstību pasaulē XXI gadsimtā, esam uzaicinājuši virtuozo izpildītājmūziķi un komponistu Kemeronu Kārpenteru, kurš koncertceļojumos dodas ar unikālām mobilām digitālajām ērģelēm, kas veidotas pēc paša mākslinieka ieceres un prototipa," stāsta koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča. 

Kārpentera ērģelēs ir apkopoti mūziķa iemīļotāko pasaules ērģeļu skanējumi (t.s. sempli). Tas nozīmē, ka vienā instrumentā ir apvienoti daudzi. Tas skanējis jau daudzās nozīmīgās koncertvietās no Linkolna centra Ņujorkā līdz prestižākajām Eiropas koncertzālēm. Daudzi Kemerona Kārpentera spēli apbrīnojuši arī YouTube, kā arī televīzijas un radio pārraidēs, tostarp kanālos CNN, CBS, BBC Radio 3, izdevumos NDR Kultur, The New York Times, The New Yorker, The Wall Street Journal. Viņu uzskata par šobrīd redzamāko, dzirdamāko un populārāko ērģelnieku pasaulē. 

Kemerona Kārpentera pieeja instrumenta spēlei grauj stereotipus, vienlaikus apliecinot augstu tehniskā izpildījuma līmeni, apvienojot to ar mūsdienīgu un dinamisku spēles veidu. Mākslinieka repertuārā sastopama ērģeļmūzika, sākot no baroka lielmeistara Johana Sebastiana Baha kompozīcijām līdz izteiksmē ļoti dažādai, krāšņai mūsdienu kinomūzikai. Kemerons Kārpenters uzstājas gan kā solomākslinieks, gan kopā ar atzītākajiem pasaules orķestriem, viņa komponēto koncertu Skandāls ērģelēm un orķestrim pirmatskaņoja Brēmenes Vācu kamerfilharmonija. Mūziķis sadarbojas ar vienu no nozīmīgākajām ierakstu kompānijām Sony Classical, un ir pasaulē pirmais ērģelnieks, kas nominēts prestižajai Grammy balvai. 2012. gadā Šlēsvigas- Holšteinas festivālā viņš saņēma Leonarda Bernsteina balvu. 

Solo koncertā Liepājā amerikāņu ērģelnieks prezentēs savu albumu All You Need is Bach, kuru augstu novērtējuši ietekmīgākie mūzikas kritiķi. 2016 .gadā izdotajā CD iekļauti J. S. Baha mūzikas šedevri, kurus mūziķis atklājis jaunā gaismā un jaunās krāsās. Jāpiebilst, ka albuma nosaukums ir atsauce ne tikai uz mūzikas ikonu J. S. Bahu, bet arī uz leģendārās britu grupas The Beatles 1967. gada leģendāro ierakstu All You Need is Love. "Bahs ir tik dziļi "pārkrāsots" un pārstrādāts, ka šī mūzika, šķiet, nāk no tālas planētas vai nākotnes," par šo albumu rakstīja The Telegraph.

K. Kārpenters ir dzimis Pensilvānijā 1981. gadā. Bērnībā, būdams brīnumbērna statusā, viņš jau 11 gadu vecumā, vēl pirms iestāšanās Amerikas Zēnu kora skolā, izpildījis J. S. Baha Labi temperētā klavesīna prelūdijas un fūgas. Ziemeļkarolīnas mākslas skolā uzsāktās kompozīcijas un ērģeļspēles studijas viņš turpināja prestižajā Džuljarda mūzikas skolā Ņujorkā, ko absolvēja 2006. gadā ar maģistra grādu. 

Talantīgais mākslinieks ērģelēm pārlicis vairāk nekā simts kompozīciju, kuras oriģinālā sacerētas citiem instrumentiem un orķestrim. Viņa  oriģinālskaņdarbi un viņa aranžējumi ērģelēm krāšņi paplašinājuši XXI gadsimta ērģeļmūzikas repertuāru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja