Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivāla Arēna koncertā Sapņu zvēri notiks Latvijas un Šveices komponistu pirmatskaņojumi

Jaunās mūzikas festivāla Arēna elektroakustiskajā koncertā Sapņu zvēri (Traumtiere) 14. oktobrī klubā ONEONE, vokālās grupas Putni izpildījumā skanēs divu skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumi - šveiciešu komponista Beata Gizina Traumtiere (Sapņu zvēri) un jaunā latviešu komponista Platona Buravicka Sprut astoņām sieviešu balsīm un oktofoniskajai elektronikai, informēja festivāla pārstāve Antra Dreģe.

Šveiciešu komponists Beata Gīzina (Beat Gysin) jaundarbs Traumtiere ir “austiņu operas” Feiges Mosaik otra daļa. Šis astoņu daļu cikls jauktajam vokālajam ansamblim, instrumentu ansamblim un skaņu celiņam tika prezentēts 2011. gadā Šveicē.

Koncertā Rīgā, tiks atskaņota Beata Gizina jaunākā kompozīcijas Traumtiere versija 8 sieviešu balsīm, kas radīta tieši vokālajam ansamblim Putni. Oriģinālajā versijā balsis rada brīnišķīgi skaistu skaņu pasauli, kas aptver klausītāju, kamēr skaņu ieraksts ataino iekšējās balsis, komentējot autora skaņu, kas reizēm ir nežēlīga un neapstrādāta. Šajā jaunajā versijā bez skaņas celiņa, izpildījumā ienāks daudz vairāk teatrālu efektu, atainojot, gan paralēlās apziņas, gan zemapziņas slāņus.

Komponists Beats Gizins (Beat Gysin) dzimis 1968. gadā, Šveicē. Bāzelē studējis klavierspēli, ķīmiju, kompozīciju un mūzikas teoriju. Komponista krājumā ir ap 50 darbu visdažādākajiem izpildītāju sastāviem – sākot no solo līdz orķestra darbiem. Spilgtākie viņa darbu atskaņojumi notikuši The Arditti QuartetThe Basel Madrigal Singers, Ensemble Windspiel un umsn'ji priekšnesumā. 

Jaunais Latvijas komponists Platons Buravickis šī gada Jaunās mūzikas festivālam Arēna radījis jaundarbu Sprut, kas rakstīts astoņām balsīm un oktofoniskajai elektronikai. To 14. oktobra koncertā izpildīs vokālā grupa Putni.

Par savu jaundarbu Sprut Platons Buravickis saka: “Tas ir stāsts par noslēpumainu, būtni ar globālām, mantkārīgam un dažkārt pat šausminošām idejām. Tomēr ar visu savu baisumu šī būtne mēdz būt arī gādīga - vienam palīdz, otru apēd, ļauj vienam apēst otru, lai tas kļūtu stiprāks un lielāks un pēc tam viņu varētu apēst. Šī būtne nav ļauna, tā ir viņas būtība un bioloģija. Tā cieš un nevar neko sev padarīt, tā grib mīlēt, bet nav ko. Atliek tikai dziedat...”

Platons Buravickis (1989) ir akadēmiskas mūzikas komponists, pianists un improvizators. Absolvējis Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmiju, sacer gan simfonisko, gan kamermūziku. Īpašu vietu viņa daiļradē aizņem elektroakustiskā mūzika, patīk veidot virtuālus instrumentus un moduļu algoritmus. 

Projekta Četras telpas ietvaros, elektroakustiskais koncerts Sapņu zvēri (Traumtiere) klubā ONEONE, Šarlotes ielā 18, izskanēs trīs reizes plkst. 13.30, 14.30 un 15.30.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja