Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Brāļu pianistu spēks ar divu BMW jaudu

Koncertzāle Cēsis vilina ar pasaules klaviermūzikas sensāciju

Jaunā pasaules klaviermūzikas sensācija, mūzikas tirgū ievērojamo zīmolu Deutsche Grammophon un Steinway&Sons pārstāvētais holandiešu klavierduets brāļi Juseni muzicēs koncertzālē Cēsis šo piektdien, 1. februārī, plkst. 19. Šis būs pirmais talantīgo pianistu koncerts Baltijā. Bet tas vēl nav viss. Stundu pirms koncerta koncertzāles galerijā Insignia atklās sietspiedes tehnikas meistara Jāņa Murovska personāizstādi Cita aina.

Talantīgu, spilgtu pianistu pasaulē nudien netrūkst, taču gados vēl pavisam jauniņajiem brāļiem Juseniem ir izdevies kļūt par jaunu, starptautiska vēriena sensāciju. Viņi žilbina kā solopianisti un sajūsmina kā solisti saspēlē ar orķestri. Turklāt viņi ir arī skatuviski atraktīvi. "Muzicēt ar brāļiem Juseniem – tas ir tikpat kā doties braucienā ar diviem BMW uzreiz," par viņiem izteicies dāņu diriģents Mihaels Šēnvands.

Arturam Jusenam patlaban ir 22 gadi, Lukass ir 25 gadus vecs, bet jau vairākus gadus viņi uzstājas kopā ar pasaules labākajiem orķestriem un diriģentiem – no dzimtās Holandes, kur, protams, muzicēts arī ar pasaulslaveno Karalisko Concertgebouw orķestri un iegūta šī orķestra īpašā balva, līdz ASV, Ķīnai un Šanhajai. Diriģentu vidū ir gan Janiks Nezē-Segēns un Valērijs Gergijevs, gan Juka Peka Saraste, sers Nevils Meriners, Franss Brigens un Jāps van Zvēdens. Kopš 2010. gada brāļu Jusenu klavierdueta ierakstus laiž klajā ievērojamais skaņu ierakstu nams Deutsche Grammophon. 2017. gadā sadarbībā ar Karalisko Concertgebouw orķestri un Stefanu Denēvu brāļi Juseni ieskaņoja pasaulslaveno franču komponistu Pulenka un Sensānsa skaņdarbus. Frēnsisa Pulenka Dubultkoncerta interpretāciju, kas skan šajā albumā, Francijas radioprogramma La tribune des critiques de disques atzinusi par visu laiku labāko šī opusa ierakstu.

Koncertam Cēsīs brāļi sagatavojuši lielisku klavierdueta repertuāra izlasi. Viņi spēlēs Volfganga Amadeja Mocarta Sonāti divām klavierēm KV 448, Franča Šūberta Fantāziju faminorā, kas, iespējams, ir skaistākā mūzika, kas jelkad komponēta diviem pianistiem. Fēliksa Mendelszona spožais Allegro brillante ļaus iztēloties XIX gs. 40. gadus, kad ģeniālais Kāzu marša autors uzstājās četrrocīgi ar sava drauga Roberta Šūmaņa dzīvesbiedri, tā laika spožo koncertpianisti Klāru Šūmani. 

Koncerta otrajā daļā skanēs franču mūzika – Gabriela Forē Noktirne un miniatūru cikls, kas veltīts komponista iemīļotās sirdsdāmas trīsgadīgajai meitiņai, Fransisa Pulenka lakoniskā sonāte, kas ilgst tieši piecas minūtes, un divi Morisa Ravēla šedevri – miniatūra Ūdens rotaļas un slavenais Valsis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja