Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Dzelzs vilks un Žitluhina atjauno laikmetīgās dejas izrādi Kad pūcei aste ziedēs

29. aprīlī un 8. maijā Dailes teātrī būs skatāms Olgas Žitluhinas un grupas Dzelzs vilks kopprojekts - laikmetīgās dejas izrāde Kad pūcei aste ziedēs....

Izrādes pirmiestudējums 2004. gadā bija pirmā profesionālā pilnmetrāžas laikmetīgās dejas izrāde Latvijā, taču tagad Kad pūcei aste ziedēs... atjaunota pilnīgi jaunā dejotāju sastāvā. Savā ziņā izrādes atjaunojums ir pētījums, kurā jaunu dejotāju iesaistīšanās ļauj sekot, kā teju desmit gadu laikā mainījusies un attīstījusies laikmetīgās dejas skola Latvijā. Dejotāju maiņa ietekmē arī kopējo izrādes horeogrāfiju. Izrādes atjaunojumā piedalās tādi laikmetīgās dejas profesionāļi kā Dmitrijs Gaitjukēvičs, Elīna Lutce, Elīna Breice, Edgars Šļakota, Andrejs Filipovs, Fēlikss Lipskis un Katrīna Albuže. Daļai no viņiem pirms gadiem redzētā izrādes pirmā versija bijis viens no iemesliem izvēlei savu dzīvi saistīt ar laikmetīgo deju.

Būtiska izrādes sastāvdaļa ir grupas Dzelzs vilks dzīvā mūzika. Jura Kaukuļa un pārējo grupas biedru radošā sadarbība ar Olgu Žitluhinu un dejotājiem ir ilggadēja un veiksmīga. Pēc Kad pūcei aste ziedēs... pirmizrādes mūzikas kritiķis Uldis Rudaks laikrakstā Diena rakstīja: "Eksperimenta veidā nevis dejas veidotas pie gatavas mūzikas, bet otrādi – mūzika tiek pieskaņota dejām. Varbūt šī neierastā kārtība likusi Dzelzs vilkam pārvērsties radošā ūdenskritumā..." 2006. gadā Dzelzs vilka mūzika izrādei Kad pūcei aste ziedēs... tika izdota grupas pirmajā instrumentālās mūzikas albumā.

Olga Žitluhina par sadarbību ar Juri Kaukuli saka: "Mēs strādājām sajūtu līmenī nevis vārdos, es dejoju, jo tā ir mana valoda, es varu daudz vairāk izstāstīt dejā, nekā ar vārdiem, man šķiet tāpat ir Jurim Pūcē. Jura mūzikā ir telpa dejai, tā netiecas dominēt, dejai un mūzikai ir viena būtība, tās abas atrodas vienā emocionāli asociatīvajā līmenī. Ja tās darbojas tandēmā, tad tā ir veiksme."

Izrāde guvusi gan dejas un mūzikas kritiķu, gan skatītāju atzinību. Ovācijas Kad pūcei aste ziedēs... izpelnījusies arī viesizrādēs Budapeštā, svinot Eiropas Savienas jauno dalībvalstu uzņemšanu 2004.gadā, Viļņā un Klaipēdā, kā arī apceļojot dažādas neierastas vietas Latvijā.

Olgas Žitluhinas un grupas Dzelzs vilks laikmetīgās dejas izrāde Kad pūcei aste ziedēs... būs skatāma 29. aprīlī un 8. maijā plkst. 20 Dailes teātra Mazajā zālē. Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja