Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Hanzas peronā uzstāsies LNSO, Latvijas Radio bigbends un Linda Leen

Ceturtdien, 16. janvārī plkst. 19 uz Hanzas perona skatuves kāps Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Latvijas Radio bigbenda mūziķi, kā arī dziedātāja Linda Leen un saksofonists Gints Pabērzs, lai iepriecinātu ar vērienīgu klasiskā un laikmetīgā simfodžeza programmu. Koncertā Bernsteins, Gēršvins, Elingtons, Bjorka un Linda Leen tiks atskaņoti Leonarda Bernsteina, Dona Elisa, Džordža Gēršvina, Djūka Elingtona komponēti šedevri, Lindas Leen skaņdarbi, Bjorkas un Maikla Bublē dziedāti hiti, kā arī Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga opuss, kas tapis speciāli šai programmai.

Programma pirmo reizi tika izpildīta 2019. gada vasarā festivālā LNSO vasarnīca Latgales vēstniecībā Gors (Rēzekne), izpelnoties skaļas publikas ovācijas. Koncerta diriģents – Guntis Kuzma.

Intervijā LR3 Klasika Guntis Kuzma saka: "LNSO un Latvijas Radio bigbenda sadarbība ir sen lolota ideja, ko izdevās īstenot pagājušajā vasarā. Ņemot vērā, ka šīs retās sadarbības iespējas ir gandrīz kā svētki, vēlējāmies arī Rīgas publikai sniegt iespēju izbaudīt šo visu nesen atklātajā kultūras telpā – Hanzas peronā. Domāju, ka klausītājus sagaida daudzi pārsteigumi. Īpaši no mūsu solista – saksofonista Ginta Pabērza, kurš improvizē katrā skaņdarbā, padarot skanējumu absolūti neprognozējamu."

Guntis Kuzma kopš 2014./2015. gada sezonas ir LNSO diriģents: viņš pazīstams arī kā izcils klarnetists. Bijis LNSO un Sinfonietta Rīga pirmā klarnete. Labprāt spēlē dažādos kamermūzikas projektos, daudz uzmanības pievērš laikmetīgajai mūzikai, kā klarnetists piedalījies vairāku jaundarbu pirmatskaņojumos. Saņēmis Lielo mūzikas balvu 2018 kategorijā Par izcilu interpretāciju.

Dziedātājā Linda Leen šajā programmā kopā ar apvienoto orķestri dziedās gan savas kompozīcijas Uzar mani kā zemi un Chameleon, gan hitus, ko savulaik atskaņoja The Doors, Nina Simone, Maikls Bublē un Bjorka.

Virtuozais saksofonists, Lielās mūzikas balvas 2006 laureāts Gints Pabērzs spēlēs solo vairākos opusos, tajā skaitā Kārļa Vanaga skaņdarbā Klātbūtne. Motīvs, par kuru autors saka: "Kad mūzika uzrakstīta, rodas pārdomas, vai skaņās ir atspoguļojusies tā ideja, kas bija sākotnēji. Šoreiz uzdevums bija – izprast, kas cilvēkam vispār liek rīkoties, kas viņu mudina kaut ko darīt. Un arī – vai savā rīcībā cilvēks ir patiess. Lūk, šādas atvērtas filozofiskas tēzes kaut kādā ziņā tika ievītas muzikālajā materiālā." Kārlis Vanags ir saksofonists, aranžētājs, mūzikas pedagogs, Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskais vadītājs kopš 2012. gada.

Koncertā tiks atskaņoti arī Leonarda Bernsteina, Dona Elisa, Džordža Gēršvina un Djūka Elingtona komponētie skaņdarbi.

Lielisks t. s. simfodžeza piemērs ir amerikāņu neakadēmiskās mūzikas klasiķa Djūka Elingtona poēma Hārlema, par kuru autors memuāros stāsta, ka jāiztēlojas svētdienas rīts Hārlemā. Liriskais varonis dodas no 110. ielas ziemeļu virzienā, šķērso spāņu un Rietumindijas kvartālus, līdz nonāk 125. ielas darījumu rajonā.

Leonards Bernsteins bija ģeniāls diriģents un ievērības cienīgs komponists. Saņēmis Grammy par mūža sasniegumiem. 16. janvāra koncertā izskanēs viņa skaņdarbs Prelude, Fugue and Riffs, kas radīts džeza mūziķiem, un klarnetes žilbinošo solopartiju spēlēs koncerta diriģents Guntis Kuzma.

Dons Eliss ir amerikāņu džeza mūzikas komponists un trompetists, kurš sacerējis skaņdarbus ne tikai orķestriem, bet arī filmām, piemēram, The French Connection. Koncertā dzirdēsim viņa skaņdarbu Whiplash, kas daudziem atsauks atmiņā 2014. gada filmu, kurā skanēja Elisa mūzika.

Džordžs Gēršvins bija amerikāņu komponists un pianists, kurš sarakstījis vairāk nekā 12 Brodvejas mūziklus. Viņa darbi ir tikuši izmantoti vairākās filmās un TV, daudzi no tiem kļuvuši par džeza standartiem. Šajā koncertā būs dzirdama slavenā Klēras šūpuļdziesma Summertime no operas Porgijs un Besa izcilā Kārļa Vanaga aranžējumā ar Ginta Pabērza solo.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja