Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cēsīs notiks Ērika Ešenvalda Vulkānu simfonijas pirmatskaņojums

Koncertzālē Cēsis, 10.martā, plkst. 19 notiks Ērika Ešenvalda Vulkānu simfonijas pasaules pirmatskaņojums kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, informēja orķestra pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Jaundarba atskaņojumā piedalās flautiste Dita Krenberga, Valsts Akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Māris Sirmais. Multimediālo uzvedumu veido režisors Roberts Rubīns, telpu iekārto scenogrāfs Didzis Jaunzems, gaismu mākslinieks ir Mārtiņš Feldmanis. 

Simfonijas kodols ir Ešenvalda komandas biedru – režisora Renāra Vimbas un operatora Daiņa Juragas – nofilmētie 25 stāstnieki. 2017. gada vasarā triumvirāts devās radošajā ekspedīcijā apkārt pasaulei iepazīt vulkānus, uzmeklēt stāstniekus un ar seismologu un vulkanologu atbalstu izstaigāt vulkānisko aktivitāšu takas.

Ēriks Ešenvalds saka: “Kaut kur netālu no izspļauto akmens un izdedžu krāvumiem, starp lavas uguns un putekļu dubļu straumēm, draudošās magmas dziļajos apcirkņos un karsto geizeru dūmeņos brīdī, kad zeme drebēja, debess aptumšojās un šķita, ka pasaulei gals klāt, vietējām tautām piedzima mīti, leģendas un tautasdziesmas par vulkāniem – “kad akmeni sit, tas izraud uguni”; “un mīlētāji pārtapa par vulkāniem – vienmēr blakus un ar degošu mīlestības liesmu sevī”; “pēc četrām stundām vīrs izkāpa no krātera un atgriezās mājās; izrādījās – bija pagājuši veseli četrdesmit gadi”; “Zemes māte sūtīja savus dēlus, jaunos vulkānus, pa pasauli sev mājvietu meklēt. Vieni apmetās uz salām, citi vēl kaut kur, bet tie trešie nokāpa teiksmainajā zemūdens pasaulē.” Šajā simfonijā esmu iekausējis tautu kultūrvēsturisko mantojumu par vulkāniem. Kā plūstošas lavas bizē ar savu flautu to visu koncertā sapīs un savīs soliste Dita Krenberga.”

Ērika Ešenvalda Vulkānu simfonija ir viens no LNSO iestudētajiem Latvijas komponistu  jaundarbiem, kas veltīti Latvijas simtgadei. No šī jaundarbu cikla līdz šim izskanējusi Riharda Dubras oratorija Marija un Artura Maskata Baltijas dziesmas. 2018. gada oktobrī notiks Pētera Vaska Obojas koncerta pirmatskaņojums, savukārt 2019. gada augustā gaidāms Andra Dzenīša jaundarbs.

Biļetes uz koncertu vēl ir pieejamas Biļešu Paradīzes kasēs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja