Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
"Pianista Nelsona Gernera klātbūtne ir vitāli svarīga un nepieciešama, jo viņš Brāmsa mūzikā atrod to, kas tur patiesi ir uzrakstīts. Arī to, kas nav skaļā balsī deklarēts," saka diriģents Normunds Šnē

Brāmsa romantiskā poēzija

Savas trīspadsmitās sezonas noslēgumkoncertos 17. maijā Lielajā ģildē un 18. maijā Latgales vēstniecībā Gors Sinfonietta Rīga tiksies ar ievērojamo Šveicē dzīvojošo argentīniešu pianistu Nelsonu Gerneru, ielūkojoties Johannesa Brāmsa mūzikas romantismā aiz orķestrim ierastā un komfortablā klasicisma robežām.

"Ne jau tikai šajos laikos cilvēki nespēj izturēt dzīves neprātīgo tempu un dodas ārpus pilsētām uz laukiem. Arī Brāmss savas vasaras pavadīja ezera ielokā, radīdams dziļi relaksētus un dabas mūžīgā plūduma inspirētus skaņdarbus. Meistara Otrā simfonija, tāpat Otrais klavierkoncerts, neprasa lielus izpildītāju resursus, taču tajos ir lielas un dziļi izjustas muzikālās idejas. Šie darbi ir ideāli piemēroti Sinfonietta Rīga sastāvam, mūsu domāšanas veidam, mūsu muzicēšanas stilam," stāsta Sinfonietta Rīga mākslinieciskais vadītājs un gaidāmo koncertu diriģents Normunds Šnē.

Brāmsa simfoniskajā mantojumā ir arī četras simfonijas un divi koncerti klavierēm ar orķestri. 1877. gada vasarā tapusī Otrā simfonija ir viena no izcilākajiem meistara sacerējumiem. Tajā dominē pastorālas noskaņas, bet emocionālais spektrs ir gaišs un dzīvespriecīgs. "Man šī ir pat nedaudz eksperimentāla pieredze spēlēt Brāmsu ar skaitliski nelielu orķestri. Man šķiet, ka abi darbi ir ļoti līdzīgi pēc pastorālā mūzikas gara un satura, kur lielām idejām nav vajadzīgas pārdabiskas izpildītāju masas," piebilst diriģents.

Otrais klavierkoncerts, tāpat kā Otrā simfonija, tapis Austrijas gleznainās dabas iespaidā. Brāmsa laikabiedrs, pasaulslavenais komponists un pianists Ferencs Lists par to savulaik teicis: "Pirmajā mirklī man šis darbs šķita nedaudz pelēcīgs, tomēr pakāpeniski es to sāku izprast labāk. Tam piemīt izcila mākslas darba raksturs, tajā izteiktās domas un jūtas plūst cēlā harmonijā."

Argentīnā dzimušais, Šveicē dzīvojošais pianists Nelsons Gerners (1969) pieder augstākās raudzes mākslinieku saimei. "Viņa muzikālā poēzija ir tikpat dabiska kā elpošana," uzsver britu žurnāls BBC Music Magazine. Jau 17 gadu vecumā izcīnījis galveno balvu Buenosairesas Starptautiskajā Lista konkursā, bet trīs gadus vēlāk (1990) plūcis laurus Ženēvas izpildītājmākslinieku konkursā, Gerners apmetās Eiropā. Līdztekus plašajai koncertdarbībai viņš ir klavierspēles profesors Ženēvas Mūzikas akadēmijā un Barenboima – Saīda akadēmijā Berlīnē. Daudzajiem ierakstiem piepulcējies pērn ar Tokijas NHK orķestri ieskaņotais Brāmsa Otrais klavierkoncerts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja