Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Čehijas filharmonijas orķestris notver Čaikovska mūzikas garu

Ierakstu kompānija Decca Classics laidusi klajā Čehijas filharmonijas orķestra un tā muzikālā vadītāja un galvenā diriģenta Semjona Bičkova iemūžināto Pētera Čaikovska mūzikas izlasi

Mūzikas izlasi veido septiņi kompaktdiski – tajos ir ierakstītas visas Čaikovska simfonijas, trīs klavierkoncerti (solists Kirils Geršteins), uvertīra fantāzija Romeo un Džuljeta, Serenāde stīgu orķestrim un simfoniskā fantāzija Frančeska da Rimini. Ar vērienīgām Čaikovska mūzikas koncertsērijām orķestris šīs sezonas sākumā jau ir uzstājies Prāgā un Tokijā. Tuvākajā laikā triju koncertu programma skanēs Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē (18., 19. un 20. novembrī) un Parīzes fiharmonijā (22., 23. un 24. novembrī). Orķestrim koncertos pievienosies pianists Kirils Geršteins, vijolnieks Reno Kapisons un čellists Gotjē Kapisons.       

Maestro Semjons Bičkovs uzskata Čehijas orķestri par ideālu simfonisko vienību Čaikovska universālā mūzikas gara notveršanai – orķestra pieeja nav balstīta tikai krievu tradīcijā, taču tā nav arī pilnīgi rietumnieciska. Pirms Čaikovska opusu ierakstīšanas orķestris tos atskaņojis koncertos, notikusi arī padziļināta partitūru pētīšana. Sanktpēterburgā dzimušais un vēlāk uz ASV emigrējušais diriģents Semjons Bičkovs ir slavens ar skrupulozu sagatavošanās darbu un tieksmi pēc perfekcionisma. Par Čehijas filharmonijas orķestra muzikālo līderi viņš kļuva 2018./2019. gada sezonas sākumā. Viņa priekšgājējs šajā amatā bija ievērojamais čehu diriģents Jirži Belohlaveks, kurš aizgāja mūžībā 2017. gadā.

Čehijas orķestris tiek uzskatīts par vienu no labākajiem Eiropā. Tam ir ilga, bagāta vēsture: orķestra pirmais koncerts notika 1896. gadā Antonīna Dvoržāka vadībā. 1908. gadā pie orķestra pults stājās Gustavs Mālers, kurš diriģēja savas Septītās simfonijas pirmatskaņojumu. Semjons Bičkovs uzsver, ka šis ir viens no nedaudzajiem orķestriem, kam mūsdienu globalizētajā mūzikas pasaulē ir izdevies saglabāt savu unikālo raksturu, izteiksmīguma autentiskumu, skanējuma cēlumu un aristokrātismu. Nodrošināt orķestra starptautisko reputāciju palīdz regulāras Eiropas, Ziemeļamerikas un Āzijas turnejas, kā arī ierakstu izdošana. Turpmākajos gados orķestris Semjona Bičkova vadībā koncertprogrammās un ierakstu studijā pievērsīsies Gustava Mālera simfoniskajam repertuāram.

Vēlāk šajā sezonā orķestris svinēs Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubileju. Koncertizpildījumā skanēs Leoša Janāčeka operas. Liela uzmanība tiks pievērsta laikmetīgajai mūzikai – Pētera Etveša, Stīva Reiha, kā arī čehu skaņražu Miroslava Srnkas un Jirži Temla opusiem. Pie diriģenta pults stāsies ne tikai Semjons Bičkovs un divi galvenie viesdiriģenti Jakubs Hruša un Tomašs Netopils, bet arī Deivids Robertsons, Džovanni Antonīni, Manfrēds Honeks, Pēters Etvešs un Džeimss Gafigans. Pēc Semjona Bičkova iniciatīvas Čehijas filharmonijas orķestris pasūtījis jaundarbus deviņiem čehu un pieciem ārzemju komponistiem.  

Informācija: www.ceskafilharmonie.cz

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja