Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dzintaru koncertzālē norisināsies 17. starptautiskais Kremerata Baltica festivāls

12. un 13. septembrī Dzintaru koncertzālē norisināsies 17. starptautiskais Kremerata Baltica festivāls, kas šogad veltīts izcilā skaņraža Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubilejai. Līdzās pasaulslavenajam vijolniekam Gidonam Krēmeram un kamerorķestra Kremerata Baltica mūziķiem festivāla koncertos varēs tikties ar izcilo pianistu Georgiju Osokinu, vijolnieku Hugo Tičati, mecosoprānu Lusianu Mančīni un čellisti Giedri Dirvanauskaiti, informēja Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītājs Mārtiņš Pučka.

12. septembra koncerts būs īpašs kamermūzikas vakars ar pašu Gidonu Krēmeru pie diriģenta pults. Viņam pievienosies Kremerata Baltica rezidējošais mākslinieks, pianists Georgijs Osokins, kā arī orķestra čellu grupas koncertmeistare Giedre Dirvanauskaite un Kremerata Baltica stīgu kvintets, kura sastāvā muzicē Stella Zaķe, Zane Kalniņa, Jevgeņija Frolova, Marta Rācene un Pēteris Čirkšis.

Programmā skanēs Rietumeiropas klasiķu zieds – Roberta Šūmaņa mūža nogales opuss –  Trešā sonāte vijolei un klavierēm, Fēliksa Mendelszona Otrais stīgu kvintets un dižā Ludviga van Bēthovena Trīskāršais koncerts vijolei, čellam un klavierēm.

Savukārt 13. septembra koncertā līdzās maestro Gidonam Krēmeram un orķestra rezidējošajam māksliniekam pianistam Georgijam Osokinam, gaidāmi īpaši viesi – neordinārais un intelektuālais vijolnieks Hugo Tičiati (Hugo Ticciati), kurš jau vairākkārt atskaņojis latviešu komponistu skaņdarbus, un mecosoprāns Lusiana Mančīni (Luciana Mancini). Čīliešu-zviedru dziedātāja ir spoža senās mūzikas interprete, koncertējusi ar slaveniem senās mūzikas ansambļiem, piemēram, Freiburgas baroka orķestri un L’Arpeggiata.

Par godu izcilā skaņraža Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubilejai koncertā būs dzirdami divi viņa skaņdarbi. Par Ceturto klavierkoncertu pēc tā pirmatskaņojuma rakstīja, ka tas esot "apbrīnojamākais, mākslinieciskākais, neparastākais un komplicētākais L. Bēthovena sakomponētais koncerts". Šo klavierkoncertu mēdz arī uzskatīt par liriskāko, lokanāko un maigāko no viņa klavierkoncertiem – šis opuss nudien ir L. Bēthovena ģeniālās mākslas pilnība. Savukārt L. Bēthovena vēlīno stīgu kvartetu pasaulē ieskanas filozofiski grēksūdzes zvani, gremdējoties tādos apcirkņu dziļumos, kurus laikabiedri nesaprata. Par 15. stīgu kvarteta lēno daļu pats Bēthovens teicis, ka “tā ir pateicības himna dievišķībai no slimnieka, kas atveseļojas".

Koncerta programmā gaidāmi arī divi pasaules pirmatskaņojumi – pasaulē atzītais lietuviešu pianists un laikmetīgās mūzikas entuziasts Andrius Žlabis (Andrius Žlabis) radījis jaundarbu Gidonam Krēmeram un Kremerata Baltica ar nosaukumu Kaleidoscope of the lost time, toties nostalģisku smeldzi mīlošais Arturs Maskats skaņās darinājis Emīlijas Dikinsones (Emily Dickinson) dzejas rindas koncertā Vasaras sapņi balsij, vijolei un kamerorķestrim. Šis darbs ir starptautisks kopdarbs – orķestrim Kremerata Baltica sadarbībā ar Zviedrijas ansambli O/Modernt, kas būs nākamie Vasaras sapņu izpildītāji.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja