Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Iesakām Ziemassvētku dāvanas. Labā kompānijā

Noķer aiz astes leģendas un ieskaties acīs tikko uzlēkušai popzvaigznei.

Katrs mūzikas cienītājs, kurš labprāt iet uz koncertiem, vismaz uz tiem, kas tiek pievesti klāt Latvijā, sāk plānot nākamo gadu jau laikus. Šī iemesla dēļ Latvijā jau kādus gadus trīsdesmit populārākās grupas Depeche Mode koncerts Arēnā Rīga nākamā gada 20. februārī jau izpārdots. Var mēģināt ķert spekulantus pie ieejas, bet riskanti – kā lai uzzini, vai nepērc jau trīsdesmit astoto tās pašas biļetes izdruku? Toties ir zināmi vēl vairāki pasaulslavenu mākslinieku koncerti, uz kuriem viens otrs noteikti gribētu doties, bet varbūt vēl tikai gatavojas pirkt biļeti, kaut arī domās jau atrodas šajā koncertā, turklāt aizlauzies līdz pašai skatuvei. Pārsteidz viņu, noliekot biļeti zem eglītes, un viņš noteikti būs ļoti priecīgs. Ja biļeti ir jau paspējis nopirkt, tā nebūs liela bēda – kompānijā iet uz koncertu vienmēr ir jautrāk.

 

Robotu pazīšanas speciālistam

Grupa Kraftwerk. Arēnā Rīga 18. februārī. Vācieši Kraftwerk tiek dēvēti ne vien par elektroniskās mūzikas pionieriem, bet arī par grupu, kas atstājusi mūzikas vēsturē tikpat dziļas pēdas kā The Beatles. Sāka viņi gandrīz pirms piecdesmit gadiem kā akadēmiski izglītoti mūziķi, kuriem sākumā patika eksperimentēt ar reāliem instrumentiem, bet drīz vien nonāca līdz apsēstībai ar domu, kā būtu, ja mūzikas radīšanā, tāpat kā visā citā, cilvēkiem talkā nāktu mašīnas, kas ar laiku sāktu diktēt savus noteikumus. Šodien Kraftwerk dalībnieki ir klasiķi, kas sagrozījuši priekšstatus par mūzikas radīšanu un sacerējuši neaizmirstamus skaņdarbus, kas mūsdienīgās apdarēs kopā ar ārpus ekrānu rāmjiem kāpjošām, caur 3D brillēm vērojamām projekcijām garantē grandiozu elektroniskās meditācijas seansu.

 

Meitenei ar aifonu rokās

Rag’n’Bone Man. Palladium Rīga 27. aprīlī. Tikko uzlēkušas popmūzikas zvaigznes, kuru kontā ir tikai viens, bet ļoti veiksmīgs albums, pie mums neviesojas bieži, un vēlāk, ļoti iespējams, tās mums vairs nebūs pa kabatai. Debijas albumu Human britu mūziķis Rorijs Greiems izdevis tikai šā gada februārī. Līdz slavai gājis lēni – pašlaik mūziķim jau trīsdesmit divi. Albuma tituldziesmas hiphopa ritms atgādina par mākslinieka aizraušanos ar šo žanru kopš tīņa gadiem, kaut arī viņš pats nerepo. Rorijam ir dziedošs, ausij tīkams, dziļi rezonējošs vokāls, kāds parasti raksturīgs miesās raženiem dziedātājiem. Tas apliecina, ka viņš ir draugos arī ar soulmūziku un blūzu, ko savulaik esot spēlējis krodziņos kopā ar tēvu. Redzētie video liecina, ka būs labs koncerts.

 

Tīnim kopš astoņdesmitajiem

Grupa A-ha. Siguldas pilsdrupu estrādē 17. jūlijā. 2009. gada turneju visu laiku populārākā norvēģu popmūzikas grupa spēlēja kā pēdējo, atvadoties no publikas. Bet, ja jau visi trīs oriģināldalībnieki ir sveiki un veseli, kāpēc neturpināt? Par pasaules skaistāko vīrieti dažādās aptaujās atzītā Mortena Harketa balss joprojām ir etalons, jo nav šaubu, ka viņš spēs izdziedāt ballītēs joprojām vienmēr gaidītā hita Take on Me sarežģītās vokālās partijas arī 58 gadu vecumā, kad A-ha devusies savā kārtējā, nu jau vairs ne pēdējā turnejā. Grupa sacer jaunu mūziku, taču pēdējais albums Summer Solstice (2017) ierakstīts akustiski, un daļēji tāds būs arī koncerts Siguldā, kas ļaus pieklusinātās, nekad nedzirdētās versijās izbaudīt A-ha nemirstīgos hitus.

 

Draugam ar skumjām acīs

Niks Keivs un The Bad Seeds. Festivālā Positivus Salacgrīvā 22. jūlijā. Kā pirmais nosauktais Positivus festivāla sarakstā Nika Keiva vārds uz mirkli atstāja bez valodas daudzus, arī tos, kuri 2017. gadā jau paspējuši apmeklēt viņa koncertus ārzemēs. Tikai sev raksturīgā te uzbrūkošā, te pieklusinātā manierē Niks Keivs mūzikā stāsta par to, kam gājis cauri, turklāt tur, šķiet, ir viss – no Lū Rīda un Deivida Bovija dziesmu spēlēšanas jaunībā, pirmajiem provokatīvajiem paša vēstījumiem postpankroka grupā The Birthday Party, tumša ārtroka un balādēm ar The Bad Seeds, apokaliptiski ieaijājošiem instrumentāliem filmu skaņu celiņiem un scenārijiem, garāžroka ar Grinderman līdz savu grāmatu tulkojumiem latviešu valodā un dēla nāvei, kas piedzīvota pēdējā albuma Skeleton Tree tapšanas laikā.

 

Roka klasikas apgredzenotajam

Rodžers Voterss. Arēnā Rīga 24. augustā. Protams, tas nebūs ne Pink Floyd koncerts Pompejos, ne The Wall šovs ar sienas nojaukšanu, kaut gan elementi no tiem vismaz projekciju veidā klasiskās grupas dibinātāja un basģitārista Rodžera Votersa solokoncertā varētu parādīties, jo tas tiek solīts kā daudzdimensionāls šovs, kas aizvedīs aizraujošā ceļojumā, kurā pārdomāta katra detaļa. Rodžers Voterss, kurš pēc Sida Bareta aiziešanas kļuva par galveno dziesmu autoru un konceptuālo līderi, grupu atstāja 1985. gadā, bet tas ir tikai loģiski, ka no viņa gaida tieši Pink Floyd, un jo vairāk, jo labāk, tāpat kā nav šaubu, ka to saprot arī viņš pats. Jebkurā gadījumā šī ir reta iespēja vēl noķert leģendas aiz astes, jo divi no pieciem jau vairs nav šai saulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja