Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Es rakstu Dievišķo klusumu

Jaunajā, ciešanu laikam veltītajā Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas koncertprogrammā Dievišķais klusums, kas izskanēs Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 15. martā plkst. 19, sagaidīsim divus pirmatskaņojumus – Ērika Ešenvalda Es rakstu un Alfrēda Momotenko Klusēšanas noslēpums, abi ar svētā Atona Siluāna dzeju.

Koncertā iekļauti arī divi opusi, kuros Arturs Maskats un Alfrēds Momotenko komponējuši Borisa Pasternaka dzejoli Lieldienas, kā arī šī gada jubilāru izcilā skotu skaņraža Džeimsa Makmilana (1959) un armēņu komponista Tigrana Mansurjana (1939) opusi un Jura Karlsona Ora pro nobis.

Diriģenta Sigvarda Kļavas un Latvijas Radio kora koncertprogramma Dievišķais klusums sakrīt ar kristīgās pasaules ciešanu laiku un runā par visai cilvēcei būtiskām un mūžīgām tēmām. "Programmas kodolu veidoja tilts starp diviem ģeogrāfiskiem punktiem, bet ar vienu centru, un tas ir Borisa Pasternaka slavenais dzejolis Lieldienas (Na Strastnoj). Pirms pāris gadiem tam ārkārtīgi veiksmīgi pieķērās un iedziļinājās Arturs Maskats, un mēs šo opusu uzvedām kopā ar tenoru Aleksandru Antoņenko. Amsterdamas Concertgebouw lielajā zālē ar holandiešu dziedātājiem 2017. gadā es iestudēju pilnīgi savādāku šīs dzejas lasījumu, kurai mūziku bija sacerējis Nīderlandē dzīvojošais, Sočos dzimušais krievu izcelsmes komponists Alfrēds Momotenko. Man bija interese, kā būtu, ja šie abi opusi vienā koncertā spēlētu kopā, veidotu divus pretpolus," Sigvards Kļava stāsta, kā tapusi šī koncerta pamatideja. Protams, viņš vēlējies šo dzeju un mūziku atskaņot tieši ciešanu laikā, kad cilvēki iegriežas ap speciālu, garīgu sajūtu. Šo diriģenta ideju turpina arī abi speciāli šim koncertam pasūtītie jaundarbi – Alfrēda Momotenko Klusēšanas noslēpums un Ērika Ešenvalda Es rakstu, kuru pamatā ir pareizticīgo tēva, svētā Atona Siluāna teksti, pārdomas par dievišķo izpausmi cilvēka rakstītajā vārdā.

Arturs Maskats atklāj: "Augšāmcelšanās brīnums, dabas spēks un varenība, cilvēku balsis Tajā pavasara naktī un visos pavasaros pēc tam – to visu ir ģeniāli izteicis Boriss Pasternaks Kristum un Lieldienām veltītajos dzejoļos romānā Doktors Živago. Mans darbs veltīts Aleksandram Antoņenko – izcilam māksliniekam un ļoti dziļam cilvēkam." Pirmatskaņojumu iespaidīgais opuss piedzīvoja pirms septiņiem gadiem, bet šoreiz tajā pašā dievnamā skanēs LNO solista Mihaila Čuļpajeva tenors.

"Man jau vairākus gadus ir milzīga vilkme pēc mūzikas, ko komponē Tigrans Mansurjans – tuvs draugs Pertam, Kančeli un savulaik Šnitkem," Sigvards Kļava stāsta, kāpēc koncertprogrammā iekļauti abu šo autoru darbi. Viņa diriģēto koncertu noslēgs pirms desmit gadiem tapusī Džeimsa Makmilana apgarotā sakrālā kompozīcija Miserere ar latīņu tekstu. Svētā Jāņa baznīcā atgriezīsies Jura Karlsona kompozīcija Ora pro nobis, kas datēta ar 2013. gada 19. februāri un pirmatskaņota Svētā Jāņa baznīcā. Kopā ar Latvijas Radio kori šajā vakarā muzicēs arī sitaminstrumentālists Ivo Krūskops. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja