Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ierakstu industrijas patriarhs Seimors Stains. Es visu dzirdu

Viņš atklāja The Ramones, The Talking Heads un Madonnu. Ierakstu industrijas patriarhs Seimors Stains Tallinas Mūzikas nedēļā

Kādu dienu 1982. gadā, kad Seimors Stains Ņujorkas slimnīcas palātā atguvās pēc sirds operācijas, viņu apmeklēja jauna dziedātāja, kura bija tik nepacietīga, ka nevarēja sagaidīt brīdi, kad ierakstu kompānijas Sire Records boss būs pilnībā atveseļojies. Viņa vēlējās parakstīt līgumu pēc iespējas ātrāk. "Ja es būtu gulējis zārkā un ar vienu roku vēl spētu parakstīt dokumentus, tas viņai derētu," atceras Seimors Stains. "Viņai tik ļoti gribējās sākt karjeru, jo viņa ticēja saviem spēkiem vairāk par visiem citiem." Šī dziedātāja, ar kuru Seimors Stains turpat slimnīcā parakstīja 15 000 ASV dolāru vērtu līgumu par divu singlu ierakstu un izdošanu, bija Madonna. Pērn tika atzīmēta Madonnas pirmās dziesmas Everybody iznākšanas 30 gadu jubileja. Popikonas attiecības ar Seimora Staina Sire Records turpinājās no 1982. līdz 2005. gadam, taču viņu draudzības derīguma termiņš joprojām nav beidzies.

Rokenrola slavas zāles iemītnieks

Šogad Seimors Stains bija 4.–6. aprīlī notikušās Tallinas Mūzikas nedēļas goda viesis. Seimora Staina 60. gados dibinātā Sire Records ir cieši saistīta ar ierakstu kompāniju Warner Bros. Records un ietilpst koncernā Warner Music Group. Seimors Stains ir Sire Records prezidents un Warner Bros. Records viceprezidents.

Konferencē Tallinā cilvēki ar mirdzumu acīs skatījās uz mūzikas industrijas zelta laikmeta varoni – 70 gadu veco klasiķi rūtainā kreklā, džinsos un sporta apaviem kājās, kurš pārvietojas ar spieķi. Lielākos panākumus Seimors Stains guva 60.–90. gados, kad mākslinieks varēja kļūt par globālu superzvaigzni, tikai sadarbojoties ar kādu ietekmīgu ierakstu kompāniju, kas nodrošināja mūzikas izdošanu – vinila platēs, kasetēs, kompaktdiskos, DVD – un publicitāti. Tajos laikos talantus galvenokārt atklāja tādi cilvēki kā Seimors Stains. Madonna bija viņa zelta raktuves, taču reputāciju ierakstu industrijā Seimoram Stainam un viņa firmai Sire Records jau 70. gadu vidū nodrošināja līgumu parakstīšana ar pankroka grupu The Ramones un "jaunā viļņa" apvienību The Talking Heads. Ar Seimora Staina atbalstu tika izdoti šo leģendāro mūziķu debijas albumi un pēc tam vēl vairāki. Viņš arī atklāja grupu The Pretenders. "Ja ne Seimors, es joprojām būtu viesmīle savā dzimtajā Akronā Ohaio," teikusi The Pretenders līdere Krisija Hainda.

Ja ne Seimors, Amerika, iespējams, neiepazītu grupas Depeche Mode, The Smiths un The Cure. Viņš strādājis ar Soft Cell, Everything but the Girl, Madness, Erasure, Wilco, Ofru Hazu, Echo & the Bunnymen, My Bloody Valentine, Primal Scream, Lū Rīdu, Pet Shop Boys, Deboru Hariju, Boju Džordžu, reperi Ice-T un daudziem citiem. Seimors Stains ir viens no retajiem mūzikas industrijas uzņēmējiem, kura vārds ir ierakstīts ASV Rokenrola slavas zālē (tajā dominē mūziķi, nevis menedžeri). Žurnāls Billboard pērn piešķīra viņam Ikonas balvu. Tieši profesionālais mūzikas industrijas izdevums Billboard kļuva par Seimora Staina pirmo darbavietu: žurnāla redakcijā viņš ieradās tīņa vecumā, jo aizrāvās ar albumu un dziesmu topu pētīšanu.

Vai esmu kļūdījies? Protams!

"Kā jūs redzat, es nekad neesmu bijis pārāk atlētisks, tāpēc man nebija plāna kļūt par ugunsdzēsēju vai policistu. Mana lielākā kaislība vienmēr ir bijusi mūzika," publiskā intervijā Tallinas Mūzikas nedēļā teica Seimors Stains. "Man ir kompleksi, un viens no tiem – es neprotu spēlēt nevienu mūzikas instrumentu, taču es vienmēr reaģēju uz labām dziesmām. Es varu pamanīt talantu un dziesmu. Vai esmu kļūdījies? Protams! Kļūdu man ir bijis vairāk nekā pareizo lēmumu. Mana sirds tika salauzta, kad neizdevās parakstīt līgumu ar grupu The Strokes, – kad es dzirdēju šos mūziķus, man likās, ka ir atgriezušies The Ramones. Tāpat man ir žēl, ka mums neizdevās sadarbība ar skotu rokgrupu Glasvegas, kura izvēlējās strādāt ar Columbia Records un Sony Music."

Seimoram Stainam neapnīk stāstīt par saviem slavenākajiem māksliniekiem. "15 minūtēs viņi man nospēlēja 18 dziesmu, pārējās 45 minūtēs mēs apspriedām līguma nosacījumus," viņš atceras pirmo tikšanos ar The Ramones 1975. gadā. "Madonnu pie manis 1982. gadā atveda Marks Kaminss – labākais dīdžejs, kādu es savā dzīvē esmu dzirdējis. Es uzticējos viņa gaumei. Marks spēlēja visdažādāko mūziku – no Trinidādas, Jamaikas, Latīņamerikas, Dienvidāfrikas, Portugāles –, un tā vienmēr iedarbojās uz klausītāju," atminas Seimors Stains. "Es pieņēmu lēmumu parakstīt līgumu ar Madonnu, guļot slimnīcā. Tajā brīdī biju dzirdējis tikai vienas viņas dziesmas demoversiju. Plkst. 16 man paziņoja, ka Madonna pēc četrām stundām pati atnāks uz manu palātu. Sekretāre man dabūja kārtīgu pidžamu, atnāca frizieris, kurš man noskuva bārdu un apgrieza matus, jo es ilgu laiku biju pieslēgts pie sistēmas. Mēs ar Madonnu joprojām esam labi draugi. Labākais, ko es varēju darīt viņas labā, – paiet malā un ļaut viņai darīt to, ko viņa pati vēlējās. Es vienmēr esmu atbalstījis viņas mākslinieciskos lēmumus," saka Seimors Stains. "Mūziķa karjera parasti ir ļoti īsa. Vienīgais ilgdzīvotājs, kurš bija uz skatuves tajā laikā, kad es ienācu mūzikas industrijā, un kurš joprojām ir aktīvs, ir dziedātājs Tonijs Benets."

Talants ir liela nasta

Kāpēc karjera ir īsa? "Dažādu iemeslu dēļ. Dažreiz talanta pietiek tikai īsam skrējienam, dažreiz mūziķi vienkārši apmaldās. Dažreiz viņiem ir nevērīgi menedžeri. Mākslinieki ir trauslāki nekā mēs, panākumi un talants ir liela nasta un atbildība, un ne visi spēj ar to tikt galā. Kāpēc Madonna ir tik veiksmīga? Jo viņa mīl to, ko viņa dara. Viņa pati ir kaismīga mūzikas fane, tieši tāpēc viņa 1992. gadā nodibināja savu ierakstu kompāniju Maverick Records – tā bija pašas Madonnas iniciatīva, viņas intelektuālais ieguldījums, viņas idejas. Dziedātāja izdeva to mūziķu albumus, kuri viņai patika," sarunā ar KDi teica Seimors Stains.

Madonnas ierakstu kompānija 90. gados laida klajā Alanisas Morisetes, kā arī grupu Candlebox, The Prodigy un Deftones bestsellerus. Popzvaigzne bija viena no pirmajām, kura pamanīja grupu Muse un izdeva tās debijas albumu Showbiz Amerikā. Taču 2000. gadu vidū ekonomisko problēmu dēļ firma Maverick Records tika likvidēta.

Seimors Stains nebeidz jūsmot par Madonnu: "Novembrī viņa mani uzaicināja uz savu koncertu Ņujorkā. Tas bija izcils! Man patīk visi viņas šovi. Madonna izskatās satriecoši, pat labāk nekā pirms trim gadiem. Cilvēki – ne es! – domā, ka viņa ir noslēgusi darījumu ar sātanu. Es zinu, ka viņa vienkārši ievēro ļoti veselīgu dzīvesveidu."

Saikne ar Latviju

No jaunajiem māksliniekiem Sire Records pārstāv duetu Tegan and Sara, grupu The Veronicas un Regīnu Spektori. Seimora Staina vizītei Tallinā bija īpaša nozīme – Sire Records 25. jūnijā ASV izdos populārās igauņu grupas Ewert & the Two Dragons albumu Good Man Down. Šim projektam ir saikne arī ar Latviju: Good Man Down ir pašmāju ierakstu kompānijas I Love You Records "produkts", kas tiek tirgots visā Eiropā, un tieši I Love You Records izsniedz licenci diska izdošanai Amerikā – protams, cerībā uz dividendēm. Igauņu grupas menedžeris Tomass Olljums stāsta, ka albums Good Man Down jau ir pārdots 30 000 eksemplāru (15 000 – Igaunijā, 5000 – Francijā utt.).

"Mākslinieku izcelsmei nav nekādas nozīmes, galvenais ir pati mūzika," apgalvo Seimors Stains. Atbildot uz jautājumu, kādas tehnoloģijas viņš izmanto, lai klausītos mūziku, ierakstu industrijas patriarhs atteic: "Ausis." Viņš pārstāv laiku, kad mūziķi vairoja savu bagātību, pārdodot desmitiem miljonu albumu, – nu tas vairs nav iespējams, un mākslinieki spiesti koncertēt arvien intensīvāk, kā arī licencēt mūziku izmantošanai reklāmā, kino un televīzijā, datorspēlēs un citos kanālos. "Kādreiz arī Čaikovskis un Rahmaņinovs bija populārā mūzika. Tā kļuvusi par klasiku, jo izturējusi laika pārbaudi. Bahs, Brāmss, Mocarts, Bēthovens – viņi visi savā laikā pārstāvēja mūzikas biznesu, kad vēl nebija ierakstu. Mūsdienās ierakstus gandrīz vairs nepērk, taču mūzikas bizness joprojām pastāv," situāciju raksturo Seimors Stains.

"Ierakstu industrija nonākusi krīzē dažādu iemeslu, arī pašu ierakstu kompāniju pieļauto kļūdu dēļ. Pašos pirmsākumos ierakstu kompānijām piederēja gramofonu, patafonu un citu atskaņotāju ražotāji. Kompānija, kuru mēs pazīstam ar nosaukumu RCA, sākotnēji bija Victor Talking Machine Company. Tās kompānijas, kuras mēs pazīstam kā Columbia Records un Sony Music, agrāk bija Columbia Phonograph Company. Ierakstu kompānija EMI sākotnēji saucās The Gramophon Company, savukārt Decca bija The Decca Phonograph Company. Tie visi bija atskaņotāju ražotāji, kuri pārtrauca tos ražot 50. gados. Es domāju, ka šīm firmām vajadzēja turpināt attīstīt mūzikas atskaņotāju ražošanu, un tad mūsu industrija būtu tā, kas izgudrotu aifonu," sarunā ar KDi Tallinā uzsvēra Seimors Stains. "Es nezinu, kas notiks tālāk. Katru rītu es pamostos un cenšos to saprast. Es dzirdu jaunu mūziku, un tā mani iepriecina. Bieži dzirdu mūziku, kura man galīgi nepatīk. Ar to mana ietekme, kas ir izteikti radoša, arī beidzas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja