Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dziedāja kā sarunājās

Armēņu izcelsmes franču dziedātāja Šarla Aznavūra vibrējošais tenors, kas viegli ieskanas arī baritona diapazonā, nav sajaucams ne ar vienu citu, kaut šāda klasifikācija viņa gadījumā ir lieka. Augumā nelielais (160 cm) vīrs vienkārši brīvi dziedāja, kā spēja, – šogad uzņemtajos video redzams, ka vēl nesen viņa dziedāšana, kaut savulaik melno matu vietā sen sirmums, tikpat kā neatšķīrās no tā, kā Aznavūrs to darīja visā savas vairāk nekā septiņdesmit gadu ilgās karjeras laikā.

Turklāt viņš nebija tikai izpildītājs kā daudzi citi slaveni dziedātāji, jo ir pats sarakstījis vairāk nekā tūkstoti dziesmu sev vai citiem un ierakstījis vēl vairāk, turklāt tās ir astoņās valodās, kurās viņš esot arī runājis. Jo Aznavūra dziedāšanas maniere – izteiksmīgā sejas mīmika, žestikulācija, iestarpinātie smiekli, izsaucieni – drīzāk atgādināja nevis dziesmu izpildīšanu, mēģinot noturēt pareizo noti un skatuves tēlu, bet sarunu ar klausītājiem, kas nemaz nav iedomājama valodā, kuru cilvēks publikas priekšā pats īsti nesaprot.

Šarls Aznavūrs piedzima Parīzē, armēņu imigrantu ģimenē. Tēvs dziedāja restorānos, līdz izveidoja pats savu Kaukāza restorānu.  Pateicoties vecāku aktivitātei, zēna skatuves gaitas sākās ļoti agri – deviņu gadu vecumā viņš jau spēlēja teātrī un filmējās. Ticis izmests no skolas un pieņēmis skatuves vārdu Šarls Aznavūrs īstā Šanūra Aznavurjana vietā, viņš kļuva par profesionālu dejotāju naktsklubos. Otrā pasaules kara laikā Aznavurjanu ģimene esot fašistu okupētajā Francijā slēpusi ebrejus savā dzīvoklī Parīzē (2017. gadā Izraēlas prezidents par to izteica viņam pateicību). 1944. gadā Aznavūrs sāka uzstāties kopā ar aktieri Pjēru Rošē, un desmitgades beigās viņi guva pirmos panākumus Kanādā. Drīz Aznavūrs sāka sacerēt pats savas dziesmas, un atklāja jauno armēni pati Edīte Piafa, kuru viņš iesildīja koncertā Moulin Rouge Parīzē. Tolaik jau slavenā skatuves dīva ieteica turpināt dziedātāja karjeru, uzaicinot viņu uzstāties savā koncertturnejā pa Franciju un ASV, palīdzot izkopt visas jaunā dziedātāja spējas un liekot izkristalizēties balsij, kas nelīdzinās nevienai citai.

Liels Aznavūra cienītājs esot ievērojamākais amerikāņu dziesminieks Bobs Dilans, kuram, tāpat kā Elvisam Preslijam, nācies piekāpties Aznavūram CNN un Time Online aptaujā par to, kurš ir XX gadsimta izcilākais skatuves mākslinieks. 2008. gadā izdots albums Duos, kurā viņš dzied kopā ar saviem draugiem Selīnu Dionu, Stingu, Lauru Pauzīni, Polu Anku, Plasido Domingo un citām slavenībām.

Neticami, ka paralēli intensīvajai radošajai darbībai, veicot ierakstus, koncertējot, kā aktieris piedaloties vairāk nekā astoņdesmit filmās, paspējis pagājušajā desmitgadē būt Armēnijas vēstnieks gan Francijā, gan Šveicē. Senču dzimtenē viņam piešķirts nacionālā varoņa tituls, kas ir augstākais Armēnijas valsts apbalvojums, un jau viņa dzīves laikā uzcelts gan Aznavūra muzejs, gan piemineklis, bet Losandželosā gadu pirms nāves viņam atklāta sava zvaigzne Holivudas Slavas alejā. Nodziedāt savu pēdējo koncertu deviņdesmit četru gadu vecumā divpadsmit dienas pirms savas aiziešanas no šīs pasaules – jā, tieši tik nenogurdināms visas savas dzīves laikā bija armēņu izcelsmes franču dziedātājs Šarls Aznavūrs. Šopavasar viņš tika nogādāts slimnīcā Sanktpēterburgā ar muguras sāpēm, kuru dēļ nācās atcelt koncertu šajā pilsētā, bet jau pēc dažām dienām viņš piedalījās Grema Nortona šovā BBC Radio 1. Vēl pēc nedēļas, nokrītot savās mājās, dziedātājs salauza roku, un nācās atcelt vēl vairākus koncertus, bet rudenī viņš atkal bija uz skatuves un trīs dienas pirms nāves vēl paspēja paviesoties arī Francijas televīzijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja