Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Džeza peldējums Saulkrastos

Festivāla programma šovasar ir tik blīva, ka nudien grūti izcelt kādu atsevišķu mākslinieku, - atzīst festivāla Saulkrasti Jazz mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis. Starptautiskais džeza festivāls Saulkrastos iemājojis Minhauzena Undā un notiks jau 16. reizi; tas piedāvās gan koncertus, gan meistarklases visu nedēļu no 15.

līdz 20. jūlijam. Ik vakaru plkst. 19 sāksies koncerti Minhauzena Undā, pēc tam - improvizāciju _Jam Session _saspēle. Saulkrastu Saules laukumā ik dienu plkst. 15 baudāmi bezmaksas koncerti. Festivāla mirkļus varēs notvert arī bezmaksas koncertos Rīgā uz Origo vasaras skatuves 18. jūlijā.

Gruzija, Izraēla, Nigērija

Vēl tikai 17 gadu vecais gruzīnu brīnumbērns pianists Beka Gočiašvili, kurš ar savu trio uzstāsies sestdien, 20. jūlijā, plkst. 19, pelna īpašu uzmanību, jo viņa starptautiskā karjera sākās tieši ar dalību 2007. gada Saulkrastu džeza festivālā, kad viņš skolojās meistarklasēs un arī uzstājās koncertā. Viņu ievēroja tā gada festivāla īpašie viesi džeza bungu leģenda Lenijs Vaits un basists Viktors Beilijs. Nu Beka Gočiašvili atgriežas Saulkrastos jau nobrieduša mūziķa statusā - mācoties Ņujorkā Džuljarda skolā, viņš jau spēlē slavenākajos džeza klubos, kur iejuties pat Stenlija Klārka trio sastāvā. Pērn līdztekus savam debijas soloalbumam viņš ierakstījis arī taustiņinstrumentu duetu albumu kopā ar Čiku Koreu. Trio, kurā viņš muzicēs, arī nav ar pliku roku ņemams - tās ir džeza autoritātes basists Mārtijs Džafe un bundzinieks Džimijs Makbraids. Par gruzīnu talantu vairāk - šīs nedēļas pielikumā KDi.

Daudz prieka džeza mīļotājiem noteikti sagādās soulmūzikas un džeza dziedātājs un dziesmu autors Ola Onabule, brits ar nigēriešu asinīm un mūzikas kultūras saknēm. Vairāk nekā 20 gadu ilgajā intensīvajā mūziķa karjerā viņš uzstājies daudzos Eiropas džeza festivālos, ierakstījis un pats producējis jau septiņus albumus (pēdējais - The Devoured Man, 2012), sadarbojies ar vairākiem bigbendiem Vācijā. Festivāla Saulkrasti Jazz noslēgumkoncertā sestdienas, 20. jūlija, vakarā viņš muzicēs kopā ar Latvijas bigbendu Mirage Jazz Orchestra.

Īpašā viesa statusā ir arī viens no mūsdienu ievērojamākajiem džeza mūziķiem, komponists un saksofonists Amits Frīdmans. Viņa melodiskās kompozīcijas apvieno vienlaikus izsmalcinātību un vienkāršību, oriģinālie aranžējumi un izsmalcinātais spēles stils aizrauj visdažādāko auditoriju - gan džeza fanus, gan pasaules mūzikas un roka cienītājus, jo Frīdmana mūzikā džeza tradīcijas saplūst ar pasaules mūzikas elementiem, jo īpaši izceļot Tuvo Austrumu mūzikas kolorītu. Par to varēsim pārliecināties Amita Frīdmana un viņa kvarteta koncertā piektdien, 19. jūlijā plkst. 19. Festivāla programmas odziņa būs ceturdienas vakara īpašo viesu koncerts, kurā kopā ar Festivāla bigbendu uzstāsies meistarklašu pasniedzēji un arī Beka Gočiašvili. Sestdienas pusdienlaika meistarklašu audzēkņu koncertā uz festivāla lielās skatuves savu nedēļas veikumu rādīs jaunie džeza talanti.

Festivāla rīkotāji kā vienu no šī gada festivāla pērlēm pieteica arī džeza dziedātāju Ingu Bērziņu, kura piedalīsies gan pasniedzējas, gan mūziķes statusā. Viņa atklāja, ka gatavo festivālam ļoti īpašu programmu, kurā skanēs mūzika no jaunā albuma Neizteiktie vārdi. Tajā iekļauti reti skanējuši Raimonda Paula, Ringolda Ores, Ulda Stabulnieka, Aļņa Zaķa, Ivara Vīgnera un Ivara Birkāna sešdesmito gadu skaņdarbi mūsdienīgos aranžējumos.

Jauno talantu ķekars

Festivāls mērķtiecīgi ļauj izpausties Latvijas džeza nākamajai paaudzei. Šogad uzstāsies gan jaunie mūziķi, kas studē džeza mūziku Latvijā (Rīgas Doma kora skolas combo ansamblis, Ventspils bigbends, Mediņskolas censoņu The Room 17), gan arī tie, kas studē ārzemēs. Pēdējo vidū īpaša intriga ir Christos Yerolatsits Trio - laikmetīgs džeza un citas improvizētas mūzikas projekts, kas pirms četriem gadiem piedzima Nīderlandē Hāgas Karaliskajā konservatorijā. Šajā trio jaunais latviešu bundzinieks Pauls Pokratnieks muzicē kopā ar pianistu no Kipras un kontrabasistu no Ekvadoras.

Džeza stilu dinamisko attīstību ļoti atšķirīgos virzienos demonstrēs Elektrofolk, kurā muzicē vijolniece un dziedātāja Kristīne Kārkle-Puriņa, visu veidu ģitāru un mandolīnas virtuoze Ilze Grunte, dūdu un bungu grupas Auļi dalībnieks multiinstrumentālists Edgars Kārklis, bundzinieks Artis Orubs, kā arī Ainārs Majors (bass). Pavisam citas noskaņas un enerģiju uzburs Very Cool People - viena no patlaban aktīvākajām fanka grupām Latvijā -, kā arī jaunā latviešu džeza mūzikas grupa Bunch of Gentlemen. Šajā "ķekarā" ir deviņi džentlmeņi, kas iedvesmojušies no tādām grupām kā Tower of Power, James Morrison, Hot Horn Happening, Jamiroquai. Saulkrastu džeza festivāla unikālais notikums - bundzinieku konkurss Drumday - sadarbībā ar firmu Yamaha tiek celts jaunā, starptautiskā kvalitātē. Finālistu cīņa trešdien, 17. jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja