Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Festivāls LNSO vasarnīca svin desmitgadi un augustā aicina uz Rēzekni

Šogad LNSO vasarnīca no 23. līdz 25. augustam norisināsies Latgales vēstniecībā Gors. Simboliski atzīmējot Baltijas ceļa 35. gadadienu, festivālu 23. augusta vakarā atklās viesi – Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris un pianists Luks Geņušs maestro Gintara Rinkēviča vadībā.

Atklāšanas koncertā kopā ar LNSO mūziķiem koncertos uzstāsies virkne īpašo viesu: franču soprāns Perīna Madefa, lietuviešu mecosoprāns Justīna Gringīte, dziedātāja Liene Skrebinska, Trio Elpo, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas skolas Tradicionālās mūzikas nodaļas audzēkņi un vērienīgs Latgales apvienotais koris. LNSO diriģēs Andris Poga un Jānis Stafeckis. Par aizraujošiem stāstiem koncertos rūpēsies Liene Jakovļeva. Vakara koncertu laikā tiek nodrošināta bērnistaba, kā arī tiek organizēti īpaši autobusu reisi Rēzekne-Rīga, lai viesi pēc vakara koncertiem ērti var nokļūt galvaspilsētā.

"Festivāla ideja kopš tā pirmsākumiem ir bijusi vasarā doties prom no galvaspilsētas uz reģionālajām koncertzālēm, lai piedāvātu augstas kvalitātes dažādu žanru muzikālus notikumus visu vecumu klausītājiem. Vēlamies parādīt simfoniskā orķestra daudzpusīgās iespējas, tādēļ festivāla programmas ir veidotas, sadarbojoties gan ar akadēmiskās, gan neakadēmiskās mūzikas pārstāvjiem, koriem, bigbendu, aktieriem, dejotājiem. Klausītāji atsaucīgi mūsu festivālu uzņēmuši Cēsīs, Ventspilī un Rēzeknē, bet katrā no reģioniem iezīmējam šai vietai raksturīgo kultūras kontekstu un sadarbojamies ar vietējiem māksliniekiem. Šogad svinēsim festivāla LNSO vasarnīca desmito jubileju ar plašu programmu Latgales vēstniecībā Gors. Festivālu atklās mūsu viesi – Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris kopā ar harismātisko maestro Gintaru Rinkēviču un izcilo pianistu Luku Geņušu. Savukārt mūsu orķestra programmās būs pārstāvēta gan zelta klasika, gan intriģējoši pirmatskaņojumi, bet pāri visam – Latgales tēmas mūzikā un sadarbība ar Latgales mūziķiem. Ar nepacietību gaidām tikšanos Gorā!" festivāla noskaņu un notikumus raksturo LNSO direktore Indra Lūkina.

Festivāls sāksies 23. augustā plkst. 19.00 Lielajā zālē, kur klausītāji aicināti uz koncertu Bēthovena Piektā un Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris. Tajā piedalīsies LVSO diriģenta Gintara Rinkēviča (Gintaras Rinkevičius) vadībā, solists – pianists Luks Geņušs (Lukas Geniušas). Programmā: Mikaloja Konstantīna Čurļoņa Prelūdijas (pārlikumā simfoniskajam orķestrim), Morisa Ravela Klavierkoncerts kreisajai rokai, kā arī Ludviga van Bēthovena Piektā simfonija. Lietuvas mākslinieku viesošanās festivālā notiks Baltijas ceļa 35. gadadienā.

Festivāla otrajā dienā, 24. augustā, plkst. 16.00 Mazajā zālē norisināsies kamermūzikas koncerts Pasaules dziesmas. LNSO klaviertrio – Indulis Cintiņš (vijole), Dace Zālīte-Zilberte (čells) un Mārtiņš Zilberts (klavieres), kā arī pasaules atzinību iekarojušais franču soprāns Perīna Madefa (Perrine Madoeuf) kopīgā koncertprogrammā iepriecinās klausītājus ar izciliem kamermūzikas žanra paraugiem – Ludviga van Bēthovena, Georga Pelēča, Leras Auerbahas un Rodžera Kviltera darbiem. Koncertprogramma pirmo reizi izskanēja pagājušā gada rudenī Lielajā ģildē un izpelnījusies lielu publikas atzinību.

Savukārt plkst. 19.00 Lielajā zālē skanēs vērienīgs simfoniskās mūzikas koncerts – Gustava Mālera Trešās simfonijas atskaņojums diriģenta Andra Pogas vadībā, kurā orķestrim pievienosies arī lietuviešu mecosoprāns Justīna Gringīte (Justina Gringyte) un vērienīgs Latgales apvienotais koris Andas Lipskas un Jāņa Veļičko vadībā. Gustava Mālera Trešā simfonija ir viena no visizaicinošākajām viņa kompozīcijām – gan hronometrāžas, gan vērienīgā sastāva ziņā. Pats komponists par simfoniju teicis: “[Tā ir] visas pasaules atspoguļojums. Daba iegūst tajā balsi un atklāj savus dziļākos noslēpumus."

Svētdien, 25. augustā, plkst. 17.00 Lielajā zālē izskanēs festivāla noslēguma koncerts Simfo. Etno. Džezs. Arī noslēguma koncertā atkārtots uzsvars likts uz šī gada festivālam nozīmīgo sadarbību ar Latgales māksliniekiem un kultūras kolektīviem, koncertā piedaloties Lienei Skrebinskai (balss) un MIKC LMMV Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas skolas Tradicionālās mūzikas nodaļas audzēkņiem. Ar savu klātbūtni festivālu papildinās arī tuvi LNSO draugi mūzikā Trio Elpo, ar kuru orķestrim bijusi vairākkārtēja un īpaši veiksmīga sadarbība. Trio sastāvā muzicē Edgars Cīrulis, Jānis Rubiks un Rūdolfs Dankfelds. Festivāla noslēguma koncertā pie diriģenta pults stāsies Jānis Stafeckis. Tajā skanēs Jura Karlsona darbs Vakarblāzma, kā arī īpaši festivālam radīta programma – Jāņa Rubika/Jāņa Ivanova opuss Rudens dziesma. Parafrāze, Edgara Cīruļa Saites, kā arī Jāņa Rubika Zem(es)apziņas.

Festivāla rīkotāji aicina sekot līdzi informācijai par īpašiem notikumiem bērniem, kas, kā ierasts, būs festivāla neatņemama sastāvdaļa.

LNSO vasarnīcu rīko LNSO sadarbībā ar Latgales vēstniecību Gors. Festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs, Latgales vēstniecības Gors biļešu sistēmā un internetveikalā www.bilesuparadize.lv.

Interesentiem ir iespēja iegādāties arī izdevīgu trīs vakara koncertu biļešu abonementu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja