Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gidons Krēmers saņems Bēthovena balvu cilvēktiesību jomā

Vijolnieks un Kremerata Baltica dibinātājs Gidons Krēmers saņems Bēthovena balvu cilvēktiesību jomā, liecina informācija Bēthovena akadēmijas tīmekļvietnē.

Bēthovena akadēmija pasniedz balvu 10 000 eiro vērtībā, lai godinātu mūziķus, kuri iestājas par cilvēktiesībām, mieru, brīvību, kā arīdzan iestājas pret nabadzību. 76 gadus vecais Krēmers publiski paudis savu nostāju, nosodot Krievijas agresijas karus Ukrainā un Čečenijā.

Bēthovena balvas cilvēktiesību jomā pasniegšana notiks 19.novembrī Bonnā, Vācijā.

Tīmekļvietnē kremeratabaltica.com norādīts, ka Krēmers dzimis 1947. gada 27. februārī Rīgā. Būdams četrus gadus vecs, viņš uzsāka mācības vijoļspēlē pie sava tēva, Radio simfoniskā orķestra mūziķa, un vectēva - bijušā Berlīnes simfoniskā orķestra solista un ievērojama vijoļspēles pasniedzēja.

Septiņu gadu vecumā viņš sāka mācīties Emīla Dārziņa Mūzikas skolā, un sešpadsmit gadu vecumā saņēma Latvijas Pirmo Balvu. Divus gadus vēlāk Krēmers uzsāka mācības pie Dāvida Oistraha Maskavas Konservatorijā.

Krēmers triumfējis daudzos nozīmīgos konkursos, piemēram, 1967.gadā Karalienes Elizabetes konkursā Briselē, 1969.gadā Monreālas Starptautiskajā Mūzikas konkursā kā, arī ieguvis pirmo vietu gan 1969.gada Paganīni konkursā Dženovā, gan 1970.gada Čaikovska starptautiskajā konkursā Maskavā.

Mākslinieks ir uzstājies uz gandrīz visām nozīmīgajām pasaules koncertzāļu skatuvēm, muzicējis kopā ar gandrīz visiem pazīstamākajiem Eiropas un Ziemeļamerikas orķestriem un diriģentiem.

Krēmers ierakstījis un izdevis vairāk nekā 120 mūzikas albumus. Vairāki no tiem ieguvuši prestižas balvas. 2016.gadā Krēmers saņēma Japānas Mākslas asociācijas balvu Praemium Imperiale.

1997.gadā Krēmers nodibināja kamerorķestri Kremerata Baltica, ko veido triju Baltijas valstu - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas - mūziķi.

Krēmers un Kremerata Baltica devušies tūrēs pa visu pasauli, kāpjot uz ievērojamāko festivālu un koncertzāļu skatuvēm. Ierakstīti vairāk nekā 25 albumi, sadarbojoties ar tādām izdevniecībām kā Teldec, Nonesuch, Burleske, Deutsche Grammophon un ECM.

Krēmers muzicē uz Nikola Amati 1641.gadā darināta instrumenta. Viņš ir vairāku grāmatu autors, no kurām jaunākā (ne)Spārnotas domas tika izdota 2022.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja