Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gultā ar primadonnu

Superzvaigznes Renē Fleminga un Elīna Garanča Ņujorkā atvadās no lomām Riharda Štrausa operā Rožu kavalieris

Kamēr sestdien, 13. maijā, Kijevā notiks cīņa par šlāgeraptaujas Eirovīzija 2017 kausu, citā pasaules malā – Ņujorkā – tiks rakstīta opermākslas vēsture. Uz Metropolitēna operas skatuves Riharda Štrausa meistardarba Rožu kavalieris jauniestudējumā kāps divas izcilas dziedātājas – amerikāņu soprāns Renē Fleminga un latviešu mecosoprāns Elīna Garanča.

13. maija izrādē Ņujorkā Renē Fleminga atvadīsies no savas kroņa lomas – feldmaršalienes jeb firstienes Verdenbergas partijas –, savukārt Elīna Garanča pēdējo reizi atveidos feldmaršalienes 17 gadu veco mīļāko grāfu Oktaviānu. Tiešraidē no Metropolitēna operas Rožu kavalieri varēs noskatīties uz Rīgas kinoteātra Kino Citadele lielā ekrāna (biļetes ir pārdotas; tās ir nopērkamas uz atkārtojuma seansiem 17. un 24. maijā).

Ekstāzes viļņos   

Šī būs īpaši aizkustinoša un nozīmīga diena Renē Flemingas un viņas cienītāju dzīvē – Rožu kavalieris ir pēdējā lielā klasiskā opera, kurā 58 gadus vecā amerikāņu dīva atveido galveno lomu. Viņa nebeigs dziedātājas karjeru, taču atkāpsies no klasiskā opermūzikas repertuāra teātra izrāžu formātā. Viņa turpinās koncertdarbību, spēlēs teātrī (nākamā gada pavasarī – mūziklā Karuselis Ņujorkas Brodvejā), izdos ierakstus, atskaņos speciāli viņai komponētus opusus, piedalīsies aktivitātēs, kuras ir saistītas ar izglītību, mūzikas un kultūras popularizēšanu.

Renē Fleminga piebilst, ka baumas par "karjeras beigām" ir pārspīlētas, taču skaidrs, ka savas iecienītākās, populārākās lomas (Tatjana, Dezdemona, Nāra, Violeta Valerī un citas) uz operteātru skatuves viņa nekad vairs nedziedās. Tas ir skumji, bet laiks ir nežēlīgs.

Laika ritējumam, sievietes spējai atrast savu vietu laiktelpā un nezaudēt pašcieņu ir veltīta Riharda Štrausa opera Rožu kavalieris. Atvadīties no skatuves ar feldmaršalienes – atraktīvas XVIII gadsimta Vīnes aristokrātes – lomu ir skaists, simbolisks žests. Dāmai ir kaislīgs romāns ar daudz jaunāku vīrieti Oktaviānu, kurš galu galā viņu pamet un izvēlas savu vienaudzi Sofiju.

Pēc aprīlī notikušās Rožu kavaliera pirmizrādes Ņujorkā kritiķi slavēja ne tikai Renē Flemingas un Elīnas Garančas vokālo sniegumu, bet arī jūtu ķīmiju – operas pirmais cēliens, kas risinās feldmaršalienes guļamistabā, ir emocionāli un erotiski uzlādēts mīlas akts, tas ir gan lirisks, gan dramatisks, gan psiholoģiski sarežģīts. Šajā jūtu vainagā ir kaisle, gaidas, ilūzijas, ekstāzes viļņi un šķiršanās neizbēgamība – tas viss ir nolasāms feldmaršalienes un Oktaviāna skūpstos, glāstos, skatienos un pieskārienos.  

Viss par travestiju

Rožu kavalieri ir iestudējis prominentais kanādiešu režisors Roberts Kārsens, kurš pārcēlis darbību uz XX gadsimta sākumu, neilgi pirms Pirmā pasaules kara. Eiropas aristokrātijas bojāeja vairs nav aiz kalniem, personāžu privātās dzīves satricinājumiem būs smags turpinājums – drīz tiks sagrauta un mainīta visas Eiropas dzīves iekārta.

Rožu kavalieris ir gara opera, tajā ir arī komiskas epizodes, kurās galvenokārt ir iesaistīts feldmaršalienes radinieks barons Okss. Šo lomu spoži atveido austriešu bass Ginters Groisbeks. Jauno skaistuli Sofiju, kuras dēļ Oktaviāns pamet feldmaršalieni, tēlo amerikāņu soprāns Erina Morlija. Izrādi diriģē vācu maestro Sebastiāns Veigle.     

Elīnas Garančas Oktaviāns pirmizrādē Ņujorkā sajūsmināja slaveno amerikāņu starpdzimumu dziedātāju Džastinu Vivianu Bondu, kurš(-a) zina visu par pārģērbšanās mākslu, travestiju, spēli ar identitātēm un dzimumiem. "Elīna Garanča ir tik karsta un seksīga transmaskulīnā rožu kavaliera tēlā!" sociālajos tīklos priecājās Džastins Vivians Bonds.

Oktaviāna partiju karjeras laikā Elīna Garanča ir dziedājusi biežāk nekā jebkuru citu. Šī ir vienīgā loma, kuru latviešu zvaigzne regulāri atveido kopš savas profesionālās karjeras sākuma: Rožu kavalierī viņa debitēja 2000. gada 17. martā Meiningenes operā Vācijā. 17 gadu vēlāk Oktaviāna posms tiks godam noslēgts. "Jau pietiekami ilgi uz skatuves skrienu pakaļ sievietēm. Tagad gribu, lai kāds skrien pakaļ man," par "bikšu lomām" teikusi Elīna Garanča.

Mans Everests – Amnerisa

Elīnas Garančas balss mainās un repertuārs arī, tajā ienāk dramatiskākas partijas. "Puišu lomas prasa jauneklīgas krāsas balsī, nerātnu, drusku piedauzīgu garu, un mana balss to vairs nespēj nodrošināt. Mani fascinē nopietnu sieviešu lomas, pašlaik es daudz labāk saprotu tādas varones kā Eboli, Santuca, Dalila un Amnerisa nekā puišus, kuri piedzīvo hormonu vētru. Tēmas, vārdi, izteiksmes līdzekļi un drāmas, kuras plosās sieviešu dvēselē, šajā dzīves un karjeras posmā man ir tuvākas nekā Sesto, Kerubīno, Oktaviāna un Romeo pārdzīvojumi. Kurš vēlas dzirdēt Romeo lomā nobriedušu mecosoprānu, kas cenšas izlikties par zēnu?! Pienācis laiks jaunām dziedātājām pārņemt šīs lomas," saka Elīna Garanča.

Nākamajā sezonā viņa debitēs Eboli lomā Džuzepes Verdi Donā Karlosā Bastīlijas operā Parīzē (tā būs piecu cēlienu versija franču valodā; pirmizrāde 10. oktobrī, diriģents Filips Žordāns, režisors Kšištofs Varlikovskis). 2018. gada maijā Vīnes Valsts operā Elīna Garanča debitēs Kamila Sensānsa Samsona un Dalilas jauniestudējumā (diriģents Marko Armiljato, režisore Aleksandra Lītke). 2017. gada nogalē viņu varēs dzirdēt Santucas lomā Pjetro Maskanji Zemnieka godā Londonas Karaliskajā operā (diriģents Daniels Orens, režisors Damjāno Mikjeleto).

Vēlāk Elīna Garanča plāno atveidot Didonu Hektora Berlioza Trojiešos un Amnerisu Džuzepes Verdi Aīdā. Amnerisas partiju māksliniece dēvē par savu Everestu.

Rožu kavalieris
Tiešraide no Ņujorkas Metropolitēna operas kinoteātrī Kino Citadele 13.V plkst. 19.30 (biļetes pārdotas)
Atkārtojums 17., 24.V plkst. 18
Biļetes EUR 14

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja