Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

FOTO: Baltijas studentu dziesmu svētki Gaudeamus Daugavpilī atklāti

Piektdienas vakarā ar lāpu gājienu no Daugavpils universitātes līdz Marka Rotko mākslas centram un Latvijas, Lietuvas un Igaunijas apvienotā pūtēju orķestra koncertu tika svinīgi atklāti 17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki „Gaudeamus, portālu Diena.lv informēja Gaudeamus 2014 sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Melbārde.

Kopā svētki Daugavpilī ir sapulcējuši 4104 dalībniekus – 1689 no Latvijas, 815 no Igaunijas un 1600 no Lietuvas.

Šogad pirmo reizi studentu festivāla plašajam dziesmas un dejas virzienam piepulcējas arī māksla, un pirmais lielais piektdienas notikums bija Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslas augstskolu rektoru darbu izstādes Pamatkrāsas atklāšana Daugavpils Marka Rotko centrā. Izstādē klātienē piedalījās un ar saviem eksponētajiem darbiem iepazīstināja  Igaunijas mākslas akadēmijas rektore, tekstilmāksliniece Signe Kivi un Latvijas mākslas akadēmijas rektors, gleznotājs Aleksejs Naumovs. Izstādē skatāmi arī Viļņas mākslas akadēmijas rektora Audtriusa Klimasa grafikas darbi.

Nākamais nozīmīgākais dienas pasākums bija Baltijas labāko tautas deju ansambļu koncerts, kas iegrieza jautru deju virpuli Daugavpils kultūras pilī. Latviju pārstāvēja Tautas deju ansambļi Dancis (Latvijas Universitāte), Vektors (Rīgas Tehniskā universitāte), Kalve (Latvijas Lauksaimniecības universitāte) un Ačkups (Rīgas Stradiņa universitāte).

Otra festivāla novitāte ir Simfoniskās mūzikas koncerts, kas notika Daugavpils latviešu kultūras centrā, piedaloties Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskajam orķestrim diriģenta Andra Vecumnieka vadībā. Svētku rīkotāji ir īpaši pateicīgi Baltijas valstu mūzikas augstskolu rektoriem – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektoram, saksofonistam Artim Sīmanim, Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas rektoram, pianistam Pēpam Lasmanim un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas rektoram, pianistam Zbigņevam Ibelhauptam, kuri koncertā piedalījās kā solisti. 

Tūlīt pēc tam studentu kolektīvi pulcējās ap Daugavpils Universitāti, lai no tās tālāk cauri pilsētai un pēc tam gar Daugavas krastu dotos krāšņā lāpu gājienā uz Marka Rotko muzeja pagalmu, kur notika svētku atklāšanas ceremonija. Skanēja pūtēju orķestru koncerts Animo Ferventi (Ar dedzīgu garu), sanākušos uzrunāja visu dalībvalstu valdību pārstāvji – Lietuvas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas viceministrs Rimantas Vaitkus, Igaunijas Republikas Izglītības un pētniecības ministrijas kanclers Janars Holms un Latvijas izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Latvijas ministrei bija īpašs gods ar jaunradīto ceļojošo lāpu, kuras skiču autore ir Latvijas Mākslas akadēmijas studente Gundega Evelone un darinātāji – Rīgas amatniecības vidusskolas mākslinieki -, aizdegt 17. Gaudeamus  svētku uguni. Lāpa tālāk festivāla noslēgumā tiks nodota nākamo svētku rīkotājiem – igauņu kolēģiem. Svētku sajūtu vēl pilnīgāku atklāšanas vakarā darīja Arta Dzērves veidotās video projekcijas uz Rotko centra ārsienas un salūts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja