Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Džonatana Hārvija pēdējā skaņdarba pasaules pirmatskaņojums

13.martā plkst.19 Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Latvijas Radio koris, ērģelniece Ilze Reine, režisors Uģis Brikmanis un diriģents Kaspars Putniņš aicina uz cikla Sakrālie dziedājumi jaunāko programmu Gaismas ceļā. Ar koncertu koris vēlas godināt pagājušā gada nogalē aizsaulē aizgājušā izcilā britu komponista Džonatana Hārvija piemiņu, informē kora pārstāve Ilze Tormane.

Latvijas Radio kora diriģents un koncerta programmas autors Kaspars Putniņš teic: "Džonatans Hārvijs neapšaubāmi ir viena no spilgtākajām un nozīmīgākajām personībām mūsdienu mūzikas pasaulē. Šī fantastiski talantīgā, dziļi inteliģentā un prasmīgā komponista mūzikā vienmēr ir, izsakoties cita mūsdienu mūzikas ģēnija Heinca Holligera vārdiem, patiess vēstījums. Šis vēstījums bagātina klausītāju garu un prātu, tā ir kā saruna par katram cilvēkam būtiskām, eksistenciālām lietām. Džonatana virtuozais rakstības stils, ļoti prasmīgā instrumentu, balsu, elektronikas izmantošana nekad nav pašmērķis, pēc satura viņa mūzika ir intensīvas garīgas pieredzes rezultāts, un, lai arī brīnišķīgi skaista, tā tomēr nekad neieslīd atslābinošā komforta zonā.

Latvijas Radio korim ir bijusi tā laime sadarboties ar meistaru, britu izdevniecības Hyperion paspārnē ir iznācis Radio kora CD ar Hārvija mūziku. Komponists pats izteica vēlmi rakstīt Radio korim veltītu lielākas formas skatuves darbu. Slimība neļāva šīs ieceres īstenot. Tomēr, jau zinādams, ka atrodas sava dzīves ceļa pašā izskaņā, komponists radīja savu pēdēju opusu – kora darbu Dziedājumi gaismai un mieram (Plainsongs for Peace and Light), kuru mums ir tas gods pirmatskaņot."

Koncertā būs iespēja klausīties arī Gabriela Forē ļoti skaisto, franciski lokano, pasteļtoņos krāsoto Rekviēmu mazāk dzirdētā versijā korim un ērģelēm. Blakus jau minētajiem darbiem koncertā skanēs vēl trīs DŽ. Hārvija opusi, arī Mortuos plango, vivos voco elektronikai un ungāru modernista Ģerģa Kurtāga (1926) ekspresīvais veltījums itāļu divdesmitā gadsimta klasiķim Luidži Nono.

Koncertu organizē VSIA Latvijas Koncerti. Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv, kā arī koncerta norises vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja