Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baltijas mūzikas ceļš

Jauno mūziķu meistarkursi bagātina koncertdzīvi

XIII Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos Baltijas mūzikas ceļš no 17. līdz 26. jūlijam Siguldas mākslu skolā Baltais flīģelis šogad svinēs Latvijas simtgadi kopā ar studentiem un mūzikas vidusskolu audzēkņiem no visas Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Šveices, Vācijas un ASV.

"Skandināsim visu Baltijas valstu mūziku un vilksim paralēles starp to stilistiku, tautas instrumentu līdzībām un raksturosim kopīgo un atšķirīgo," paskaidro meistarkursu vadītāja, ASV dzīvojošā latviešu komponiste Dace Aperāne. Turpinot sava tēva Mārtiņa Štauvera Kanādā iesākto tradīciju pulcēt latviešu jaunos mūziķus radošajās nometnēs, iedibinājusi līdzīgu kustību Latvijā. Kopš 1994. gada Latvijā ir organizētas jau 12 šādas nometnes. Pateicoties augstajam profesionālajam līmenim, tās ieguvušas meistarkursu statusu. Meistarkursu vadītāju un dalībnieku koncerti arī bagātina Siguldas koncertdzīvi. Neformālā, draudzīgā gaisotne veicina kontaktu veidošanos kopīgai muzicēšanai nākotnē.

Koncertos, kas bez maksas pieejami Baltā flīģeļa mājīgajā zālē, paredzēts atskaņot Pētera Plakida mūziku īpašā piemiņas vakarā (18.VII), kā arī divos meistarklašu vadītāju koncertos (19.VII, 20.VII) – igauņu, lietuviešu un latviešu komponistu opusus. Noslēguma koncertā (26.VII) meistarkursu dalībnieku kamerorķestris, ko vadīs Normunds Dreģis, atskaņos Georga Pelēča Nevertheless, kura solisti būs divi meistarklašu vadītāji – vijolniece Laura Zariņa un pianists Reinis Zariņš.

Meistarkursos ar savu pieredzi dalīsies izcili lektori, mācībspēki un koncertmeistares no 14 valstīm – Latvijas, Lielbritānijas, ASV, Austrālijas, Austrijas, Dānijas, Grieķijas, Igaunijas, Lietuvas, Meksikas, Polijas, Šveices, Turcijas un Vācijas. Meistarkursu īpašā viešņa būs mūsu pasaulslavenā operzvaigzne Elīna Garanča. Siguldā varēs sastapt arī mūsu instrumentālās mūzikas pasaules zvaigznes.

Kompozīcijas semināros, kurus koordinē komponiste Gundega Šmite un vadīs citi pazīstami mūsu un citvalstu meistari, jaunajiem talantiem dota iespēja radīt jaundarbu meistarkursu rezidences ansamblim Trio Art-i- Shock. Grieķu komponista Dimitra Maronida vadībā studenti iepazīs pamatus darbam ar elektroakustiskās mūzikas programmām, kā arī ierakstu tehnoloģiju un radīs unikālu skaņu instalāciju, kas ietvers skaņu ainavas no katra studenta dzimtās vietas. Pēc ilga laika atkal būs koncerta kokles meistarklase Andas Eglītes vadībā, saksofona meistarklase Arvīda Kazlauska vadībā un trompetes meistarklase Jāņa Porieša vadībā. Jaunie mūziķi, kuri veic pedagoģisko darbību, gūs zināšanas par jaunām pieejām un metodikām astoņu lekciju ciklā Personības mūzikā. Dāvis Eņģelis vadīs paneļdiskusiju par Baltijas kultūras izpausmēm Latvijā. Izdos meistarkursu avīzi. Vairāk: www.baltaisfligelis.lv/muzika/meistarkursi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja